Медицински факултет

Discussion in 'Образование' started by Victorya, Nov 24, 2010.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

хахахаах нее, не се изјаснив добро, извини.
    Колоквиум или положуваш или не(фактички мораш и двата дела да ги положиш, прво писменото па усното).Потоа ако положиш, добиваш бодови.Кога ќе ги положиш сите колоквиуми одиш на испит.Ако и испитот го положиш и од таму добиваш бодови и се собираат бодовите од сите полагања за да се формира една оценка.
    Ако не положиш колоквиум(и), имаш уште една шанса да преполагаш во јануари.Ако и таа шанса се пропушти, се пролонгира за наредна сесија.Се додека не ги положиш колоквиумите, не можеш да отидеш на завршен испит.Кога ќе стигнеш до завршниот испит, треба и него да го положиш и да завршиш со предметот.

Затоа, најдобронамерен совет, гледајте да ги завршите колоквиумите во колоквиумски сесии за да ви остане само испитот во јануари.Подобро други полесни предмети одложувајте отколку анатомија.

anxxxxiety, Larson, Glowy and 2 others like this.
  2. Ilajla666

Ilajla666 Популарен член

Здраво, некој ако има запишано прашања што асистентот на вежбите спомнува дека може да паднат на колоквиум , ако може да прати..
    За физиологија 1

3. medstudents

medstudents Истакнат член

Дали физиологија 1 се паѓаат прашања и од претходните години?

4. Husky lover

Husky lover Истакнат член

Дали може некој што се уште студира или што има завршено за физиотерапевт да ми каже дали по предметот вовед во физиотерапија на колоквиум се паѓаат истите прашања од претходните години

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

На физиологија се живо се паѓа.Тие на вежби за практичниот ги спомнуваат, секако ќе ви кажат пред испит кои вежби ќе се.

Glowy likes this.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

За есејските може да се каже дека „се паѓаат“ затоа што скоро за секој дел од материјалот има есејско прашање, а тие на заокружување некогаш нешто ќе се погоди, некогаш ништо, ама бараат логика тие прашања.

Lollipop_123 likes this.
  7. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Во испитните прашања за анатомија 1 на страницата има и за
    Сензитивна инервација на шаката
    Дали во тој случај треба да зборуваме само за сензитивните гранки на шаката за nn.digitales palmares communes и nn.digitales dorsales?

8. Glowy

Glowy Популарен член

Ова треба да знаете да го објасните кој дел е од медианус, кој од улнарис, кој од радиалис

9. minegrouper

minegrouper Истакнат член

како одат усните испрашвања по анатомија? даваат коска и треба да ја објасниш? дали треба на лешеви да се полага исто?

10. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Прво добиваш коска и треба правилно да ја поставиш како треба да стои на твое тело, ќе си објасниш сѐ што ти бараат - страни, рабови, краеви, а после и туберкулуми и сулкуси. После одговараш за мускули, артерии, нерви итн. На леш се полага само во испитна за завршниот за регии, нема тоа на колоквиуми.

11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Даваат коска, и мора да знаеш да ја поставиш правилно, значи прво тоа. Потоа, те прашува проф. да покажуваш делови,страни, рабови, или сам раскажуваш, зависно од проф. Исто и за зглобови прашува проф. Потоа, си влечеш прашање за мускулна група, артерии/вени/лимфни јазли, и прашање за нерви. На леш не се одговара на колоквиуми.

12. lady0813

lady0813 Истакнат член

За мускулна група , која група и да ја извлечеш за сите мускули треба да зборуваш? Пример мускулите на подлактица преднс група се 8 и за сите 8 треба дс зборувам или од таа група те прашува 1 мускул?

ElenaOfRivendell and minegrouper like this.
  13. minegrouper

фала многу:l:

ElenaOfRivendell likes this.
  14. minegrouper

а дали е доволно да се положи ако убаво ги знаеш коските зглобовите и мускулите а останатото да е релативно слабо?

15. flawless23

flawless23 Активен член

не, 100 пати ви пишаа дека се треба да се знае и тоа убаво за положување анатомија :)

floppy77 and minegrouper like this.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Лани во колоквиумска не се влечеа прашања мислам ради короната, не знам дали годинава нешто смениле, но сепак бараат од секое прашање да си кажеш што знаеш, мора бар минимално за се да одговориш најбитното за пролаз. Затоа и си има поени од 15-25 на колоквиум. :)

Jo Wilson, minegrouper, Glowy and 2 others like this.
  17. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Искрено не знам дали кај сите е така, ама мислам дека ас. што ми беше мене, ни бараше да ги кажуваме сите, ама само припој,функција, главните ствари, и не правеше проблем и да не знаеш нешто. И за соодноси и за гранки исто, многу беше толерантна, дури и одповеќе, не знам дали и другите биле такви за прв колоквиум.

Инаку, точно е дека се треба да ви е научено, сите мускули, нерви, крвни садови, значи од се буквално да знаете барем главното, ама професорите на анатомија кај кои што сум била до сега, а сум била и кај “најстрогите”, биле толерантни, и не барале буквално се до точка да знам, а искрено и не верувам, дека некој може да знае перфектно анатомија, со чест на минимални исклучоци.

floppy77, Glowy, minegrouper and 2 others like this.
  18. Glowy

Glowy Популарен член

За цела група зборуваш.
    Зависи колку е тоа реалтивно слабо. Мора за секое прашање основното да го знаеш, да оформиш некоја целина за тој дел, за да положиш.
    Пример за коски: мора да знаете да ги поставите, дали е дена/лева, страни, рабови, делови. За зглобови, каков зглоб е, зглобни површини, лигаменти и функција. За мускули припои, инервација, функција, која група на мускули. За крвни садови проекција, од каде почнува, завршни гранки, бочни гранки и некој минимален сооднос, особено ако некоја артерија поминува низ некоја карактеристична структура. За нерви од кој дел на plexus brachialis доаѓа, гранки, инервациони подрачја, завршни гранки, исто сооднос како кај крвни садови.

Angie1432, floppy77, lady0813 and 3 others like this.
  19. minegrouper

фала за 101 пат :)

20. minegrouper

фала многуу, најдобра си!:inlove::P

Glowy likes this.