Od dekanat mi rekoa deka ne mozat da mi kazat,upisi imalo,a prof ne znael...A koga se zapisuvav,uslov bese
Јас не полагав во првиот рок ама другарка ми ми рече имало многу двосмислени прашања, да сум читала и од куби обавезно плус презентации. Имало детали баш опфатени...
Hello everyone Po moi informacii, da ve izvestam deka konkurencijata na opsta vo Skopje e ogromna i da,ima moznost so 96 poeni da ne se vleze. Kako sto mi prenesoa so 97 poeni vekje vo privatna kvota bile.
Site vie sto ne ste brucosi, SOVETI za site sto se zapishuvaat na opsta,kaj koj prof. treba posebno vnimanie,kade povekje posvetenost,od sto da begame i sl.? <3
Леле мене таа скратената скрипта многу ми е измешана, некако нејасно ми беше кога ја читав, ми фалеа повеќе податоци за да сфатам. Изгледа треба да направам напори да учам од неа иако ми е кратко објаснето, чим се паѓаат прашањата од таму... Другаркава не учела од неа, може затоа потешко и се видело.
Ако е вистина ете го проблемот на толку петкаши во државата. Приемен испит под итно треба да се воведе.
Мене и не би ме чудело и да е вистина, во наше време и со 3 екстерни колку имаше со високи поени поради масивно препишување, не па сега кога имаат само 2 екстерни предмети. Многу лош начин на селекција за упис е.
Абе сите знаеме дека во многу средни училишта се препишува на матура, ама оваа година изгледа претерале со препишувањето.
Ги сожалиле дека корона ситуација изгледа. Плус 200 места само, а толку заинтересирани. Тепачки за медицински факултет.
Не само на медицина, јас верувам дека сега на сите факултети ќе има високи поени на ранг листите. Штом ученици со 2ки минатите години сега извадиле 5ки на матура математика, која се смета за така потешко полагање, за другото да не збориме...
И дното го пробушивме во образованието изгледа. Секоја година гледам се полошо и полошо дека е за упис, претходната година исто не беше сјајно за уписите, но немаше матура, а сега и со матура ако е вака, тоа е просто кажано ужас. Навидум идни доктори со 5.00, а дали навистина имаме толку генијалци во државата, мене тоа ме плаши, се е со врски барање и молење уште од 1 одделение, а истото се продолжува и на факултетите. Тешко нас колективно како едно општество.
Ne bi sakala nekoj da zaplasham. Informaciite jas gi dobiv od pogornite. Mene me izvestija deka sum 459 na lista a sum so 91 poen. I deka 97 poeni imale vo privatna kvota,od lugje sto imaat nivni lugje pa gi sledat rezultatite