Јас ве разбирам што вака прашувате толку, прв колоквиум ви е, а и предмет со многу кредити и важност за наредна година е анатомија, сите сме биле на ваше место, па и по години студирање пред некој важен испит исто сите прашуваме за искуство. Мој совет ви е да кажете се што знаете за тоа што ве прашале, не бидете исплашени, зборете си, пред се мислете на тоа да си го покажете наученото, ич не се оптеретувајте со поени и тоа дали ќе поминете и што ќе биде, колку и да звучи тешко во моментов. Ве сфаќам скроз и ја сум на полагања особено усни такви, а особено на првото кога не знаеш што да очекуваш, но одете само со мисла да покажете што знаете, не мислете на друго ништо, ни кој професор е, ни што ќе биде. Со среќа дечки, па да ни се пофалите дека сте положиле.
Decki, izvinete shto ve zamaram, mozebi ne e prasanjevo za tuka ama ne znam kade da go postavam. Poznanik od pogornite godini bil vo kontakt so zabolen od korona i denes ke se testira. So ogled na toa deka od utre e kolokviumska, sakav da ve prasam dali znaete Kakov e protokolot za polaganje kolokviumi dokolku nekoj ispadne pozitiven, bidejki ne uspeavme nikade da najdeme neshto vo vrska so toa? Vi blagodaram odnapred
Мислам дека нема протокол, едноставно ќе си полага во сесија, не верувам дека би спровеле онлајн колоквиум само за него, особено доколку не е усно. Ова е мое мислење инаку, не е нешто официјално.
Pretpostavuvav i jas taka, megjutoa vikam aj da ve prasham da ne mozebi neshto drugo postoi. blagodaram mnogu za odgovorot
Нема такво нешто, што реално и не е во ред. И за вежби да во ред е со физичко присуство ,а никој не кажува некој ако отсуствува како ќе ги надополни. Како ние да не можиме да се разболиме, мн од нас немаме прележано, а не дај боже и сезонски грип да фатиме или некој друг пр. стомачен вирус
Мора да подготват протокол барем за вежби, доколку некој од нас се инфицира. За полагањата ај некако знаеме како е ќе си полагаме во сесија. Ама за вежбиве мора да се изготви некое решение, дозволени се две отсуства, а доколку си позитивен и повеќе отсуства ќе имаш...
Zdravo decki, kje moze li nekoj da mi kaze link do onlajn predavanjata kako da dobijam, se prefrliv od redovno vo vondredno so kofinansiranje e sega na rasporedot pisuva deka od 1vi noemvri se pocnuva predavanjata online a del od vezbite se so fizicko prisustvo. Link nema ni na mail ni na stranata, pa ako moze nekoj da me upati kako da se priklucam? Inaku na radioloski tehnolozi sum
Есејските не се тешки и треба брзина за да напишеш се, ама тие на заокружување се многу двосмислени, нешто слично како на завршниот патофиза 1
Спроти ургентен центар т.е хирушки клиники е институтот. Како што се качуваш од Трио по патеката нагоре тука нели е хирургија и има трафика една и од спротива е одма институтот ќе видиш.
Имунологија како е како предмет, тешко, лесно, како е за полагање, гледам малку кредити има а многу материјал
Има многу материјал без разлика што не носи многу кредити. Се полагаат 2 колоквиума и интегративен усен испит (теорија+практично) а вие од ОМ имате и плус анализа на случаи дел. Се на се околу 1 месец минимум е потребно да се спреми предметот солидно. Мене ми беше интересен а и немав многу испити лани во јануари па го положив одма, ама покрај анатомиите , биохемија и што друго и да имате треба убаво да се испланира времето за да се спреми.
Се полага со два колоквиуми и плус завршен практичен (практикум + анализа на случаи) и теорија. Доколку си на општа медицина би ти советувала да го оставиш имунологија за јуни или за август. Предметот е доста обемен, бара време за да му се посветиш, тестот од колоквиуми не е тежок, но на усното си бараат знаење професорите. Фокусирај се сега на анатомија 3 и на физиологија 1, тие ти се и услов и плус пообемни се, па имунологија ако стигнеш во јануари, ако не стигнеш следна сесија полагај. Јас така го имав остаено за во август да го полагам и супер поминав и убава оценка си извадив. Гледај прво да ги положиш условните за трета шо се
Малку кредити, ама голем предмет. Си бара убаво спремање месец дена сигурно. Писмениот дел зависи како ќе ти се погоди, има прашања доста лесни, има двосмислени ама се решаваат и има некои потешки со ситници нормално за повеќе поени и повисока оценка. Како што ти пишаа и погоре не форсирај имунологија, остави или за јуни или за август, тактиките лани кои ги правевме (ако имаш положено анатомија во јануари) беа да се полага биохемија во јунска, а имунологија во августовска или обратно, затоа што и имунологија и биохемија си бараат спремање. Фокус на анатомија 3 сега, таа е најважна и е доста тешка, особено кога го вратија елиминаторниот тест. Физиологија не е страшно, поделен е материјалот на колоквиуми и ако го земаш со време проблем нема да имаш.