Здраво дечки! Би сакала да ве прашам дали според вас вреди во нашава држава и според условите кои ги имаме на нашите факултети (лоша пракса како што знам...) е исплатливо да се учи општа медицина 6 години а понатаму здравје и специјализација...? Оние кои што веќе сте се запишале, или сте завршиле, дали мислите дека со тој вложен труд во некоја друга област досега би биле поуспешни и позадоволни од постигнатото?
Ако се гледаш како доктор и ја сакаш професијата секако дека вреди. Не знам за други професии, дали би вредело повеќе или не, немам мислено, зошто не можам да се замислам нешто друго да работам и учам освен ова. Не се слушаат други за вакви работи, во текот на студирањето сам себе ќе си најголема поддршка и мотивација, мора да имаш желба и мотивација за тоа што го правиш. Ако почнеш да мислиш што и како би бил со други професии и слично само ќе се демотивираш и дефокусираш, не би ти помогнало баш тоа многу. Одговори си сама на себе на сите тие прашања, дали го сакаш ова, дали може да се замислиш цел живот ова да работиш, не мораш ни тука да ни пишеш, така ќе знаеш до некаде дали имаш силна желба за ова и дали си спремна да го "изодиш" патот.
Ја сакам професијата многу и исто како тебе, не можам да се замислам друго да учам... Само многу ме разочаруваат и ми влијаат мислењата од повозрасни луѓе кои ми велат дека со тие време труд и посветеност во друга област би можела да бидам поуспешна... Постојано ми се натрупува мислење од луѓето околу мене дека медицинава е тежок и долг пат а не толку исплатлив во нашава држава... И се борам постојано да си бидам најголемата мотивација и поддршка самата на себе...
Не ги слушај другите, ти ќе ја работиш професијата, а не тие. Ако гледаме така во државава за сите професии платите се мали, но не можеш да знаеш каде ќе работиш во иднина и како ќе бидат за 6+ години платите и условите. Цело време се се менува, во моментот е едно, понатаму којзнае како ќе биде во тој поглед, не е ништо долгорочно. Може и во странство да се работи, има доста опции, не дозволувај такви коментари да те демотивираат ако стварно имаш желба.
Вреди ,и тоа како вреди. И не ги слушај муабетите од типот ,,нема пракса, тешко се постигнува, не вреди, бла бла". Јас еве сум трета година и сум презадоволна од вежбите кои ги држиме поготово во ова пандемиско време. Имаме многу стручни асистенти и професори кои се трудат на секаков начин да ни пренесат знаење (е сега има и такви спротивни на нив на кои не им е баш гајле дали ќе научиме или не, ама таквите се малку). И никогаш нема да речам дека на некој друг факултет ќе ми беше поубаво. Е сега, треба да се вложи многу труд, треба многу откажување, често ќе се доведеш во ситуација да бираш меѓу излегување со друштвото и дружба со книгите дома, ама се исплати трудот на крајот. Ако имаш желба да бидеш доктор, секаков труд вложен на Медицински факултет вреди.
Слушнав дека тестот по Анатомија 3 бил со малку повеќе ситници , па дали се случило во тие ситници да бараат и должина, ширина, дебелина на структури од мозоков и слично?
За должини и ширини знам дека имаше прашања околу тироидната жлезда, да се напишат центиметри. А за другите работи мислам дека немаше.
Здраво. Дали може некој од постарите колеги да ми каже дали прашањата по промоција на здравје од трио се навистина се паѓаат
Dali e greska dokolku vo iknow nekoj predmet e vnesen vo vtora dekada bidejki katedrata ima kazhano deka prviot datum e isklucivo za prepolaganje na kolokviumi, a vtoriot za polaganje na zavrsen ispit, dokolku gi imame polozeno site kolokviumi po predmetot prethodno, ili sepak treba da stoi dekada 1?
Фина е професорката ама си бара знаење. Прашува од цел материјал и бара да ги поврзеш работите. Мислам дека има и комбинации за кај неа, со тоа што она може да те праша и плус некое прашање надвор од комбинации. И пример ако има нешто што помалку го знаеш поубаво не го кажувај отколку да почнеш да се заплеткуваш во материјалот. Претежно бара главни работи и не бара во која реакција кој ензим учествува освен ако сакаш повисока оценка. Како и да е, ако имаш научено супер ќе поминеш
На толкав труд, не вреди да се јаде грашок . Сега кога би запишала повторно факултет најверојатно би запишала нешто далеку попресперктивно за кое вреди да вложиш труд. Во нашава држава не вреди да студираш медицина, премногу изгубено време, недоволна пракса, државата не вложува во медицината и докторите што е многу важно за развој на медицината и надоградување и усовршување на медицинскиот кадар. Платата за општ доктор е мизерна, а исто и специјалистите. Специјализантите до пред една година воопшто не беа платени, која мотивација за млад лекар. Во странство, Германија платата на еден доктор е 5000-6000е , а кај нас едвај доаѓаш до плата 1000е специјалисти, и тоа тие што се веќе пред пензија. Медицината е многу убава, ама во нашата држава не вреди.
Здраво дечки, дали треба сега да ги пријавам предметите електронски по кои немам оцена? Се работи за положени предмети од прошли сесии ,не успеав да земам во рокот кога требаше.
Почитувани може ли да ми пратите pdf документ од било која книга на медицински факултет ?Благодарам од напред
Дали приправничкиот стаж се признава само од клиничкиот центар во Скопје или може да се стажира и по другите болници?