Ако 6тата година е само пракса и нема нови испити зошто на страната каде што ги пишува предметите, за 6та год ги пишува предметите интерна медицина, хирургија,педијатрија итн...? ********************* Здраво на сите, оваа година сум матурантка и навистина запишувањето факултет, односно изборот ми создава маки. Се двоумам помеѓу општа медицина и фармација. Секаде околу мене негативни коментари како толку години учење за 400евра плата за општ лекар и сл. А исто негативни коментари и за фармација, толку години учење за продавачка на лекови. Кое е вашето мислење околу фармација или медицина? Ме интересира ваш коментар како студенти на медицина, дали факултетот е мноогу тежок и дали мислите дека се исплаќа толку учење? Исто не ми е јасно зошто некои велат дека 6тата год е само пракса и полагање на предмети од претходните години кои ти останале, а гледам дека на страната има и предмети за 6та год?
Во 6тата година се одвива праксата за тие предмети, нема нови испити. И самите предмети ти се именувани Клиничка пракса по Интерна медицина.
Фала ти за одговорот. Инаку еве на страната на угд штип јас ги гледав предметите и не пишуваше клиничка пракса .. туку само интерне медицина и затоа не ми беше јасно. Инаку ќе се запишувам секако на уким, само на угд ми беше полесно да ги најдам предметите.
Јас зборувам за УКИМ, бидејќи на темава најчесто се прашува за таму. Но и на УГД нема разлика, 6та година и кај нив е пракса, еве ако грешам нека ме поправи @Perelex
Какви тестови дава Јасна Богданска биохемија? Полагаме онлајн колоквиум за протеини,липиди,јаглехидрати , биолошки мембрани и биохемија на клетка па ни спомна 40 прашања за 40 минути и плус во тие есејски ќе имало... искрено на колоквиум 40 прашања оваа година прв пат имаме па ме интересира какви и се тестовите , какви и се овие есејски прашања во колоквиум.. Некое искуство?
Не се многу долги за одговарање, повеќе како мини есејски. Тестовите се лесни, јас 2 пати бев на колоквиум кај неа онлајн, овој и минатиот семестар и супер искуство имам.
40 прашања 40 минути ова е напредок за биохемија, конечно сфатија дека ни треба време. Биди спремен и на слики, Богданска знае да даде слики како прашња и тоа и е како „есејско“. Има повеќе студенти што немаат. Гледајте почетната буква од вашето име и прашајте дали повеќе со таа буква на име се распределени, ако се распределени тогаш пишете мејл изгледа сте испуштени, а ако не се тогаш ќе чекате.
Така ми рекоа колешки кај него шо се стаени, им пишал во групата. Не знам колку е точно, валјда чим не ви пишал, нема да бара микрофони, шо знам...
На физиологија традиција им е да не дозволуваат да се полага физио 1 и 2 во иста сесија ако имаш претходно неположен колоквиум физиологија 1, поточно да не се даде шанса во распоредот да може сѐ по ред да си се полага, или ново им е ова?
Колку што знам и претходната сесија исто вака беше за оние шо имаа и физио 2, валјда од секогаш им е правилово.
Претпоставувам дека да, памтам дека и од мојата генерација имаше колеги шо се бунеа против ова “правило” но, за жал тогаш Манчевска не попушти...
Со онлајн наставава е полесно и од најлесниот факултет. Како да си на курс по медицина, не на медицински факултет, затоа е лесно.