Што мислите за медицински во Скопје, имам 95,94 бодови , дали ќе ме примат? Зошто е намалена квотата оваа година , ве молам за одговори
Има колеги кои положиле, така да, можеш, ама нормално зависи колку имаш за полагање од тие анатомии, и пред се - колку си спремна.
Ако ти се положени колоквиумите по двата предмети сигурно, но ако ти имаат останато неколку мислам ќе е малку потешко. Но имаш време до сесија за да спремиш и колоквиумите кои ти останале, така да не губи надеж.
Спроти влезот на детска клиника има една зграда, влегуваш во неа и од лева страна има скали, се качуваш по скалите и ќе го најдиш амфитеатарот
Ми треба една голема услуга. Презапишан ми е Патофиза 1. Дур се селевме го имам изгубено практикумот. Купив нов, меѓутоа резултати од вежби е празно, исто и анализи на прикажан случај.. итн. Дали би сакал некој да ми ги слика да ги пополнам?
Да прашам, и ве молам искрени одговори за студенти веќе на медицина , дали има тешки условни предмети уште од прва , еден испит колку страни и колку време да го спремаш ,дали се добиваат убави оцени ако се трудиш и дали има искомплексирани професори како што кажуваат повеќето , дека може намерно да те падне итн.
Vidi ova e prvo MN individualno prashanje, dali moze da se uspee? Zavisi kako definirash uspeh. Za nekogo e samo polozen ispit za drug prosek od 10.00. E sea dali se polozuva. Da. Kakvi se profesorite isto taka e individualno iskustvo. Za nekogo e strashno za drug ne tolku.
Да ги прашаш 5 студенти, сите различно ќе ти одговорат на овие прашања, бидејќи за секого е индивидуално. Јас ќе ти кажам мое искуство. Дека има тешки предмети е факт, но до сега не сум се сретнала со предмет, кој што е “толку тежок што не може да се научи”. Се може да се научи, ако се има волја. Колку страни е некој испит нема врска со тоа колку време ти треба за да го научиш. Може да е 200 страни и да се спреми за 1 недела, може да е 50 страни и да се спреми за 2 недели. Различна е тежината на предметите, на пример, не можеш да споредуваш колоквиум анатомија, кој мораш да го спремаш 2-3 недели сигурно, со ембриологија, кој се учи со две-три читања. Ама сепак, тоа е индивидуално. Може тебе да ти биде лесен, некој предмет кој на другите им е тежок, и обратно, на секого му одат различни предмети. Во однос на оценките, зависи од тоа што ти подразбираш, под високи оцени. За мене висока оцена е и 8, за некого сите под 10 се ниски. Но ете, ако зборуваме за 10ки, не е точно дека само на врскаџии им пишуваат максимум поени на колоквиуми, и имаат 10ки. Ако научиш како што треба, и ти можеш да имаш 10ки, познавам колеги кои само со труд, и без врски, постигнале висок просек. Дека има искомплексирани професори е точно, ама тоа не е страшно, бидејќи има повеќе професори, и повеќе шанси за полагање. Ако еднаш си кај таков професор, нема да бидеш и следниот пат, на тебе е само да научиш. И не значи дека ако некој професор го кажуваат за лош, ќе паднеш 100%. Сум положувала и кај “најлоши” професори со одлични поени, а сум паѓала кај “добрите”. Се е индивидуално искуство, за некого факултетот е претежок и престрашен, за друг не е, зависи од твојот начин на учење, истрајност, како и став и гледишта кон работите.