Здраво, јас сум 4та година средно и планирам да се запишам на смерот медицински лаборантски техничар. Дали некој има искуство и што/каде може да се работи со тоа?
Се согласувам, државните специјализации најчесто се добиваат со врски, т.е. веќе се резервирани за определени поединци, но последниве години заради прогресивниот недостаток на кадар, особено во болниците надвор од Скопје, има голема шанса и некој шо не е со врски да добие специјализација. Особено за дефицитарни кадри како анестезиологија, урологија(во Битола еве знам), физикална медицина, ОРЛ и сл. Е сега, обврската кон матичната установа за работа на определен временски период сметам дека е на место, сепак установата испраќа на специјалзација бидејќи и е потребен кадар и на тој начин ги задоволува сопствените потреби и правилно функционира, нема смисла некој по завршувањето веднаш да му ја кидне во странство или било каде и болницата да остане без потребниот кадар. Приватни специјализации сметам дека не треба воопшто да постојат, впрочем мислам дека и никаде го нема тоа во светот. Сега гледам од приватниве болници ги испраќаат на приватни специјализации, ама нема смисла некој да заврши пр 6 годишна специјализација и се уште да не му е гарантирано работно место, а да не зборам за трошоците и сл.
Zdravo koleski i kolegi. Gledam tuka deka ste dosta od pomosh, pa da ve prasham neshto, mozhebi kje znaete da mi odgovorite? 4ta godina sum, pf 1 i pf 2 imam polozheno i znam deka rok ne davaa za da si zememe ocenki, mozheshe da gi nosime sekoj ponedelnik indeksite ako dobro pamtam i da si zemesh koga sakash ocena. Polozhiv nuklearna med vo fevruari, znam deka se od ista katedra, pa dali i za predmetov vaka mozham da odnesam indeks i da si zemam ocenka ili kje treba da se cheka nekoj datum poseben zoshto e drug shef na ovoj predmet? Ako polozhil nekoj letoto i vekje zemal ocenka i znae ako mozhe da mi kazhete. Fala mnogu odnapred.
За патофиза може првиот понеделник од месецот (денес можеше). Би требало да е така и за нуклеарна, колега денес остави индекс за оценки и пф, и нуклеарна, така пиша на ливчето, ама не знам дали ќе му пишат..
Ako mozhe koga kje zeme indeksot da mi pishesh tuka dali zemal ocenka, pa vo april kje go odnesam ako davaat oceni. Fala ti koleske ❤
Јас кога носев за патофиза 1 забележав ливче над еден индекс пишуваше оценка патофиза 1, патофиза 2 и нуклеарна и датуми кога е положено и кај кој проф полагано, според тоа би требало да можи одеднаш се
За државна спец.враќаш колку што ти е долга спец. Пример, ако ти е 5години, работиш уште 5години во институцијата што те плаќа. (според нов закон мислам е вака). Нека поправи некој ако грешам
Fala koleske i na tebe Imam uste edno prashanje. Imam ushte 1 izboren da islusham potreben za diplomska, 4 islushav i gotovo. Ne sakam da mi ostane za posledna godina, sakam najkasno slednava 5ta godina da gi zavrsam. Nekoj polesen samo so seminarska da mi preporacate od vasi iskustva? Vekje ne znam shto da zapisham da islusham, tie shto mi se svigjaa i taka mi bea polesni mislam gi imam islusano vo tie 4 do sega.
Право и јавно здравство; Комуникации; Има еден предмет за кризни состојби од катедрата по хигиена (впрочем било кој од таа катедра биле со семинарска и колеги што ми кажувале лесно поминале); Научниот труд да се напише и објави; Патофизиологија на ЦНС;
Да надополнам и јас: Промоција на здравје, Оценка на здравје и стратешко планирање во заедницата, Еволуциска генетика, Физиологија на спорт, Физиологија во услови на хипо и хипербарија, Морфофункционални карактеристики на сперматозоиди, Клиничка имунологија, Нутритивна антропологија. Било кој од катедрата јавно здравје, генетика, имунологија..
Благодарам колешки . Кој го држи изборниот патофиза на ЦНС? И се одржува во зимски или летен семестар? Фина катедра се тие, омилени ми беа, не знам зошто не ми текнало да земам изборен од кај нив, може да си го земам тој.
Во зимски го имав јас, кај проф. Синиша, поделени бевме во групи и правевме семинарска, и потоа ја презентиравме на институт.
Здраво. За првиот колоквиум по физиологија 2 имаме лекција и за циркулација низ ЦНС, но немавме предавања и не ни беше посочено ни од каде да учиме ни што. Па искуство од поголемите колеги? Од Гајтон или скрипта да се учи за тоа? И дали воопшто се паѓаа есејски и слично?
Прочитај од скрипта. Нема да навлегуваат во детали за анатомијата на циркулација. Може од гајтон да прочиташ за крвно-мозочна бариера и ликвор зошто тоа е побитно од таа тема.
Цел колоквиум е од скрипта, иако Гајтон викаат, презентациите и предавањата им се по скрипта. Само неколку есејски им се по Гајтон од типот на исправен став на тело со ретикуларни и вестибуларни јадра За циркулација немаше есејско, на заокружување можеше да се погоди некое
Така и учев, се водев според презентациите, макар што многу работи повеќе има и во скриптата а НЕ ги предаваа.. Општо некако многу неорганизиран овој колоквиум бидејќи стварно да не знаеш од каде да учиш, како нафрлано од се по малку. :'))) Сепак ви благодарам многу. ♥
Скрипта и презентација е доволна за положување. За повеќе поени од минимум и нешто од Гајтон треба. А, да ве прашам уште за Научниот труд да се напише и објави. Како е предметов, сам си правиш семинарска нешто или? Во зимски може да се слуша мислам ко што имам гледано по групите на фб? Овој или тој што го спомнавте дефинитивно ќе ги изберам ама за секој случај да имам 2 опции ако некој е зафатен на iknow. Знам дека ви исподосаѓав, sorry