1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.778
    Допаѓања:
    40.599
    хахахаах нее, не се изјаснив добро, извини.
    Колоквиум или положуваш или не(фактички мораш и двата дела да ги положиш, прво писменото па усното).Потоа ако положиш, добиваш бодови.Кога ќе ги положиш сите колоквиуми одиш на испит.Ако и испитот го положиш и од таму добиваш бодови и се собираат бодовите од сите полагања за да се формира една оценка.
    Ако не положиш колоквиум(и), имаш уште една шанса да преполагаш во јануари.Ако и таа шанса се пропушти, се пролонгира за наредна сесија.Се додека не ги положиш колоквиумите, не можеш да отидеш на завршен испит.Кога ќе стигнеш до завршниот испит, треба и него да го положиш и да завршиш со предметот.

Затоа, најдобронамерен совет, гледајте да ги завршите колоквиумите во колоквиумски сесии за да ви остане само испитот во јануари.Подобро други полесни предмети одложувајте отколку анатомија.

На anxxxxiety, Larson, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Ilajla666

Ilajla666 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.348
    Здраво, некој ако има запишано прашања што асистентот на вежбите спомнува дека може да паднат на колоквиум , ако може да прати..
    За физиологија 1

3. medstudents

medstudents Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    66
    Дали физиологија 1 се паѓаат прашања и од претходните години?

4. Husky lover

Husky lover Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    8
    Дали може некој што се уште студира или што има завршено за физиотерапевт да ми каже дали по предметот вовед во физиотерапија на колоквиум се паѓаат истите прашања од претходните години

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.778
    Допаѓања:
    40.599
    На физиологија се живо се паѓа.Тие на вежби за практичниот ги спомнуваат, секако ќе ви кажат пред испит кои вежби ќе се.

На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    6.788
    За есејските може да се каже дека „се паѓаат“ затоа што скоро за секој дел од материјалот има есејско прашање, а тие на заокружување некогаш нешто ќе се погоди, некогаш ништо, ама бараат логика тие прашања.

На Lollipop_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    151
    Во испитните прашања за анатомија 1 на страницата има и за
    Сензитивна инервација на шаката
    Дали во тој случај треба да зборуваме само за сензитивните гранки на шаката за nn.digitales palmares communes и nn.digitales dorsales?

8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    6.788
    Ова треба да знаете да го објасните кој дел е од медианус, кој од улнарис, кој од радиалис

На mira.mira, Atticus, Lollipop_123 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. minegrouper

minegrouper Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    како одат усните испрашвања по анатомија? даваат коска и треба да ја објасниш? дали треба на лешеви да се полага исто?

10. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Прво добиваш коска и треба правилно да ја поставиш како треба да стои на твое тело, ќе си објасниш сѐ што ти бараат - страни, рабови, краеви, а после и туберкулуми и сулкуси. После одговараш за мускули, артерии, нерви итн. На леш се полага само во испитна за завршниот за регии, нема тоа на колоквиуми.

На floppy77, Glowy, lady0813 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    5.383
    Даваат коска, и мора да знаеш да ја поставиш правилно, значи прво тоа. Потоа, те прашува проф. да покажуваш делови,страни, рабови, или сам раскажуваш, зависно од проф. Исто и за зглобови прашува проф. Потоа, си влечеш прашање за мускулна група, артерии/вени/лимфни јазли, и прашање за нерви. На леш не се одговара на колоквиуми.

На floppy77, Glowy, minegrouper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. lady0813

lady0813 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    18
    За мускулна група , која група и да ја извлечеш за сите мускули треба да зборуваш? Пример мускулите на подлактица преднс група се 8 и за сите 8 треба дс зборувам или од таа група те прашува 1 мускул?

На ElenaOfRivendell и minegrouper им се допаѓа ова.
  13. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    фала многу:l:

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    а дали е доволно да се положи ако убаво ги знаеш коските зглобовите и мускулите а останатото да е релативно слабо?

15. flawless23

flawless23 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    28
    не, 100 пати ви пишаа дека се треба да се знае и тоа убаво за положување анатомија :)

На floppy77 и minegrouper им се допаѓа ова.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Лани во колоквиумска не се влечеа прашања мислам ради короната, не знам дали годинава нешто смениле, но сепак бараат од секое прашање да си кажеш што знаеш, мора бар минимално за се да одговориш најбитното за пролаз. Затоа и си има поени од 15-25 на колоквиум. :)

На Jo Wilson, minegrouper, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    5.383
    Искрено не знам дали кај сите е така, ама мислам дека ас. што ми беше мене, ни бараше да ги кажуваме сите, ама само припој,функција, главните ствари, и не правеше проблем и да не знаеш нешто. И за соодноси и за гранки исто, многу беше толерантна, дури и одповеќе, не знам дали и другите биле такви за прв колоквиум.

Инаку, точно е дека се треба да ви е научено, сите мускули, нерви, крвни садови, значи од се буквално да знаете барем главното, ама професорите на анатомија кај кои што сум била до сега, а сум била и кај “најстрогите”, биле толерантни, и не барале буквално се до точка да знам, а искрено и не верувам, дека некој може да знае перфектно анатомија, со чест на минимални исклучоци.

На floppy77, Glowy, minegrouper и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    6.788
    За цела група зборуваш.
    Зависи колку е тоа реалтивно слабо. Мора за секое прашање основното да го знаеш, да оформиш некоја целина за тој дел, за да положиш.
    Пример за коски: мора да знаете да ги поставите, дали е дена/лева, страни, рабови, делови. За зглобови, каков зглоб е, зглобни површини, лигаменти и функција. За мускули припои, инервација, функција, која група на мускули. За крвни садови проекција, од каде почнува, завршни гранки, бочни гранки и некој минимален сооднос, особено ако некоја артерија поминува низ некоја карактеристична структура. За нерви од кој дел на plexus brachialis доаѓа, гранки, инервациони подрачја, завршни гранки, исто сооднос како кај крвни садови.

На Angie1432, floppy77, lady0813 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    фала за 101 пат :)

20. minegrouper

Се зачлени на: