Имате среќа што предавањата и вежбите ви се онлајн, да не седите од 8 сабајле до 15часот на предавање и вежби па кога ќе си дојдете да учите. Како може да не си ги знаете правата и да не се информирате. Имате право на отуство на две вежби кои немора да ги колоквирате само ќе имате помалку бодови, ако имате повеќе од две отуства тогаш се колоквираат вежби. Ако не можете да одите на вежба, не значи дека не можете да замените. Сум заменува вежби секогаш кога имало потреба и никој за ништо не ми направил проблем. Ова е правило за сите катедри, без исклучок. Не е коректно за една пропуштена вежба да добиете казна, но доколку не сте се вклучувале на вежбите онлајн, а тоа е забележана од страна на катедрата тогаш може и имаат право да ви забранат да полагате во сесија, па може и да не ви дадат потпис да изгубите година. Сепак на факултет сте и треба да си се информирате за се што е поврзано со предавањата, вежбите, полагањата.
Гледам дека не сте доволно информирани за случајов, но се работеше за 3 вежби за кои дури на крај се разбра дека не е дозволено отсуство така да немавме право на 2 минуси како што имаш напишано. Не гледам достојна причина за едно отсуство да не добиеме потпис. Верувам и вие ако бевте на наше место истото мислење ќе го делевте. Со тој потпис за едни онлајн вежби ќе ни се одземе една година и не му го посакувам тоа на никој.
Затоа и напишав, треба да си ги знаете правата за да имате основа за што да се буните, не за да ве напаѓам.
А каде се координаторите во случајов? Ваљда не сте ги избрале да молчат? Штом толку голем број на студенти се засегнати тие мора нешто да преземат/да реагираат. Ако катедрата не слуша, до деканат!
Затоа треба да ги знаете правилата, најчесто 2 минуса се дозволени, зависи од предметот секоја катедра си кажува колку минуси се дозволени, но поради пандемијава и намалениот број на вежби често или само 1 минус е дозволен или ниту еден. Во вашиот случај не бил дозволен ниту ден очигледно не сте знаеле, е тука можам да ги обвинам координаторите тие треба да прашаат и да ви кажат. Ви дале можност за колоквирање и тестови сега решен ви е проблемот со потписот, нема да полагате сесијава само, тука најмногу страдаат тие само на една вежба што не биле.
Едно прашање до постарите колеги. Ако си паднал на усно анатомија и професорот ти закаже консултација, дали е можно тогаш да те потпраша и да те положи?
Првпат слушам проф да закаже консултација на некој после паѓање. Оди со повторен материјал за секој случај.
И јас, со положени 3 анатомии досега не сум слушнала некој да падни и да го викнат на консултација. Кај кој професор тоа?
Здраво, ќе може ли некој да сподели искуство за кај проф. Розалинда предмет биостатистика, немам слушнато позитивно искуство до сега…