Конечно, освежување! Се надевам дека ќе има позитивни промени во катедрата. Доста е од застарени правила и инает.
Дали некој има некаква информација за септемвриска сесија? Одприлика кога би излегол распоредот или кога би почанала?
Чекај колешке, ние јунска не сме преживеале уште се шалам, распоредот излегува или при крај на јунска или една недела после јунска мислам.
Сигурно до кај 20ти јули ќе има распоред ако е како лани. А, ваљда ќе почне последна недела од август, ако трае колку оваа 5 недели отприлика така ќе испадне некако. Ова само претпоставки секако базирани на лани.
@Dream-Girl @floppy77 ми треба психички да се спремам Па мислам лани околу 1ви јули ставија, една недела поминала од јунскава мене ко 1 година...
Ја тек од денеска официјално почнувам со испитиве од сесијата, а веќе едвај чекам да завршам Ми се здосади веќе, сакам лето и распуст
Добро вечер,сум нова членка на овој форум и сакав да ве прашам нешто иако можеби за некој ке звучи глупо,имам за една недела Анатомија 1 да полагам 3 колоквиуми,(со елиминарните секако) + завршен испит,го имам учено материалот но ме факја стрес бидејки кога ја повторам рака на пример се чуствувам дека сум ја заборавила нога ...Дали кога повторувате само читате од книга или ги кажувате усно деловите кои ги читате бидејки кога раскажувам усно сама себе ми одзема повекје време да го поминам материалот. И едно друго прашање имам, какви се елиминарните ако некој имал и во кои професори се поголеми шансите да бидам прашана. Ви благодарам однапред
Zdravo, Jas imam polagano kaj prof dokic. Prof e mn fer, barem jas imam takvo iskustvo. Prashuva cel praktikum ne samo poslednite 5 vezbi. Od delot od kniga za ispit moze da se prasha za so bilo, ama kolokviumi ne prashuvashe togash. Go bara celosno vakcinalniot kalendar. Vo globala fer profesorka.
За рака и нога тестовите беа со заокружување, и колку што паметам имаше табели за зглобови ( и пишуваш зглобни површини, лигаменти и сл.), табели за мускули (припои).. За артерии, вени, нерви, мислам имаше само во тие на заокружување. За глава тестот беше буквално слика, и имаше стрелки, и требаше да напишеш што означува секоја стрелка. Лично мене, најлесен ми беше тој за глава.
Нема потреба да те фаќа стрес, само имај убаво научено и не е страшно. Тестовите за рака и нога ти се слични, имаш табела со три зглобови каде пишуваш лигаменти, зглобни површини и движења во зглобот (функција), треба за секој зглоб да напишеш точни лигаменти, површини и движења за да ти се оцени како точно. Следна е табелата со 5 мускули исто припои, движења и инервација исто сите три точни за 1 мускул за да ти е земемно за точно. Тие на заокружување се потешки, артерии, нерви и некое мускули, коски зглобои. Тука имаш гранчиња на артерии и нерви, што инервира нерв, кој мускул се припојува на trochanter major пример, што има на задната страна на некоја коска, може анастомоза некоја, rami calcanei паметам ги имаше за нога. Глава е најлесен тест, имаше пршлени, пази и сакрумот го даваат и basis cranii на неа стрелки/броеви/букви и треба да напишеш што е точното.
Колешки дали некој може да сподели искуство за клиничко испитување кај кого има полагано,што најчесто прашуваат?
Зашто Оснир и сите вакви што треба да се полесни предмети од 1-2 кредити за просек да ни качат барем се толку скржави со поени? Се шокирав кога си видов оценката собрана со сите поени. Мислам ќе ја земам, немам време да преполагам ама сакав да кажам дали и вие сте приметиле дека често е вака? Буквално на други предмети со 7+ кредити даваат често повисоки отколку на вакви предмети што би требало да се полесни сепак во споредба на обем на материјал за учење.
То е непишано правило на факултетов, најбезвезните предмети најмногу го тупат и секогаш заеб*ваат со оценки.