Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Дали јас добро прочитав на Конкурсот или стварно сериозно годинава се примаат 250 у државна и 100 у приватна на општа или е некоја грешка?

2. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @srcence1607 Да, 250 државна. Што е со покачувањето?? :?:

П.с. предметиве како што се информатика и промоција на здравје, се нешто полабави??

Последна измена: 31 јули 2016
  3. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Промоција на здравје е океј предмет, според мене само глупости ама океј. Не е тешко за учење плус има и прашања во една книжара (Жетвар, таму имате прашања скоро по сите предмети добро е да си ги учите и прашањата и материјалот за секој случај, затоа што навистина има некои професори кои не ги менуваат прашањата и се истите по неколку години), ама професоритеза овој предмет не ми се свиѓаа, целосно непрофесионални. А за информатика, ако сте од гимназија ќе ви биде лесно дека има многу малку материјал за учење, поголемиот дел беа задачи за просек, линеарна корелација и сл.
    Имате предметни програми за сите струки на страната на медицински (со исклучок на фармација и стоматолошки, затоа што тие се посебни факултети и си имаат свои веб страни) под наставна дејност.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
  5. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @Arja Ти благодарам многу на информациите, стварно си ми од помош :))) Да, ги разгледав линковите од страната, како и предметите што ке ми бидат. Мене ми е повише да се фатам за овие задолжителните предмети, тука да се фокусирам најмногу. :)

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    И мене ме зачуди, ауу која елиминација ќе биде ова, коа ќе ги испобутаат :rofl:

Иначе збориме за општа или тригодишни стручни? во врска со предметиве

7. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Промоција на здравје и информатика се општи предмети, за сите струки. Единствената разлика е што општа ако сакаа 10ка по промоција на здрваје требаше да полагаат на англиски а учебникот е на македонски ахахха, малку се шлакнати. Ќе видите и самите

8. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Јас студирам на општа и знам како полагавме промоција само не знаев дали и за тригодишните бараат толку со ситници и небитрни ствари. Мислам добро материјалот е тој, само што Дончо многу претерува и многу бута по некои лудачки принципи негови :D Среќа ја кај Моме секад полагав и за Вовед па супер поминував без замарање

9. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Аха, епа не знаев дека си на општа :D

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danpena

danpena Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Дали некој може да ми даде повеќе информации за отсекот физиотерапевт на медицинскиот факултет во скопје.

11. Simonna:)

Simonna:) Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Здраво, да не знае некој кога е електронското пријавување за општа медицина ..фала однапред

12. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    Девојки имам 81.956 поени. Би ме примиле на отсекот за мед. сестри?? :?::sweat:

13. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Да, и мислам со големи шанси за државна квота. На тригодишните обично примаат со многу ниски поени. Лани беа примани и со 60-

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @srcence1607 Дај боже! Фала ти многу :))) :l::l::l:

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Beautiful256

Beautiful256 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    657
    Здраво, дали може да ми каже некој отприлика со колку поени примаат на општа? Фала однапред :)

16. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Јас имав околу 91 поен лани, и баш сакав да се запишам на општа ама се предомислив. И баш памтам дека ги гледав списоците и последните што беа во државна имаа сигурно повеќе од 93-4 поени затоа што знам си се тешев дека и онака немаше да ме примат во државна а за приватна немаше шанси да се запишувам хахаха

17. Beautiful256

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    657
    Јас имам 84,012 и за тоа не ми се ризикува, од друга страна дека треба да има одреден број примени од друга националност сакам да се обидам

18. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Тоа со националноста зависи, познавам луѓе кои сакаа да се обидат баш на основа на националност и не беа примени, а инаку за бодовите секоја година варираат па тоа може да ти игра улога, со твоиве бодови е невозможно да влезеш во државна квота, а за во приватна е пак ризично ако има повеќе пријавено со над 90 бодови.

19. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Не знам за тоа со националностите, ама прилично малку бодови имаш.. можеби ако имаш полагано англиски, хемија, биологија на матура со тоа нешто повеќе бодови да ти дадат, дека зависи има нели одредени предмети од матура што се бараат на секој факултет посебно, на медицина ги бараат англиски, хемија, биологија.

20. Beautiful256

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    657
    Полагав хемија (5) и завршив во медицина (само тоа што не го земаат во предвид)