I dali nekoj ima info za 3ti interen predmet od matura,bidejki jas polagav uste eden dopolnitelno Hemija za povekje poeni ama vo prijavata nemase opcija za se dodade 3ti predmet i ne mi se presmetani bodovite od toa. Dali ima nekoj so istiov slucaj ?
Ако ти е нејасна скриптата прочитај од Куби, колку да ти се разјасни, и мене ми беше неубаво напишана скриптата. Има премногу професори за да се пишува за сите, за прва година е најбитно да посветиш внимание да положиш на време анатомија 1 и 2, а на второ место би рекал хистологија.Другото не е тешко во прва.
Да, да, ќе ги комбинирам Куби, скратена скрипта и презентации. Би требало да е доволно, се надевам. А, ви кажаа нешто за колку време после писменото ќе ви биде усниот испит или сите заедно од прв и втор рок ќе полагаме усно?
Па затоа пациентите не одат и немаат доверба во денешните доктори. Никогаш не знаеш кој како завршил и дали со навистина знаење или врски. Само, жално е што има средни училишта каде не се препишува (кај мене пример во средно не се препишуваше на матура) и ,,благодарение,, на овие што препишуваат, обичните смртници или студираат во приватни квоти или воопшто не се примени од овие со надуваните оценки. Заради ова, многу ученици конкурираат во странство, зашо тука на ред не може да се дојде.
Тие кои имале реални 5ки, се гледаат уште во прва година, а тие што се научени, да добиваат 5ки на лепе очи, уште во прв семестар заглавуваат.
Па, добро не би рекла дека е до толку вака, зошто имам доста другарки и познаници од средно медицинско на општа (јас сум на сестри смер исто на медицински) и гледам дека и тоа не е реално, какви се положија со 10ки што ги знам од средно со врски исто, се префалија, а 2 збора не знаат. На ваш смер со врски доста се проаѓа кај вас, има деца што се срамежливи и не се истакнале поради тоа што немаат звучно презиме на пример. Гледам тука во темата се трудите доста некои од вас, но има и многу со врски, а има и деца што успеале да се истакнат иако не се на познати родители, но сепак од муабети со познаници јасно ми е како стојат работите. Жалосно е што на е спаднат системот. Не дека кај нас на 3 годишни смерови нема врски, но за разлика од на општа што гледам тоа е хаос.
Не беше нешо претешко, повеќе од пола од прашањата беа основни работи кои и само од презентации да си ги учел ќе ги напишеш. Имаше неколку прашања така двосмислени, ама по некоја логика и тие се решаваат. Јас од Куби спремав и мислам дека океј беа прашањата.
Чист пример. Прв семестар колешка ми се фали како за неколку места не влегла во првите 10 на списокот, дека многу високи поени имала. Јас скромно, што се вели меѓу последните се запишав и се помирив дека ќе студирам во приватна квота, тоа е што е, барем сум примена. До сега немам паднато ниту еден колоквиум, ама дотичната ,,со високи поени,, не успеа ни првите 3 колоквиуми анатомија и миф да ги положи, иако доаѓа од средно медицинско, пошо се запишала без никаква навика за учење. Ете толку треба да знаете за колегите со повисоки поени на ранг листите од уписи (секоја чест на исклучоци, ама ретки се).
Уште нешто да допишам. Сретнав една од генерација од средно на автобуска кај факултетов и нели бош муабет како на факултет. И ми кажува успеав да најдам врски и да си ја исчистам годинава, а мои две другарки од книга не станаа цело лето и не положија услов зашто не се снајдоа да најдат луѓе и мирнички се, срамежливи, не се бунат и жалат да одат комисиски, на испит ги зезнале да им земат пари за презапишување. Така е тоа кај нас знаеш, жал ми е за нив, но кој си се снашол, се е во животот снаодливост. Добро знам во иднина кого да избегнам и да не одам на лекар кај него, а попрво би отишла кај нејзините другарки за кои ми кажуваше дека учеле цело лето, но пак паднале. После вакви муабетите мојата доверба во здравството е на ниско ниво. Дипломи се даваат како круши на пазар да купуваш.
Јас не знам како не им е срам да си кажуваат дека врват со врски, бар нека ќутат, со тоа само кажуваат дека се неспособни да научат нешто, и дека без тие “врскички”’не можат да положат ништо.
Искрено јасно беше дека со 91 поен нема шанса за упис, со 91 беше последниот примен во 2019 примаа 300, а пследниот во државна некаде 95-6 (во државна примаа некаде 120-130), а сега со 200 што примаат, во државна помалку од 100 јасно е дека последниот во државна некаде со 97 ќе е. Не го признаваат, така сите ќе полагаат и сите плус поени ќе имаат, секако интерните се 5ки.
Стварно немаме шанси тие со 96? Мислам дека би требало приемен да се направи, ако се навистина со премногу бодови не може да извисиме туку така кога не смеевме да аплицираме на повеќе факултети.
Колку и да е голема конкуренцијата, не верувам дека може да има толку многу луѓе со преку 97 поени. И јас кога бев, се препишуваше на матура, па пак немаше толку со 98/99 поени.
Ете ако 97 биле во приватна веќе , а во приватна има место за 130, се надевам дека нема да има толку ученици со 96 , ??
Razlikata e ovaa god sho ima 2 eksterni i toa shto vo stip i privatna kvota se popolni (80 poeni)... Trebashe upisot tamu da bide posle UKIM,oti tamu vlegoa so mnogu poslabi poeni,a ako gi prifatea tie od Sk odbieni ke si imaa studenti so nad 90 poeni