Здраво. Сакав да ве прашувам, како се професорите во Хемија - прва година? И сакам да знам какви се колоквиумите, и дали ќе треба да напишеме равенки и формули?
Професорите се сите супер, многу добра катедра се. Ако имаш научено и видат дека разбираш што зборуваш нема да имаш проблем со нив. За колоквиумите нека каже некој од лани, ние полагавме одеднаш еден тест и поинаков беше принципот дека тогаш почна корната.
Да прашам како беше за медицински факултет за годината која немавме матура во 2020 година, дали се полагаше приемен испит и дали сега после неколку поминати години можиш да се запишеш без државна матура? Тоа секако носи плус поени па ако треба да одам со следната генерација да полагам.
Немаше приемен, се рангираа според оценки и дипломи. А за сега дали примаат, мора да прашаш во деканат.
Здраво. Дали некој знае каде можам да ја набавам биохемија од Ленинџер и дали ја има на интернет во pdf?
Лани двата колоквиуми и практичниот се полагаа онлајн, не беа многу тешки само кнап е времето, ама се положува. Усното е со физичко присуство, а дали усно или писмено зависи од професорката што ќе ви се падне, коректни се сите. Сѐ на се не е тежок предмет, учено е се во средно.
Мислам дека ја имаше во библиотеката , а на интернет во пдф го имаш секој странски учебник, не само Ленингер (и Харпер, и Карлсон, и Робинс, и Гајтон ги имаш).
Во зградата на институти, спроти институтот за микробиологија, тоа доаѓа од главниот влез десно по скалите и од лева страна.
Што најчесто прашуваат торакс анатом 2 усно? Прашуваат ли детално припои на мускули или доволно е само слоеви, инервација и дејство?
Јас кога полагав се одговараше на цела анатомија одеднаш, па можеби тогаш не навлагале многу во детали. Не прашуваа тогаш за мускулите, барем тоа што имам разменето информации со колеги. Ама нека ти каже некој од минатата година што полагаа редовно.
Јас кога полагав минатата година (кај Папазова, сега е во пензија) највеќе ме прашуваше за плексусите, симпатични и парасимпатични влакна, исто и спинални нерви, од мускули ме праша припои и инервација, срце - лева преткомора и комора, васкуларизација
Дали анатомија 2, делот абдомен, треба да се учи ембрионалниот развиток на перитонеалните односи (во однос примитивно црево, вртење на желудник, ткива, вртење и сместување на цревата), нели тоа си е ембриологија дел од ХЕ2?