Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Во ист ден се врши. Крај на август кога ќе запишуваш зимски заверуваш летен, и крај на јануари кога запишуваш летен заверуваш зимски. :)

2. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Во ред, тоа ме интересираше. Фала многу!

3. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Здраво, дали ќе може некоја од вас да ми одбјасне како оди процедурата за преполагање на предмет? Не сум задоволна од минатата оценка и претпоставувам ќе треба да ја поништам истата па повторно да поднесам пријава за полагање? Прашувам овде, затоа што оние од студентски прашања досега немале многу трпение или така се погодил моментот, не знам ама посигурно ми е овде да слушнам од некоја од вас/ Фала!

4. xTerror

xTerror Активен член

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Да ве прашам знаете ли кој датум се уписите за запишување на медицински факултет во Штип?

5. Girl255

Girl255 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    135
    Од 15ти до 17ти август мислам

6. aleks1103

aleks1103 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ако знае некој да ми каже со колку најмалце поени примаат на вишата во скопје за мед. сестри? нема врска дали државна или приватна квота..

7. nina.m18

nina.m18 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Дали студира некој оптометрија и колку години е? Знам дека офтаматолог е веќе лекар, а ова мислам дека е три години, и дали го има во Скопје?

8. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Офталмолог* е очен лекар, за кој прво треба да завршиш општа медицина (6 години), па да специјализираш (+4 години). Тригодишни студии има само за медицински сестри, радиолози, физиотерапевти и лаборанти.

9. nina.m18

nina.m18 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    @MagsDestiny знам за офталмолог, но сега има и оптометрист и тоа емислам 3години но изгледа го нема во Скопје. А знаел ли дали лаборант има во Скопје, како што знам има само во Штип и Битола?

10. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    На медицинскиот факултет нема, ги има само оние тригодишни студии кои ги пишав предходно. Е сега, доколку има смер за тоа на фармацевтскиот факултет, не знам, ако е запознаен некој друг за таму може да ти каже.

На nina.m18 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. М. И.

М. И. Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Здраво, дали знаете кога би можеле, тие што сакаме да се запишеме на факултетот при УКИМ, да испратиме електронска пријава? Бидејќе кога сакам да продолжам после личните податоци вели дека тоа ќе биде дозволено после завршување на матурите. Треба да се чека да помине и периодот за приговори?

12. nina.m18

nina.m18 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Дали медецински лаборант(3годишно студирање) има во Скопје?

13. nobody1

nobody1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2012
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    74
    Каде може да се набават книги за прва год фак. било која и ако може некој да ми каже автори на книгата по анатомија 1

14. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Ај некоја од поискусните колешки на медицински. Сега кога ќе треба да запишувам семестар во индекс немам доволно место на една страна за сите предмети од семестарот. Дали да им посочам на студентски прашања кога ќе запишувам семестар да го запишат и наредниот лист од индексот? Дека тоа ми е најлогична опција.

15. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Не. Медицински лаборант има само во средно медицинско во Скопје. Инаку на медицински факултет има само тригодишни за лаборанти, медицински сестри, физиотерапевти и радиолози, шест години општа медицина, фармација (не знам точно колку години е, зависи од отсекот мислам) и стоматологија (исто не знам колку години е точно, исто зависи од отсекот).

16. nina.m18

nina.m18 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    @Arja неможам да те сватам...Знам дека има средно за лаборант, истото дали го има на факултет? Јас на страната неможев никаде да најдам дека има лаборант. Сигурна си дека има тригодишни за лаборант, за во Скопје?

17. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    2.675
    Нема во Скопје три годишни студии за лаборант :)

18. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Не ти требаат оригинал книги зашто се многу на број, ѓавол ипол ќе те фати. Сите користиме скрипти. Има до факултетот фотокопирница, во таа ќе си побараш анатомија 1 или што друго и да ти треба и ќе ти дадат, не ти требаат ни имиња на автори ни ништо. :)

19. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Јас се извинувам многу, сега видов дека во еден од предходните одговори сум направила голема утка. Во Скопје нема студии за лаборанти. Јас сум сакала да пишам дека меѓудругото има за логопеди, ама изгледа во брзањето и дека и двете на л па ми се помешале. (facepalm)

Ако ти е само за редовни предмети стига на само еден лист. Ама ако планираш да зимаш повеќе изборни тогаш или кога ќе запишуваш семестар кажи им, или понатаму кога ќе треба да го внесеш во индекс предметот појди на шалтер и ќе ти ја пополнат и заверат и наредната страна.

20. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    На медицински факултет во Скопје нема за лаборантски техничар. Поради тоа ти ги набројав сите останати струки кои ги има на факултетот за да увидиш дека нема за лаборант. На стрната на медицински нема да најдеш за лаборант од причина што нема факултет за тоа. Барем не во Скопје, за други градови не знам не можам да зборувам.