Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Искрено, не ти гарантирам. Јас кога се запишував, пред 2 години, последниот примен, мислам дека имаше 90 или 91 поен, ама тогаш се примаа 300 студенти. Не може да се игнорира фактот дека сега се примаат само 200 студенти, што автоматски значи повисока конкуренција. Не мора да значи дека 100% нема да бидеш примена, ама реалноста е дека немаш големи шанси. :/ Сепак, на УГД, сигурно ќе влезеш, можеш да си пробаш и таму. Со среќаа!

Едит: Знам дека некои влегуваа и со помалку поени во квотата за националност, ама не знам како оди тоа, нека ти каже некој поупатен.

Последна измена: 5 јули 2021
    На Glowy и Dr.MoniMa им се допаѓа ова.
  2. minegrouper

minegrouper Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    Здраво!
    Ако може некој да ми одговори...
    Имам македонски 5 (96.92) и англиски 5(89.84). Интерните ми се биологија и хемија со 5ки, просекот од сите 4 години ми е 4.96.....како прво не знам како екстерните предмети да ги пресметам за колку бодови имам и како второ, дали е тоа доволно за да се влезе на медицинскиот факултет во скопје ?

3. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    мислам дека тоа е 95,89 поени, дали е тоа доволно?

4. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    https://feit.ukim.edu.mk/upisi/kalkulator/
    Еве тука можеш да пресметаш.
    Ти одговори Елена горе, со 200 што примаат автоматски се зголемува конкуренцијата.
    Пиши проговор ако си сигурна во одговорите, види ги тетсовите се поставени на матура.гов.мк (барем за нас ги имаа поставено додека беа приговорите), спореди со твоите одговори, ако сметаш дека имаш шанси пиши, ако сметаш дека немаш не пишувај. Приговор е 1000 или 1500. На другарка и го прифатија.

На ElenaOfRivendell и Dr.MoniMa им се допаѓа ова.
  5. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Од 9 до 3 мислам.

На lazyy_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Искуства биохемија 2 кај Цековска за завршен?

7. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    12.216
    Како бе 4 недели ќе е сесијата? Ако е од 23 август ќе трај до 19 септември ајдеее што нема да им текни. Веќе ништо не ме изненадува. И сигурно се ќе е по еден рок. Подолга беше августовска сесија

На Lollipop_123 и Belllaa1 им се допаѓа ова.
  8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Па на 4 недели нема ни можност за два рока.
    Веќе секоја сесија е со по еден рок.

На Belllaa1 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    12.216
    И тоа право ни го одзедоја..прво беше по избор на катедра, па заради короната. И сега ја кратат и сесијата. Сите условни еден до друг. Катастрофа

На Lollipop_123, Belllaa1, floppy77 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.781
    Кај имаме милион условни предмети, плус никогаш не пуштаат ни казнени сесии, сега уште се научија по еден рок за предмет...прекрасно.За 4 недели сигурно толку и ќе биде, освен ако нема нешто предсесија, што не верувам.

На Glowy, Belllaa1 и FridaodaMk им се допаѓа ова.
  11. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    12.216
    Статутот на УКИМ не дозволувал казнена, а сите факултети имаат. Само ние сме посебни. Многу демотивирачко е ова.

На Glowy, anxxxxiety, Belllaa1 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Лани бидејќи немаше матура конкуренцијата беше огромна и 90% беа со 100 поени а последниот со 98 така нешто во приватна квота. Оваа година од друга страна има матура така да 92 поени не се воопшто малку. Е сега намалена е квотата , лани 300 а сега 200. Оваа година помина онлајн со потешкотии па така да не верувам дека има премногу што имаат по 99/100 поени поради фактот дека спремањето за матура ви беше малку отежнато но сепак не се знае. Со 92 бодови би ти рекол дека имаш некакви шанси но само во приватна квота , државна тешко. Сепак постои и веројатност да не те примат сооглед на тоа колкава ќе биде конкуренцијата. Доколку си одлучна да одиш на ризик можеш да пробаш во прв рок па доколку не биде да запишеш некој смер од тригодишните (оваа година има доста избор дури 6 тригодишни студии). Или пак втора опција ти е Штип таму секако влегуваш со шанси и за државна квота...

На minegrouper, ElenaOfRivendell, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Dr.MoniMa

Dr.MoniMa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Подо
    Вечерва спаси една душа од суицид :D :*

На QueenCleopatra му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    12.216
    Не можеме да ти кажиме точно имаш шанса, но според тоа што се 200 студенти 50-50 ти е можноста. Секогаш имаш 2ра опција, а тоа е Штип. И да знаеш дека и таму е кренат критериумот, не е како на почеток кога се отвори факултетот. И излегваат со солидни знаења. Среќно

На Dr.MoniMa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Пробај на прв рок обавезно, па ако не те примат на втор рок во Штип секогаш има место и тоа обавезно ќе си во државна квота. Познаничка моја минатата година со 56 поена се запиша на општа медицина во Штип, така да за таму ич немаш гајле со вакви поени за државна квота и примање.

На ElenaOfRivendell, Lollipop_123 и Dr.MoniMa им се допаѓа ова.
  16. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Posle 6 godini na fakultetov i polozheni 77 ispiti, moram da vi kazam deka e edno preubavo iskustvo bez razlika na site okolnosti i situacii vo koi sum studirala. Da go vratam vremeto, pak bi go odbrala istiov pat i znam deka ne bi zazhalila ni sekunda za odlukata.

Momentot na dobivanje na titulata za koja realno pot, nervi, zdravje i celi sebe se davame e bescenet i gi zaboravate site stresni, neprijatni, tazhni momenti, solzi i padnati ispiti i neprespieni nokji.

Zatoa uzhivajte kolku mozhete povekje vo godinite koi vi sleduvaat, zabavnite momenti, kafinja, zaebanciite, smea i shali vo Randevu, na vezhbi po klinikite i obrnete vnimanie na svojot socijalen zhivot i momentite nadvor od fakultetot. Za nishto nema da mozhete da gi vratite, a ispitite sekako vo rok ke gi polozhite i trudot sekako ke se isplati na krajot.

:inlove:

На busybee, MV18, Anie93 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    а 95 бода? не знам што да мислам веќе..

На QueenCleopatra му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Јас мислам влегуваш сигурно со 95, ама не знам дали во државна или приватна.

На minegrouper му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Дали биохемија треба формули за усно???

20. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    95 ќе си примена веројатно, со 95-96 бода беше последниот во државна пред две години.

На minegrouper му/ѝ се допаѓа ова.