Прва година е оваа да примаат 200, пред две години на почетокот ни спомнаа професорите ние бараме да сте 200 студенти, си го исполнија барањето. Лани беа скоро сите 5.00 немаше матура и тие со по некоја четворка извисија.
затоа што примаат 100 студенти на англиски претежно студенти од други држави што значи многу повеќе пари за нив... ете затоа
И лани примаа, ама мислам нема запишани студенти, немам слушнато дека постои. А и не знам кој очекува толку пари да им плаќа.
Кој се тие студенти ? Има ама не верувам дека се 100, можеби еден, двајца. Порано примаа само по 120, 60 во државна, 60 во приватна, па после измислија проширување на квотата со над 200 души. И се запишуваа само со просек 5.00 ако имаш една 4ка нема шанси да влезеш. Сега се намалени критериумите не е толку строго.
не знам колку се запишуваат знам дека има посебна квота на англиски со 100 студенти си стои и на кконкурсот затоа е одземано од нашата
Никаде не гледам ни распоред ни ништо за нив така што веројатно ниту постои. Во конкурс е од лани, 100 странски студенти, 7000 евра годишно.
Може да се влезе и со една-две четворки, од лично искуство, ама за тоа треба да се извади многу добра матура, па така да настане некоја компензација, ама сега, со 200 студенти само, сигурно ќе е потешко.
Заради квотата со англиски таму се тие 100. Затоа се 200. Порано беше 120 па кога ќе излезеја прелиминарните списоци ќе дополнеја до кај 200. Мн зависи општиот успех на сите, негде треба над 95,6 поени минимум за да се влези али пак ќе кажам зависи од конкуренција. И да имаш 4ки битна е многу матурата
Во наша генерација последен примен на редовниот список беше со 90.89 поени ( тоа ти се многу четворки), а последен примен во државна квота беше со 96 поени. Ова беше уписна 2019 година, а сега со 200 примани ете, на таква конкуренција можеби последен примен би бил со 93 поени.
Мислам дека можеш, со што во индекс ќе ти удрат црвен печат врз оценката и ќе пише поништено. Барем така иам глеано кај колеги шо поништувале оценки.
Е тоа не знам, се немам распрашано до толку. Најубаво види на студентски прашања, они сигурно знаат како иде процедурата.
Мислам дека нема врска дали се 5.00 од општиот успех затоа што матурата многу влечи, лани не се полагаше матура и мораше да се 5.00, ако си одличен на матура некоја 4ка од општ успех нема многу да влечи, или се лажам?
Јас имав една 4ка од успех, и уште една од екстерно, ама матурите ми беа мн. јаки, и имав 99.3 поени мислам. А соученик кој немаше ни една 4ка од успех, матурите ги извади 4ки, и имаше 93 поени. Зборувам за со соодветни предмети за на медф.
Да можиш се плаќа 1000 денари. Еднаш прашвав и ми рекоја дека мора да ти е пишана во индекс оцената па после тие на тоа место ќе ти ја поништат
Не се лажиш, со матура најбита е матурата, таа знае и да спушти и да крене на успех. Па ако е јака матурата и некоја четворка нема да е проблем. Пишав за лани, за ако слушне муабет дека сите 5.00, да не се уплаши затоа што лани беше посебна година.
Треба да вадам потврда за редовен студент, дали пак во кутии ги оставаме или регуларно работи деканат?
Ne veruvam da ima takov heroj, osven toa samo ako ne spremash i da ti e perfektno naucheno, mada i takvite gi butashe jer Gospod znae za 10, ona za 9, specijalizanti za 8 a nie praktichno nishto ne znaeme Moj sovet ti e da ne si gubish vreme i nervi, nego da si polozhish drugi predmeti, pa naredna sesija so drug prof i visoka ocenka i bez stres