Чим е кај асс. Рената веројатно е кај центарот за јавно здравје пошо на вежби она кога ни се претстави на прва вежба кажа дека работела таму, не била во близина на медф и сме можеле најбрзо преку порака да ја најдеме ако нешто ни треба да ја прашаме... Најдобро да го препрашаме координаторот ако не за кај се мисли.
Не мешајте со тоа кај железничка што е или во Кисела вода не знам точно кај беше. Тоа си е сосем друго. Било кој од од таа катедра да ви треба во министерство на приземје ќе го барате по скалите. Таму има едно како пријавница/шалтер, таму се носат индекси, пријави и такви ствари. Прашајте штом влезете во министерство ќе ве упати некој точно на каде да одите.
Чекај, има оддел за екологија и храна кај министерството? Дека координаторот баш така и ни напиша, на тој оддел да се носеле пријави, затоа и прашав прва јас. Леле како изгубени Германци сме сите , дека онлајн ни беше се со катедрава цел семестар. Просветлете ме.
Мислам дека имам пишувано наназад, но ќе ти пишам пак. Супер е професорката, фер и коректна, за биохемија делот особено убаво да го знаеш, повеќе не прашуваше од него, но мора да се знае и делот од органска хемија за да положиш, без разлика што не го прашува толку како делот од биохемија. Имавме 3 прашања од биохемија и 1 од органска. Со среќа.
Хахаха малце изгубени се од таа катедра. Инаку пред 2 години дипломирав, хигиена одамна полагав но знам дека со таа катедра на министерство се мавтавме еве и помали колешки баш прашав, така што ви кажав, бидејќи знам дека и меѓу мои колеги имаше недоумица за тоа каде е институтот. Тоа мислам кај железничка е центар за јавно здравје, а ние мислам немаме работа со тоа. Пријави и такви работи носевме на пријавница во министерство убаво памтам. Усни испити мислам во деканат беа со професорот кај кој полагаш ако сега не се сменило нешто. Ова само ви кажувам каде и што ние правевме, сепак препрашајте, ма да non sense ми е малце таму да одите и таму да треба пријави, индекси да носите...
Дали некој знае за вебинарите од лекарска комора да се положени колку %треба да имаш? (прв пат решавам)
Но, координаторот во групата имаше пишано дека пријавите треба да се однесат во ЈЗУ Центар за јавно здравје, Оддел за екологија и храна, па валја треба во центарот, не во министерството да се однесат.
Nekoj od prva godina, sto ima polagano Biohemija ispit online vo sesijava, dali e so kamera? I dali testot e tezok?
Јас вчера полагав завршен и практичен биохемија 1. Не беше тешко, ама кратко си беше времето, како и до сега што беше. Втора година сум инаку.
Од постарите колеги што веќе слушале Биохемија 2 - за метаболизмот што поточно бараат , дали прашуваат детали. Иако не сум општа медицина , учиме по истата книга и материјал па завршниот испит во јунска испитна сесија ми го опфаќа цел метаболизам и некако многу ми се гледа а и колоквиумов не го положив со нешто нај нај бодови (13 од 20) , не знам од каде да почнам и што да читам , досега ова ми е некако најтежок испит за спремање.
Нас доста опширно не прашуваа и реално си бараа професорите. Од протеини за валин, леуцин и изолеуцин требаше крајните продукти само, триптофан не го прашуваа. Ензими освен побитните не бараа. Треба да имаш претстава како се поврзани отприлика меѓу себе метаболизмите. На пример омилено прашање им беше од каде е рибоза 5 фосфатот во синтезата на пурини (од пентозофосфатен циклус е). Прочитај ги два-три пати така целосно метаболизмите, гледај видеа на yt (мене особено за метаболизам на масти ми помогнаа) и ќе можеш да ги поврзуваш потоа. Ако имаш некое поконкретно прашање, ќе ти одговорам колку што се сеќавам.
Дали може некој да сподели општо како се одвива испитот микро, прашуваат прво теорија или практично, или наизменично? Дали прашуваат како наслов/поднаслов па да раскажуваш што знаеш за тој дел или ептен детално конкретно нешто? Секако сигурно секој професор си има свој принцип ама отприлика што да се очекува на полагањето некој ако сака да каже.
Кај некои влечеш прашања, некои сами ти поставуваат. Ана и Каќа испрашуваат детално, другите се поокеј хахах. Ке почнеш ти да раскажуваш за некој дел и те потпрашуваат и ти поврзуваат со нешто друго. Практичното исто некои прашуваат наизменично, некои посебно.