Ако не положиш колоквиум во колоквиумска, можеш да го полагаш во испитна, ако тој колоквиум не го положиш во испитна, немаш право да полагаш завршен испит во таа сесија за тој предмет, следна шанса е следна испитна сесија, т.е. јуни. Без разлика што и да имаш или немаш положени сите предмети од втор семестар можеш да ги слушаш и да ги полагаш во колоквиумска, но завршен испит хисто 2, анатомија 2 не можеш да полагаш, пред да положиш анатомија 1 и хисто 1. Пример јуни прво ќе мора анатомија 1 и хисто 1 да положиш, за да можеш анатомија 2 и хисто 2 завршен испит да полагаш.
Здраво!Сакам да прашам дали некој се има префрлено од медицински факултет Штип во Скопје?И дали има таква мозност?И дали важи за општа медицина?
Здраво. На распоредот од испитна сесија има само еден термин за Физилогија 1 а тогаш го полагаме четвртиот колоквиум. Кога се полага од прилика завршниот односно практичниот дел?
Дали прашуваат прашања од тестовите што ги полагавме или само што поточно се гледа на микроскопските слики?
Усно ќе полагате или онлајн со слики. Ако е усно, да прашуваат и теорија, ако е онлајн, нема теорија, стриктно практично е
Повторете теорија тогаш, не претеруваат со детали, ама си прашуваат и Лена и Елида и Ирена, новите што се не знам.
Лена конкретно бараше теорија во склоп на препаратите. Можеше и да подпраша од колоквиумите материјал. Не нешто страшно, ама бараше логичко знаење.
A dali asistentite histologija se korektni i pomagaat pri prakticno polaganje? I dali mnogu pagjaat na prakticno?
За новите не знам, Ирена, Лена и Елида се коректни, може да ти помогнат. Паѓаат ако не знаеш нормално, тоа зависи од знаењето.
Зависи, си има построги и помалку строги. Јас кај Лена полагав, и жената си бараше, не можам да кажам дека беше прелесно. Од колеги што слушав, кај други било многу полабаво. Така да, зависи и од самиот професор. А дека помагаат, помагаат сите, и Лена доста потсетуваше и помагаше, си бара знаење, ама е коректна. Ако си учел, го цени тоа, и е многу фер.
Zdravo,dali ima nekoja clenka materijal za hematologija,potocno leukociti trombociti,krvni grupi RH faktor i transfuzii,homeostaza,hematopoeza i eritropoeza,hematoliza,limfno tkivo i negovo znacenje vo imunobioloshki sistem,limfni zlezdi. Mi rekoa deka ovie temi bile vo interna medicina1,mene mi trebaat za biohemija,(materijalot mi e na albanski jazik)dokolku ima nekoja clenka bilo koja od ovie temi bi vi bila vecno blagodarna
Ова може да ти помогне, ова е мој личен куцан текст за предметот хематологија но од средно медицинско училиште. Има за крвните клетки (леукоцити,тромбоцити,еритроцити), за хематопоеза и за морфологија на клетките од еритроцитна и гранулоцитна лоза (еритропоеза и гранулопоеза).
Види од копирница или од постари колеги, макар колку што знам ги менуваат за секое полагање, ако на едно полагање дале повеќе прашања за едно, на друго полагање може и да нема прашање за тоа.