Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.388
    Јас од медикал принт ја зедов, српската радиологија им реков, ама не памтам колку беше, околу 400 ден., ама не сум сигурна. :)

На MV18 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.342
    Фала ти :hug:

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MV18

MV18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    92
    А цела книга е за учење или има одредени делови што ни се потребни сега за двата колоквиуми?

4. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    6.798
    Како што пиша и Елена погоре на histology guide е најдобро дека од страна има означено и кога ќе кликнеш те носи на соодветното место. Има и видеа од асистент Марко кога беше на хистологија не знам дали се споделени со вас, лани ги споделија со овие од втора година што се сега.
    Се одвива една недела пред колоквиумот на терминот од вежби и знаат да потпрашаат и теорија за тоа што го гледаш.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.388
    Не знам искрено, не сум почнала да учам. (facepalm)

На MV18 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dahlia_desire

dahlia_desire Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2018
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    208
    Само да ве прашам иско сигурно до јануари ќе не информираат, дали Хистологија 1 за завршен е целата книга или има силабус што треба да се учи?

7. Elcheee6

Elcheee6 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Дали може предметите да се полагаат преку колоквиуми?
    Има ли условни предмети?
    И дали испитите повеќе се усно или писмено?

8. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Чисто се сомневам дека од овој смер ќе излезат практично "писмени" студенти.Смерот е од лани започнат во ера на пандемија.Јас зборувам од аспект на студент од општа медицина колку е праксата сведена на минимум,сиромашна во споредба со тоа колку теорија учиме и во колку ситници се бара од нас.Според мене оди најубаво на аналитичка биохемија или биохемиско-физиолошка насока при ПМФ.Ова што го пишал колегата погоре за тие патологии,области е потребно многу вештина,лабораториски вежби а кај нас на медф мислам нема да го добиеш.Твој избор среќно секако во иднина!

9. Elcheee6

Elcheee6 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Благодарам многу на мислењето, секако прашувам за да се информирам повеќе. Јас би сакала да студирам нешто од областа на медицина, но тоа да не биде општа медицина. Сакам некои од смеровите но не знам што би било најдобро.

10. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    6.798
    За завршен е квс, коски и лимфоидни органи (првите три теми од книгата, хистологија на органски системи)

На dahlia_desire му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.020
    За жал во право си, еве сум трет семестар како константно следиме настава онлајн со ниедна одржана вежба на факултет. Иако е дизајниран така да треба да даде солидни знаења од сите области во лабораториската дијагностика ипак нашата генерација ќе биде класична и ќе работи само обична биохемија и земање крв. Факултетот нема желба и план за квалитетна настава , ги направиле програмите така да изгледаат wow но во пракса се сведува на едно те исто. Предмети како клиничка биохемија , хематологија , патологија , хемија и биохемија , генетика и молекуларна биологија ги пројдовме комплетно онлајн до сега , што да се каже за другото. За сега можам да кажам само дека сум задоволен од теоретското знаење но не од практичното. Кај нас многу добро се знае дека акцентот се става на ОМ кога се во прашање вежбите. Кога прашавме зошто немаме вежби барем на институтот за биохемија каде и ни се повеќето професионални предмети одговорот беше ОМ имаат предност пред вас. Не може некој да ме убеди дека на медицинар повеќе му требаат физички вежби по хемија/биохемија во лабораторија отколку на нашиот смер. Искрено не очекувам ни нареден нешто да се промени , од катедрите добиваме одговор ќе видиме како ќе биде епидемиолошката состојба, а ако трае ковид уште една година ете 50тина "неписмени" медицински лаборанти со високо образование. Во Европа ваквите студенти имаат толку практична работа што се способни сами да одлучуваат која дијагностичка алатка ќе ја употребат кај одреден клинички случај во соработка со лекарот-клиничар додека кај нас теоретски бла бла така треба да биде ама во пракса исто е дали си со средно или со факултет бидејќи знаењето и практичната обука е горе доле иста да не речам мизерна.

На Ladyy*, Uniqo3, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. minegrouper

minegrouper Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    за колку можат да попуштат ембриологија на тестот ако одам на увид ?

13. lala007!!!

lala007!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Koga da ocekuvame raspored za ispitna?

14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    13.946
    Прашајте ги координаторите. Тие се задолжени за распоредот.

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    знае некој??

16. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Нема никој да ти "попушти" поени. На увид ако видиш дека има некаков пропуст во сметање на поени, може да ти ги поправат или ако сметаш дека на некое прашање треба да ти биде признаен одговорот може да подускутираш со професорот. Ама никој не ти гарантира дека ќе ти дадат поени. Некогаш се случува и да кратат.

На Glowy, floppy77 и minegrouper им се допаѓа ова.
  17. minegrouper

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    82
    да да знма дека нема да попуштат ахахах, туку мислев дали има шанси ако ми фалат 0.5 да положам некако да се "изборам" ако најдам некаква основа....доброо фала ти многу!

18. astroboy321123

astroboy321123 Нов член

Се зачлени на:
    9 декември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    здраво дечки нов сум тука..може некој да ме советува? ембриологија сега паднав и сакам да ве прашам што да правам?..анатомија ми е положен за нога и за рака, ни ембриологија ни морофлогија не ми се положени
    не знам кои предмети се за во испитна сесија и дали имам шанса миф да го полагам бидејќи не знам колку можам да стигнам. анатомија се надевам дека ќе го положам, а за хистологија и и миф не знам дали е можно да се стигне минимум 2 колоквиума плус испити, ве молам ако некој има некакво искуство, да ми помогне бидејќи не знам што да правам.

19. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.968
    Допаѓања:
    17.016
    И за општа медицина со практичната настава се катастрофа. Ако не се буткаш сам да видиш нешто, да научиш, никој не ти обрнува вниманите. Јас искрено сум многу разочарана, а ова со корона ситуацијава им дојде како кец на десетка.

На dahlia_desire, Glowy и Larson им се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.968
    Допаѓања:
    17.016
    Има, некогаш и така даваат зависи како се расположени.