Искрено, не ти гарантирам. Јас кога се запишував, пред 2 години, последниот примен, мислам дека имаше 90 или 91 поен, ама тогаш се примаа 300 студенти. Не може да се игнорира фактот дека сега се примаат само 200 студенти, што автоматски значи повисока конкуренција. Не мора да значи дека 100% нема да бидеш примена, ама реалноста е дека немаш големи шанси. :/ Сепак, на УГД, сигурно ќе влезеш, можеш да си пробаш и таму. Со среќаа! Едит: Знам дека некои влегуваа и со помалку поени во квотата за националност, ама не знам како оди тоа, нека ти каже некој поупатен.
Здраво! Ако може некој да ми одговори... Имам македонски 5 (96.92) и англиски 5(89.84). Интерните ми се биологија и хемија со 5ки, просекот од сите 4 години ми е 4.96.....како прво не знам како екстерните предмети да ги пресметам за колку бодови имам и како второ, дали е тоа доволно за да се влезе на медицинскиот факултет во скопје ?
https://feit.ukim.edu.mk/upisi/kalkulator/ Еве тука можеш да пресметаш. Ти одговори Елена горе, со 200 што примаат автоматски се зголемува конкуренцијата. Пиши проговор ако си сигурна во одговорите, види ги тетсовите се поставени на матура.гов.мк (барем за нас ги имаа поставено додека беа приговорите), спореди со твоите одговори, ако сметаш дека имаш шанси пиши, ако сметаш дека немаш не пишувај. Приговор е 1000 или 1500. На другарка и го прифатија.
Како бе 4 недели ќе е сесијата? Ако е од 23 август ќе трај до 19 септември ајдеее што нема да им текни. Веќе ништо не ме изненадува. И сигурно се ќе е по еден рок. Подолга беше августовска сесија
И тоа право ни го одзедоја..прво беше по избор на катедра, па заради короната. И сега ја кратат и сесијата. Сите условни еден до друг. Катастрофа
Кај имаме милион условни предмети, плус никогаш не пуштаат ни казнени сесии, сега уште се научија по еден рок за предмет...прекрасно.За 4 недели сигурно толку и ќе биде, освен ако нема нешто предсесија, што не верувам.
Статутот на УКИМ не дозволувал казнена, а сите факултети имаат. Само ние сме посебни. Многу демотивирачко е ова.
Лани бидејќи немаше матура конкуренцијата беше огромна и 90% беа со 100 поени а последниот со 98 така нешто во приватна квота. Оваа година од друга страна има матура така да 92 поени не се воопшто малку. Е сега намалена е квотата , лани 300 а сега 200. Оваа година помина онлајн со потешкотии па така да не верувам дека има премногу што имаат по 99/100 поени поради фактот дека спремањето за матура ви беше малку отежнато но сепак не се знае. Со 92 бодови би ти рекол дека имаш некакви шанси но само во приватна квота , државна тешко. Сепак постои и веројатност да не те примат сооглед на тоа колкава ќе биде конкуренцијата. Доколку си одлучна да одиш на ризик можеш да пробаш во прв рок па доколку не биде да запишеш некој смер од тригодишните (оваа година има доста избор дури 6 тригодишни студии). Или пак втора опција ти е Штип таму секако влегуваш со шанси и за државна квота...
Не можеме да ти кажиме точно имаш шанса, но според тоа што се 200 студенти 50-50 ти е можноста. Секогаш имаш 2ра опција, а тоа е Штип. И да знаеш дека и таму е кренат критериумот, не е како на почеток кога се отвори факултетот. И излегваат со солидни знаења. Среќно
Пробај на прв рок обавезно, па ако не те примат на втор рок во Штип секогаш има место и тоа обавезно ќе си во државна квота. Познаничка моја минатата година со 56 поена се запиша на општа медицина во Штип, така да за таму ич немаш гајле со вакви поени за државна квота и примање.
Posle 6 godini na fakultetov i polozheni 77 ispiti, moram da vi kazam deka e edno preubavo iskustvo bez razlika na site okolnosti i situacii vo koi sum studirala. Da go vratam vremeto, pak bi go odbrala istiov pat i znam deka ne bi zazhalila ni sekunda za odlukata. Momentot na dobivanje na titulata za koja realno pot, nervi, zdravje i celi sebe se davame e bescenet i gi zaboravate site stresni, neprijatni, tazhni momenti, solzi i padnati ispiti i neprespieni nokji. Zatoa uzhivajte kolku mozhete povekje vo godinite koi vi sleduvaat, zabavnite momenti, kafinja, zaebanciite, smea i shali vo Randevu, na vezhbi po klinikite i obrnete vnimanie na svojot socijalen zhivot i momentite nadvor od fakultetot. Za nishto nema da mozhete da gi vratite, a ispitite sekako vo rok ke gi polozhite i trudot sekako ke se isplati na krajot.