Така е....поради нечија неодговорност настануваат вакви работи...нема казни затоа се толку опуштени,но со оглед на ситуацијава во нашава државичка тешко дека ќе има некогаш ред
Мене ме прашуваше за мускулите, спиналните нерви, вените. Мене конкретно, не ме праша буквално ниту еден кранијален нерв, ни артерија.
Се прашуваат и мускули и артерии и вени и кранијални и спиналните на врат, симпатикус на глава и врат, дури и фасции некои прашуваа. Кранијални научи ги добро, јадра, дали нервот е моторен, сензитивен, какви влакна има, и ганглионите ги бараат, дури некогаш само ганглион прашуваат.
Мене пак мускули, вени, фасции ништо не ме прашаа. Само за максиларна артерија и гранките, исто и нерв максиларис со гранки, кој ганглион е заедно со него, за ганглион отикум, каде одат влакна, од кај потекнуваат некој тип влакна. Треба многу убаво да ги имаш научено нервите.
Буквално се прашуваат. Јас бев прашана од секој дел по едно прашање, една артерија, еден венски синус, еден кранијален нерв со јадрата, патот, соодноси, два мускули со припои, инервација, функција, лимфни јазли и плус еден од меѓуфасцијалните простори. Гледајте што е можно повеќе да научите, бидејќи од се може да ви падне прашање.
Dali na primer ako padnis na zavrsen ispit anatomija 1 potoa povtorno moras da gi polagas site tri kolokviumu i preliminarniot test ili mozes nekogas vo juni samo zavrsen ispit povtorno?
МИФ завршниот е всушност делот од физиологија на клетка, пред две години ние полагавме со 6 есејски прашања и 1 час за решавање. Хисто 1 завршниот се полага прво практично на микроскоп со три препарати и потоа ве распределуваат кај професори за да ве испрашаат теорија. Вовед и психологија писмено се полага, вовед имавме две есејски прашања, а психологија јас немам полагано завршен, бидејќи го исчистив на колоквиуми, ама од колеги што сум слушнала се полагало исто со есејски. Е сега, ова вака се полагаше се пред пандемијата додека бевме со физичко присуство, не знам дали уште е вака.
Да ја корегирам Флопи, хисто лани практичнното полагање на микроскоп беше заменето со онлајн тест со слики и слично. Завршен се полагаше писмено во амфи за соодветниот материјал, усно лани воопшто немаше. Психологија, еден колоквиум ви е сега во колоквиумска, другиот е во сесија. Не знам дали нешто поразлично полагаа тие што имаа паднато прв колоквиум и требаа да полагаат и прв и втор заедно
Здраво на сите, искуства за полесно учење анатомија? Неопходен ли ми е атлас? Прва година сум на медицински.
Ако ти е полесно да гледаш слики од интернет, тогаш не ти е неопходен атлас. Битно е да учиш визуелно од некаде. Едит: Лично мене, полесно ми беше да гледам слики од атлас, отколку од лаптоп, на нет гледав само тоа што не можев добро да го видам во атлас, ама сепак тоа е индивидуално. Пробај прво дали ќе ти е океј да учиш на нет, па ако не ти е, земи си атлас.
Се има на интернет, буквално секакви слики. Атлас не мора, само ако ти сакаш. Дури и Нетер у онлајн верзија го има. Да сум прва сега не би купила атлас пошо се има на нет. Лично мое мислење.
@Dream-Girl @ElenaOfRivendell Фала ви женскии Само линкче ако можеш од online атласот? Јас барав на google ама ми бараат да наплатам...
Јас би ти препорачала сепак доколку си во можност да го најдеш првиот том од Синелников атласот, преубави се сликите од коските и на екстремитети и на глава, пршлени, граден кош и исто мускулите се убаво претставени. Јас учев и со еден 3Д атлас, мислам дека пред некој месец или повеќе го имав тука споделено поназад неколку страни, но некако имаше некои недостатоци, неубаво претставени и именувани делови од коските, па затоа би ти препорачала да користиш и онлајн слики, видеа, атласи, но сепак имај и обичен атлас.
eve na Sinelnikov na net shto uspeav da najdam, ovoj li e toj? https://pdfcoffee.com/download/sinelnikov-vol-1-3-pdf-free.html