Да да дефинитивно. Од тригодишните на сестри има најмногу конкуренција, така да чим си за логопедија издиши примена си
Да и јас така мислам. И знаеш најтрагично е тоа што има некој што учел, не препишвал и извадил помалку на матура и сега нема да може да се запиши. Премногу има со високи поени
Оф топик едно прашање. За стипендија од вкупно 26 предмети ( со се изборни и без спорт) треба 21 да ми се положени така?
Јас мислам дека овде не се работи ни за препис на матура дечки , за да имаш 99 запирка нешто бодови треба да ги имаш сите 5 од успех и сите 5 на матура со над 95 ранг што е теоретски невозможно само на медицина да има 100 со 99 бодови и башка на другите факултети , да има 500 студенти во државава со над 99 , тоа е теоретски невозможно како што кажавте затоа што по проценти спрема рангот и спрема студентите е невозможно , јас мислам дека се напишани туку така , со врски
Пак ќе дојде времето само ко свински црева испреплетени цели фамилии до 9то колено да се во медицината ко пред некоја година. Не дека сега немаа само тие загарантиран успех, обични смртници шуткаат лево десно. Им се видоа многу обични запишани последниве години, нејќат местата на праправнуците да им ги крадеме.
Држи вода и ова со врските, ама исто така не е невозможно и толку поени да имаат толку многу ученици. Перцентилот на матурата се прави според оној кој ги има највисоките поени на матурата од цела држава по некој предмет, па ако се препишувало масовно поверојатно е дека голем дел од учениците ќе ги решат точно тестовите и ќе добијат повисоки поени. Мене не ме чудат поените навистина, знаејќи како се препишува, очекувано беше.
Крајно сум разочаран од рангирањето на иднити студенти по општа медицина во Ск. Завршив во Панче, и бројот на вк бодови ми е 96.5. Учев со разбирање, пофалби добивав од сите професори, плус се убив читаќи стручна литература која не ми беше потребна за во средно и сега сум 250 на листата..... Сигурно пола од тие 200 на општа се гимназијалци. Само едно не ми е јасно, како може еден гимназијалец матурант со 5.00 просек да знае повеќе од областа на мецината од некој што учел средно стручно медицинско(смер м сестра) со истиот просек или дури со 4.00(ама реален 4.00). Гимназијалците имаат поголема предност зашто полагаат хемија на матура која демек била од интерес за медицински. Кај е тука анатомија, физиологија, патологија, интерна .... Немам ништи против гимназијалците, ама Царовска нека ги собери десетте најдобри гимназијалци од цела Македонија, и ја сам ке седнам спроти нив сите и ке докажам дека знам повеќе од облста на медицината(пр преку прашања). пс. Нема откажување, желбата да излезам од оваа деградирана банана држава само се наголемува
Злато бе, не се разочарувај. Не дека ќе те утешам ама јас си викам зошто ме примија пред 2 години, животот ми се уништи на факултетов. Организацијата е хаос, врски и само врски, понижувања и навреди од професори, што се нема на факултетот. Мене тоа ме мотивираше еден ден да си одам од земјава. Знам дека е подобро сам да се увериш дали ќе е хаос или не ама можеби еден ден ќе си речеш фала ти животе што не сум влегол во таа вукојебина.
Вака јас би те советувала да пробаш Тетово и после да се префлиш Штип. Имам пишано и претходно да не ср потценува Штип затоа што тој што е учи ќе постигни сегде. Иначе за се си во право.