Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.740
    Ќе има врски и на приемен секако, неизбежно е тоа, ама нема да се во толку голем број.
    На матура многу повеќе врски има, повеќе можат да фатат по некој професор да му решава на детето и да му праќа одговори. За матура може и без врски да поминеш буквално, неколку во генерација да имаат професори зад себе што ќе им решаваат, тие ги споделуваат одговорите групно и цела генерација е опфатена.

На floppy77, ElenaOfRivendell, Bubbles02 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.771
    Допаѓања:
    16.522
    Се е можно во оваа држава. Диплома и специјализација можеш да си купиш без учење, а па за прием најмал проблем. Јасно ми е тоа, за жал.

На floppy77, Lollipop_123 и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  3. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    426
    Не се согласувам со ова. Со приемен само дополнително ќе се истакнат децата на професорите, администрација и докторите и нивните семејства што работат на клиника со години, децении. Тие први ќе бидат примени, а за останатите ако остане место.
    Приемен испит може да биде реален и услов за запишување на факултет во друга држава, овде не.

Поголемиот дел овде веројатно сте помали, но како ќе поминува времето ќе ги увидите врските на клиника. Кога ќе завршите ќе зборуваме повторно за приемен, дали сте за или против.

Последна измена: 3 септември 2021
    На floppy77 и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  4. zigzag224

zigzag224 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    126
    Приемен апсолутно ништо нема да смени. Дури и да бидат рандомизирани прашањата како што било случај во Бугарија (што нема да се деси), врскаџиите можат да ишкрабаат што сакаат и пак ќе бидат примени - јас лично сум била сведок на девојче пред мене во амфи тестот да го има оставено скроз празно, значи буквално само име презиме број на индекс и датум, да после кога излезат резултати биде меѓу првите по бодови.

Така да сите овие идеи се сулудни, оти се рушат моментот чим остварат контакт со човечкиот, покварен фактор.

На stingray, floppy77, QueenCleopatra и 6 други им се допаѓа ова.
  5. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.433
    Допаѓања:
    12.207
    Точно. Мене ми се има случено колеги заедно да полагаат со мене условен предмет за кој јас изгубив година и не сум ги слушала предметите на кои им бил услов, а тие слушаја и не изгубија година. Заедно го полагавме предметот.(facepalm) Али тоа е ќе си се помириш и ќе тераш понатаму. Ќе си гледаш за себе:D

На zigzag224 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.740
    Јасно, не велам дека приемен е идеално. Кога е матурава хаос вреди една година да се проба со приемен и да видиме како ќе биде. Ако е полошо ќе се врати матурата, ако е подобро ќе остане.

На floppy77 и Ivan0909 им се допаѓа ова.
  7. sweetdesires7xo

sweetdesires7xo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    21
    Здраво дечки. Аплицирав на општа медицина ама не сум примена заради 2те четворки од државната матура што ми го расипаа успехот,а сите четири години 5.00 бев.. :( Сега на вториот уписен рок ќе аплицирам за физиотерапевт,ќе имам ли шанса? 93 бода имам.

8. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Доколку не се пополни да , но во прв рок за жал се пополнува државната квота во 99% од случаите па останува само приватна квота (што може и таа да биде пополнета). Мислам дека државна квота во втор рок ќе има само за акушерки бидејќи е нов смер и ќе нема голема заинтересираност.

9. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.771
    Допаѓања:
    16.522
    Што се имам видено, поради ова западнав во депресија и несакав да продолжам. И тие истите дипломираат со нула знаење, со нула учење и ги земаат најубавите специјализации. Ама тоа е, се навикнуваш.

На Glowy, floppy77 и Ivan0909 им се допаѓа ова.
  10. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Еве од лани студенти што се префрлале, чисто да знаете дека е можно и дека не е крај на светот ако тука не влезете. Само со добар успех и ќе успеете и да се префрлите, без гајле

Screenshot_6.png

На Angie1432, Wayne43, Lollipop_123 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Џабе им е само да ти кажам, кога нема да имаат поим што работат џабе е се буквално. Сечие незнаење ќе исплива на површина кога тогаш, штета што во случајов за кој збориме жртвата ќе биде пациентот за жал...

На Glowy, floppy77, Ivan0909 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.771
    Допаѓања:
    16.522
    Точно, знаењето никој не може да ни го земе.

На Glowy, Bubbles02, Uniqo3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Husky lover

Husky lover Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    8
    А што мислите за тригодишните смерови дали со нешто повеќе од 76 поени можам да влезам. Конкретно за физиотерапевт и радиолошки технолог прашувам

14. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Можеш но можеби ќе си во приватна квота , радиолошки технолози има најслаба конкуренција од сите тригодишни.

На Husky lover му/ѝ се допаѓа ова.
  15. QueenCleopatra

QueenCleopatra Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    206
    Фала ти многу! А кои предмети се потребни за ДУТ? :$Претпоставувам ги има на наредната страна, може те молам да ја пратиш? :D

16. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Screenshot_7.png

17. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.404
    Допаѓања:
    12.841
    Добро ете, според тебе шо треба да се преземе во оваа ситуација?

Јас ќе го земам примерот од Америка. Таму аплицирањето на Медицински е еден од најригорозните процеси, не може на кој шо ќе му прдне да се запиши. Процесот се состои од повеќе нивоа: постигнат успех, вон-факултетиску активности, стандардизиран тест(MCAT), интервју итн. Еве за стандардизираниот тест, шо всушност е доста релевантен фактор, е задолжена независна институција шо не поврзана ниту со факултетите ниту со државата. Сметам дека со овој процес се врши ултрафилтрација на студентите врз основа на повеќе аспекти, ете не само тест, но сепак тестот е еден од критериумите. Не можи тепачка за прием да има само врз основа на оцените од средно и матурата шо знајме како се спроведува.

На mazikeen, Glowy, Angie1432 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. QueenCleopatra

QueenCleopatra Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    206
    На dahlia_desire и Larson им се допаѓа ова.
  19. Ivan0909

Ivan0909 Нов член

Се зачлени на:
    3 септември 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    26
    Дали некој од вас знае која е причината зошто лани на општа медицина во Скопје се примени 300 студенти а оваа година само 200. Дали постои можности и годинава да бидат примени плус 100 студенти со оглед на ситуацијава со апликантите(бројноста) и дали постојат физички услови за бројка од 300 студенти годинава на општа медицина. Ви благодарам.

20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.433
    Допаѓања:
    12.207
    Пишано е претходно али еве пак ќе пишам. Затоа што се отвори општа медицина на англиски. И професорите со години потенцираја дека ќе барат да сме 200 студенти. Физички можи како што беше претходно така и е изводливо пак. А дали ќе има проширување на квота треба да се праша во деканат

На Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.