Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. cuki-123

cuki-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Девојки да ве прашам да не знаете некој професор што случајно држи приватни часови за анатомија? Немам сретнато до сега па ако има некој да знае да ми кажете што како оди? :|

2. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Јас колку што знам нема такво нешто, бидејќи сосе професорот нема да најдеш и коски или лешеви за да ти објаснува/предава на нив, а тоа е суштината на анатомијата. Книга како теоретска материја може секој да ти ја „предава“, меѓутоа пак треба да знаеш кое каде се наоѓа. Единствено може да се најдат некои видеа на YouTube, и најдобрите асистенти - Netter, Sinelnikov, Sobota, Gray's и другите атласи.
    И бонус совет, обрнувај многу внимание на вежбите, и додека учиш фаќај си белешки, прави си асоцијации, цртај си цртежи, мене така ми беше многу лесно за учење. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Viki00

Viki00 Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2015
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    5
    Ми треба студент последна година на овој факултет за една анкета...ако сака некој нека ми се обрати не е ништо страшно... :)

4. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    396
    Здраво дечки, дали има некој материјал за Невротрансмитери? премногу би ви била благодарна ако ми помогнете :)

5. AmericanGirl05

AmericanGirl05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    5
    Со колку максимум просек од средно гимназија примаат на медицинскиот факултет?

6. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Нема врска од какво средно доаѓаш (гимназија, медицинско, какво и да е), за сите се гледа само успехот. Ако имаш просек можеш да бидеш примена и пред оние кои доаѓаат од средно медицинско, тоа не игра улога.

7. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    825
    Допаѓања:
    1.754
    Здраво девојки, годинава сум матурант и веќе размислувам за понатамошно образование. Би сакала да студирам логопедија па ќе ве замолам да споделете информација во врска со тоа колку студенти примаат, колку во државна квота, кои предмети на матура ги полагавте и дали ви помогнаа при уписот и најважното дали има приемен испит?

8. nonamefanatic

nonamefanatic Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    53
    Од колешките што полагавте thorax анатомија, како испрашуваа професорите, дали навлегуваат многу во детали, и дали знаете обично во 2 часот кои проф или асистенити се

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AmericanGirl05

AmericanGirl05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    5
    А сакам да прашам со колку просек може да влезам?Треба да бидам скроз одлична или?

10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.454
    Допаѓања:
    35.072
    Јас колку што знам за медицина треба да имаш 80 поени.
    Па сега колку што мислам, немора да си скроз одлична секоја година, може и по некоја 4ка, важно треба со тестовите од матура со тие сите работи, да имаш 80, а за другите факултети е 42.

На AmericanGirl05 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Одоговоров над мене е малку погрешен, доколку сакаш да се запишеш на општа медицина при УКИМ во Скопје. Теоретски шанси нема да те примат со 80 бода. Од прилика последните кои ги примаат (и тоа во приватна квота), се со по 88-89-90 бода секоја година.
    За другите смерови (сестри, логопеди, радиолози итн.), примаат со мнооогу помалку бода, накај 60, па можеби дури и помалку.
    А доколку прашуваше за општа медицина при УГД во Штип, таму можеби примаат со по 80 бода, не знам точно, само знам дека критериумот е многу послаб за разлика од Скопје.

П.С.: Покрај општиот успех од сите четири години, најмногу зависат перцентилите кои ќе ги освоиш на матура (тие многу го менуваат крајниот успех), и секако колкава ќе биде конкуренцијата за упис во таа година, некогаш е многу поголема, некогаш е помала.

На tamche995 и srcence1607 им се допаѓа ова.
  12. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Мислам дека (не ме држи за збор), во смер логопеди примаат по 60 студенти, од кои 40 во државна, а 20 во приватна квота. Без разлика од кое средно доаѓаш, не е битно кои предмети ги полагаш на матура зошто не се гледа на предметите, туку на просекот. Приемен испит нема, а плус тоа, и крајниот успех од матурата не е претерано важен зошто во тригодишните смерови на медицински факултет примаат и со многу слаб успех.

На SelenaGomez му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    825
    Допаѓања:
    1.754
    Ти благодарам многу

14. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Бојаџиевааа :rofl: :inlove::inlove:

15. LoveMedicine

LoveMedicine Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Можеби е малку надвор од темата, но доколку знаете би можеле ли да ме информирате колку се движи платата за кардиохирург, неврохирург и општ хирург во Македонија??? Благодарам однапред!!!

16. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    2.675
    Нема конкретна бројка во нашава држава не само за доктори туку за се,
    Зависи дали приватно или државно работиш. Има општи доктори што земаат 12.000 денари плата а некои 30.000, овие гранки што си ги набројала се со многу променливо платени

17. Bage.1117

Bage.1117 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Здраво , сакам да прашам за Имунологија кај проф.др. Дејан Трајков како е на колоквиуми , испит ,тешко или лесно се мине? Доколку некој има некои прашања или па некој тест ако сака нека ми прате :) Ви Благодарам.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.633
    Во редовен работен однос во државна болница испод 40000 ден не е .

19. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Тестовите за колоквиуми ги имаш во фотокопирница, истите ги даваат со години. На испит а и онака е поприлично комплицирана личност, па зависи колку среќа имаш така ќе поминеш. Сака да види дека имаш научено, а не дека си отиден таму надевајќи се дека ќе те положи без основни познавања.

На Bage.1117 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    И за тестовите зависи како ќе ти се погоди среќата. Јас учев од тестови за едниот колоквиум и ми се падна само едно од прашањата, за другиот колоквиум ми беше доцна за да седнам и да учам затоа што премногу материјал имав пропуштено, и пак учев од тестови зашто немав друг избор, па тогаш ми се погодија речиси сите прашања.
    За на испит, поставува 3 прашања и милион подпрашања, и да ги знаеш добро две а едното помалку го владееш, тешко дека ќе поминеш. Бар колеги што имаат полагано тоа го кажуваат, не му е доволно само базално знаење него бара мноогу длабинско учење...

На Bage.1117 му/ѝ се допаѓа ова.