Дали треба анатомија 1 да учиме соодносите односно топографските делови кај артериите за прв колоквиум? Истото прашање го имам и за поделбата на мускулите според движењата во кои учествуваат.
Претпоставувам за аксиларна мислиш таа е со топографски, треба да се учи, за усно прашуваат соодноси не мора ептен од збор до збор, ама горе долу да кажеш што има латерални, медијално, пред, зад артеријата. За секој мускул посебно треба да знаеш што функција има.
Да, за аксиларна но и кај надлакотната и другите артерии видов опишано што се наоѓа околу артерија, сепак ќе го прочитам тој дел кај сите. Фала ти за одговорот
Делот морфологија, што го полагате сега, има доста детали, како што памтам на заокружување, дополнување беа, немаше есејски. Одат до најситен детал, ти препорачувам убаво да го научиш материјалот и разгледај ги презентациите. Во однос на делот физиологија, мислам дека даваа само есејски прашања.
ни во iknow ја нема додека не ја пишат во индекс ама мислам дека не би требало зашо ти е положен завршен веќе..
Vo taa crvenata kopirnica karshi eurofarm ima prasanja MiF od 2007/2008 otprilika, dali istite gi ima i vo drugite fotokopiri, ili pak nekade moze da se najdat ponovi?
Тие се уште од ''мое време" мислам не сум од таа генерација ама јас кога слушав МИФ тие се вртеа едни исти по копирници. Би ве советувала а сигурна сум и дека постарите колеги би се согласиле, да не барате и да фрлате пари по копирници за прашања зошто прво се праисториски тие таму и самата си пишала 2007/8, друго од лично искуство- имам по некои предмети и јас земано, значи за да им испадне дека демек се повеќе листови, буквално копираат еден исти тест по 10 пати и ти доаѓа како цела скрипта со прашања буквално, а врска нема. Ми се има случено да побарам така за Микро ми дадоа едно големо со 300 глупости вметнати во него. Па затоа ве советувам да си барате прашања меѓу колеги и од генерација,две пред вас да ви пратат или како слики или како документи за едноставно да не давате пари за без врска по копирници.
Тие од 2007/2008 сегде ги продаваат и ќе ти кажам дека се за џабе потрошени пари. Правени се според стари програми и литература и ништо од тоа не се паѓа сега. Порано имаше и други професори на таа катедра сега се само доц. Лена и проф. Елида така да целиот тест им е на заокружување и тук таму 5-6 прашања со дополнување. Ама можеш да си ги земеш ако сакаш да вежбаш или да учиш али дека нешто ќе се падне, нема бидејќи се сосема различен концепт на тестови. А да не зборуваме за тоа колку дупли страни пикаат само за да ќарат пари на хартија.
А дали истото важи и за прашањата вовед во медицина? Имаат кажано дека истите прашања се паѓаат, ама баш ги погледнав и кај нив има тестови од 2008/9 год.
Primetiv, skoro sve se povtoruva, dzabe si gi dadov parite iskreno.. a za deka se pagjaat pretpostavuvav deka ne se pagjaat, ali chisto za konceptot na prasanjata mi beshe, ama izgleda dzabe.. Dali istovo e i za voved ili tie stvarno se pagjaat? Ti blagodaram mnogu za odgovorot
Blagodaram mnoguuu za odgovorot! Bash se frleni pari, istoto se vrti 10 pati, a skoro 300 denari dadov za voved i mif zaedno..
Подобро е да побарате од постарите колеги или да ви сликни некој што земал од скриптара. Точно е се вртат 20 прашања на 100 листа и за џабе пари фрлени