Можеш и од Студентски збор исто така, тоа се наоѓа кај кафичот Гарсон, кај Крин што е во центар после рекорд.
Девојки има ли некој што сака да се запише на логопедија или некој што завршил да ми каже нешто повеќе, јас имам повеќе од 75 поени дали примаат со толку ??
Иди на претхпдната страна, таму имаш некои феминки кои што сакаат таму да се запишат. за примање би те примиле со тие поени, баш ги гледав поените што биле примени пред неколку год.
А вие што учите општа што ќе кажете, премногу ли е тешко, има ли многу паѓања на испити?? И слушнав нешто но не знам колку е точно. Вистина ли е дека без специјализација за семејна медицина не може да се отвори своја ординација за матичен доктор?
Тешко е, и тоа многу, да не се лажеме. Не за џабе е најтежок факултет. Е сега, „паѓање на испити“. Еве јас сум на општа, и тешко ми е, ама немам досега фала Богу паднато. Испит секако дека ќе паднеш ако не си се спремила доволно, нормална работа, секаде е така. И да, точно е тоа дека мораш да специјализираш плус три години семејна медицина за да можеш да бидеш матичен.
А само со тие 6 години не може да се отвори свое? И нели има по тие 6 години стажирање од една година и стручен испит??
Не може. Порано можеше така, ама сега мора да специјализираш семејна. Додека не специјализираш можеш да работиш само под закрила на друг матичен лекар.
тешко е многу да јас ќе бидам сега трета година досега сум паднала на 2 испити и следната сесија ги положив не е ништо страшно тоа
Мене ме плаши тоа што ако паднам се повеќе ќе се зголемува траењето на факултетот. Од 6 на 8 години учење ќе стигнам и уште стажирање, стручен испит, семејна медицина, пола живот над книга ќе ми помине. Сите ми викаат дека ако се запишам општа дома ќе бидам со месеци над книга, за ништо друго нема да имам време.
Девојки, може ли некоја да ми ги напише трансакциската сметка, сметката на корисник и приходната шифра за уплатницата од 300ден за пријавувањето на 18(утре)? Сега забележав дека на уплатницата што ја добив од iknow системот има една приходна шифра, а во конкурсот друга???
нема да се зголеми траењето на факултетот со паднат испит се додека имаш доволно кредити за да се запишеш следна година нека не те плаши тоа како што е времево дојдено професорите намерно те туркаат и да тоа е точно дека нема да имаш време за ништо посебно сега кога е воведен државниот испит после завршувањето на втора година ќе го полагам јас за 2 недели и лето не видов учам и сега...само здравје господ ќе се преместам бугарија следната година и таму вреди неспиењето..мој совет ако толку многу сакаш медицина и ако си спремна да ги жртвуваш најубавите години во животот запиши се...ако не барај друга опција јас да требаше сега да се запишувам сигурно немаше медицина да идам
Jas denes uplativ, e sega, imash edna uplatnica za KONKURS а другата ти е за запишување на година. ЕВе јас на која сметка платив: 723119 41 А за запишување на година ти е: 723012 41 - вака е и на првиот факултет што го имам. Плус, еве ти линк тука. http://www.medf.ukim.edu.mk/upload/dok/3395_47634118.pdf Јас според ова се водев, па ке видиме утре што ке ми кажат.
Stom se odlucuvas doktor da bides cel zivot ke ti bide posveten okolu toa.Sega samo ucis.No dokolku plus i specijaliziras ke treba mn da zrtvuvas i dosta psihofizicki jaka da bides. Potoa tek ke sleduvaat dezurstva po celi noki,povici od doma,prekini na odmori,seminari,patuvanja bez semejstvoto itn.Imam lekar u familija i zatoa toa ti go velam.Decata majka i i gi izgleda a posle sedea vo celodnevna do 6 popladne bidejki nemase koj da gi cuva.Po dva meseci e otsutna od doma ,odi vo strsnstvo na obuki.Taka da ucenjeto e najmala zrtva vo odnos na se ostanato. @*Amethyst* zosto ja plakas prijavata? Jas denes tamu ja zedov i potpolniv.Osven ako ti ne zboruvas za nesto drugo?
Да,да и јас според овај линк се водев. Само ме збунува тоа што при електронската пријава, заедно со интерниот и универзитетскиот лист, и уплатницата беше автоматски-компјутерски пополнета и впишана шифра беше 723012 41, а цел на дознака Надомест за упис. Заради тоа не знаев на која на уплатам. Сепак, фала ти.
Луѓе каква е таа електронска пријава? @Molec Јас имав пријавено електронски за кој факс и слично, ама пријава? aj линк нешто @joy1 Мораш да уплатиш 300денари кога ке конкурираш.