Za raka i noga mozes ama ne e neophodno da najdes koski za polesno ucenje, ama realno, cerep tesko, skoro nevozmozno e da polozis ako nemas na sto da ucis. Ima premnogu procepi, otvori, prostori, jami i 300 cuda koi kolku i da si gi zamisluvas ili crtas e nedovolno, moras da go naucis toa na cerep, za da znaes potoa da go pokazes i taka da polozis. A pak osobeno ako se pogodis kaj nekoja od ponezgodnite profesorki za polaganje, nema sansi da polozis bez da znaes koe kaj se naogja i kako izgleda. Zatoa, preporaclivo e da si kupite/iznajmite cerep za ucenje.
Баш затоа прашував, додуша веќе полагав кај Лазарова и извадив максимум како и претходниот колоквиум и тоа без никакви коски ни дома ни на институт сум отишла. Сега не знам дали во тие понезгодните се и Папазова и Наќева уште. За черепот ќе видиме како ќе иде.
Како што реков, коски на рака и нога не се споредуваат со череп, ужас е. Ќе видиш понатаму и за анатомија 3 дека ќе ти треба знаењето од сега, за сите можни ситници на черепот, затоа сакаш-неќеш мораш да знаеш да се снаоѓаш на черепот, а не само теоретски да ја знaеш материјата.
Абе јасно ми е дека череп не е исто со рака и нога, затоа и прашав за коските пошто ги неам користено. Е сега додуша јас и ја немам среќата да најдам коски на било што па ќе мора од институт кај што е лудница за вежбалната а камоли нешто да научам таму. Затоа и не одев.
На страната на медицински факултет има секција огласи. Можеш таму сама да објавиш дека бараш череп, или пак разбарај низ огласите има луѓе кои продаваат/изнајмуваат. Исто така можеш да се распрашаш по музеи или археолошки наоѓалишта, некои од нив изнајмуваат со потврда дека си редовен студент.
Јас веќе се откажав. Џабе трошам енергија и умарам прсти дур и ги искуцам рефератите. Ја премина и Вики99, Напна веќе.
Едноставно ве прашав колку 4ки се потребни. И што ако не сум завршила уште основно? Ме интересира. И ако те болат прстите од куцање,па ти што ми враќаш на секое игнорирај ме и готово. Друг СИГУРНО ќе де најде да ми каже.И да си планирам. Фала.
Za ova nema planiranje. Seto toa zavisi od opstiot uspeh na generacijata, ponekogas e mnogu i edna edinstvena 4ka, ponekogas primaat i so nekolku. A zosto voopsto so uste nezavrseno osnovno obrazovanie planiras kolku 4ki mozes da imas vo sredno? Zosto primer ne bi gi imala site 5ki? Tolku li e toa tesko? Epa da ti kazam od iskustvo, ne e tesko, treba samo zelba i posvetenost, a ne "planiranje" za mozen broj 4ki. Ti gi sledev komentarite i prasanjata, samo me mrzese da ti odgovaram zosto mnogumina drugi go pravea toa, ama za nekoja godina kje ti e sram i glupavo sama od sebe koga kje gi vidis sive ovie nepotrebni komentari i napagjanja na drugite korisnici na forumov. I, iskreno te molam, prestani da ja polnis temava za fakultet so prasanja za sredno. Za toa ima temi, a vo ovaa tema ima mnogu povazni prasanja i fakti!
@MagsDestiny e vo pravo, I toa si ima posebna tema za sredno za matura i sto ti znam za koja ne se ni znae sega sto I kako ke bide a kamoli ti dur stignes tamu, a tuka temava ima mnogu vazni informacii koi ne ti koristat tebe sega a ja polnime so off topics I nie sto tebe ti pisuvame I ti sto se nesto imas nebitno (sega) da prasas. I posle ne mozeme da se snajdmee koga ni trebaat informacii od drugite kolegi. Glej u sredno da te primat, za fakultet imas uste mnogu vreme. Imeno @MagsDestiny kakvo iskustvo imate so fiziologija kolokvium I zavrsen u januarska?? Isto I voved I biofizika za tretiov kolokvium?? Gledam voved nekoe knigice malecko, a biofizika ja smenija katedrata I od Patofiza se sega a samo prof mislam e od Pmf. Poso treba Histo prakticen I kolokvium da spremam I anatomija cerep, dali da obrnuvam golemo vnimanie I na toa ili?
Океј е, се извинувам.. во право сте,ви посакувам голем успех и со сите 10ки и специјализација секако. Па и на моја глава.
Imeno @MagsDestiny kakvo iskustvo imate so fiziologija kolokvium I zavrsen u januarska?? Isto I voved I biofizika za tretiov kolokvium?? Gledam voved nekoe knigice malecko, a biofizika ja smenija katedrata I od Patofiza se sega a samo prof mislam e od Pmf. Poso treba Histo prakticen I kolokvium da spremam I anatomija cerep, dali da obrnuvam golemo vnimanie I na toa ili?[/QUOTE] Под „физиологија“ мислиш на предметот МиФ? Пошто само физиологија како предмет се слуша во втора година па ме збуни. Инаку на колоквиумите не се сеќавам искрено, а усниот испит зависи кај кого ќе се паднеш така ќе поминеш. Има професорки кои даваат само по едно кратко прашање и даваат лист и 10-15 минути да си направиш концепт за одговарање, прелесно, без мака, додека други навлегуваат во ситници и те тормозат со навистина неважни работи. Па сега, кај кого ќе си, твоја среќа... За измени во биофизика не знам, јас кога слушав предаваше професор од ПМФ а вежбите се држеа токму на ПМФ, немаше ништо и никој од патофизиологија, и двата колоквиуми беа претежно со формули и дефиниции, и плус тоа професорот доста попушташе поени и оценки, не беше којзнае што. Вовед во медицина зависи кај кој професор ќе се паднеш (за испит), и зависи тој/таа како е тој ден расположен/а. Сите професори многу ја гледаат семинарската (особено правилно цитираната користена литература, that's a must, без тоа кратат многу бодови), а инаку за усно даваат по 3-4 прашања, и колку и како прашуваат зависи од професорот. Инаку за колоквиум по вовед даваат некои прашања што буквално од општа култура се знаат, ама даваат и некои забегани работи кои ги нема во книга (пример во кој град се одржал последниот конгрес по тоа-и-тоа, која година било тоа-и-тоа заседание, и оди снајди се). Воглавно ти препорачувам, не само тебе туку општо на сите, особено бруцошите, гледајте сите испити да ги дадете во јануари, не гледајте многу на оценки. После тоа ќе ви се насобере многу материјал од наредниот семестар и нема да знаете што попрво, а гледате со сите измени во законите, и воведувањето на секакви испити, нема да знаете во кој момент што се ќе треба да ви е положено. Затоа мислам дека не е важен просечниот успех, колку што е важно да ти е се положено.
Медицина - нова почна да се применува од академската 2014/15 година, а дотогаш беше смер медицина. Тоа е всушност смерот општа медицина само по новава програма, со која се учи и англиски јазик итн., и според која се воведува оној испит од Лекарска Комора после втора година. Затоа веќе нема смер „медицина“, туку е „медицина - нова“.
http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2015/10/1-ZAKON-ZA-MEDITSINSKITE-STUDII-16.13.pdf После ова ретко кој би се одлучил да студира на Медицински факултет