Да, може. Можеш и на една молба да напишеш дека ти требаат две и една уплатница да уплатиш од 200 денари.
Кој учебник се користи за општа медицина за патологија (конкретно општа патологија) ? Знам дека има некои големи книги од Робинс ама не ми треба тоа , дали постои некаква скрипта помала (но сепак добро опфатено се) и понова од македонски автори бидејќи оваа што се користи на тригодишниве од 2005 е многу оскудна со многу малку информации а на предавања од проф. д-р Нели Башеска предава ептен детално и буквално во книгата има 2 реченици за тој пасус а она објаснува со 20 полни слајда.
Има скрипта избрани поглавја по патологија, иначе од Башеска ќе си учиш од слајдојте се што е напишано од збор до збор, ако имате колоквиум ќе видиш дека прашањата и се од таму буквално од а до ш како што и е напишано
Здраво на сите! Планирам следната година да се запишам на медицинскиот факултет. Свесна сум и ако ме примат ќе бидам во приватна квота. Дали ќе може некој што поминал низ тоа да ми каже како оди тоа со финансиите. Како оди со плаќањето на уписот и испитите, колоквиумските? Општо за финансиите и давачките на медицинскиот факултет. Ќе бидам многу благодарна ако некој од вас одвои од своето драгоцено време за да ми објасни. Ви благодарам❤
За продолжување е до 30ти, а за аплицирање првпат до 15ти. Замоли ги Може и утре Секој семестар во приватна е 12300, имаш 2 семестри во годината, значи два пати по 12300 годишно плаќаш. За испити и колоквиуми не се плаќа, потврда за редовен студент ако ти треба за јсп/стипендија и слично е 100 денари, а уверение за положени испити за стипендија и слично е 200 денари, доколку презапишуваш предмет, плаќаш за презашишување 400 денари по кредит во зависнот колку кредити носи некој предмет. И финансии за книги и практикуми, практикуми може да бараат само оригинали, но книги може се копирано,
биохемија 1 какви се колоквиумите онлајн, во однос на време, број на прашања,дали се само на заокружување и слично
Кратко е времето. Прашања има повеќе од колку имаш време, така да ти останува помалку од минута за секое прашање. Има на заокружување и со краток одговор. Прашањата не се многу тешки, поголем проблем е да стигнеш да решиш сѐ во предвиденото време.
Дали може некој што веќе има полагано физио 1 да пише од каков тип се прашањата што се паѓаат, дали може да најдеме некаде чисто ориентациски да видиме какви се и дали одат премногу во детали? Фала однапред
Имаш прашања на заокружување и есејски. Тие на заокружување се малку потешки и бараат доста размислување. А есејските обично имаше 2-3 полесни што можеш да ги одговориш баш како што треба и 1-2 што треба да ги размислиш. Прашањата можеш сите да ги најдеш од колегите што имаат полагано, да си отворат тестот што го полагале и да ви ги пратат зошто сеуште стојат отворени тестовите од кога можевме да си направиме увид.
Фала многу за одговорот. А во однос на литература, прашањата се од Гајтон или од скриптата, или од двете?
Зависи. За пролазна оценка ќе решиш и со скриптата. Ако сакаш повеќе поени на есејските учи од Гајтон. Визуелизирај, гледај слики, видеа. Мене многу ми помогна тоа што ги цртав работите како ги замислувам, правев шеми и постојано ги повторував додека не ги научам. Гледај убаво да го сфатиш материјалот и да не учиш на памет.