Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.124
    Може некој што студира на медицински факултет и има познавања од предметот пулмонологија да ми пише лп, ве молам?
    Не ми е моментално итно, но морам да ги решам некои задачи од пулмонологија до петок.

Последна измена: 29 март 2022
  2. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Полагај анатомија во предсесија, затоа што секогаш анатомија е на крај и ќе ја развлечеш цела сесија ради неа, имам цели 2 сесии утнато ради неа, подобро предсесија и после во сесија ќе се сконцентрираш само на физио, и читкај имуно за да го положиш тестот во јуни барем па само усно да ти остане за август. После вторава колоквиумска почни со анатомија по малку па некаде од почеток на мај поинтензивно.

На Feminka1801, ElenaOfRivendell и Glowy им се допаѓа ова.
  3. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    2.317
    Патофиза ставаа оцени прв понеделник во месецот? Немам земено оцена од септември 2020, треба да запишам на ливче или како оди?

4. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    5.379
    Да, на ливче пиши име, презиме, индекс, предметот секако, кај кој проф. и кога си положила (сесија и година). Јас вака пишав и океј беше, за три дена некаде готов ми беше.

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feminka1801

Feminka1801 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Ми значат многу вашите совети :hug:
    Се надевам дека ќе успеам.

На FridaodaMk, Lollipop_123 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  6. moonlightflower

moonlightflower Нов член

Се зачлени на:
    28 март 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1

Фала ти многууу!!! ❤❤❤

7. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.438
    Допаѓања:
    12.216
    Само немој да си правиш притисок, да паничиш кога ќе видиш дека материјалот е обемен. Седни читкај си, опуштено, па прошетај, само совреме седни, уште од сега, и да знаеш условните навреме полагање оти колку повеќе се влечат толку полошо е, па стрес за да се стигнат. Со среќа се надевам ќе си ги положиш јуни

На Feminka1801 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Колку страници е учебникот општа патофизиологија за ОМ?
    Го купив специјалниот дел и гледам не е обемен 200 страници се а општиот дел ми кажа повисока цена околу 500 денари, па малку се зачудив по се изгледа тој пообемен е.

Исто така препорачана литература ни е и практикумот по општа и специјална патофиза но кога купував ми дадоа само специјална патофиза практикум од 2021 година додека општа го немало , нели е заедно еден практикум?
    Во препорачана литература пишува едно , на лице место во книжарата сосема други учебници како направиле алал да им е.

9. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    И општа патофиза е околу 200 страни.
    А практикум од лани е посебен општа, посебен специјална, во литература е заедно дека стариот практикум биле заедно општа и специјална

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Feminka1801

Feminka1801 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Затоа и сум под стрес. Не сакам 5 до 12 да се секирам за фаќање услови. Се надевам и јас дека ќе положам јуни...
    Пред време ќе остарам од секирации за овие услови. Со душа чекам четврта година да запишам, не се издржува веќе. Две години само на услови фаќање мислам.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    5.379
    Ќе успееш, нема на кого не го фатила паника.

Мене лично приоритет ми беа анатомија и физио1 за јуни, а за другите не се стресирав ама ич.

Си реков, ќе пробам и другите, па ако положам супер, ако не, има и август сесија. Лабаво си ги учев, без да си правам притисок, и баш поради тоа што не си направив притисок, одлично поминав.

Огромен успех е што си дошла до тука, не се секирај, ќе бидне и сега. :)

На Feminka1801 и Glowy им се допаѓа ова.
  12. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    149
    Колеги, дали хемија на првиот колоквиум даваат и запишување реакции/формули/вредности на некои компоненти и каков тип на прашања се паѓаат отприлика?

13. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Да

14. Babybabygirl

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Колеги,ајде малце да подискутираме за тоа кој како учи,по колку испити спрема,колку време троши на учење,како го организира времето,дали има слободно време,за тоа како се носи со стресот?
    Мислам дека добро ќе ни дојде на сите,ќе ни даде мотивација за престојните испити ☺️

На mr.mersault му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mr.mersault

mr.mersault Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    21
    станување околу 7 и почнување со учење од 08:00 до 13:00 (ако имам вежби тогаш до 40 мин. пред да имам вежби бидејќи одам пешки до факултет) освен ако имам вежби многу рано(9:30 или 8:00) тогаш не учам наутро туку учам до покасно навечер (до околу 1:00 или 2:00)), потоа одмор до 18:00, од 18:00 до 22:00 учење, одмор и потоа спиење околу 12-01:00. тоа се вкупно околу 7-8ч чисто учење дневно и така може да се стигне скоро се и со релативно добри оценки. кажав вкупно 7-8ч учење бидејќи секои 50-60 минути правам 10-15 минути пауза и само така можам долго да истерам со учење. испити спремам колку што можам, ако осетам дека не можам да стигнам тогаш тотално ќе го оставам за следна сесија и ќе се фокусирам на останатите. кога искачам (2-3 пати неделно) или е во тој простор измеѓу 13:00 и 18:00 или е подоцна навечер со што не ја правам таа пауза од 13:00 до 18:00 (на пример, треба да искачам навечер тогаш ја правам паузата од 13:00 до 14:00 и учам до ручек (16-17:00)) и потоа искачам до кога сакам (често зане да се случи до 02-03:00 но повторно ке почнам да учам од 8:00, само после 13:00 ќе дремнам 30мин до 1ч преку денот. и учам скоро исклучиво сам, не можам со други луѓе, не знам зошто. со стресот се справувам преку искачањата и плус свирам инструменти..тоа ми е издувниот канал на некој начин.

На sn0wflake, Babybabygirl, Ladyy* и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Jennyyyy

Jennyyyy Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Radio i imuno nikako ne mozham da gi polozham. Se za nekoj bod padnati mi se na pismeno, na usen ispit ne znam ni kako e...
    Mene ne mi e jasno od kade da gi ucham? Nekoja oficijalna literatura napishana od nash fax nema, a prezentacii ne mi se od pomosh. Radio taka spremav i na test mnogu raboti ne znaev ni od kade se, preteshko mi beshe. Od kade uchite vie, kako uspeavte da gi polozhite?
    Kakvi se obemni predmeti polozhiv ovie me machat. Toa shto nema kniga e najgolem problem, vaka mi e machno i izmeshano.

17. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Имуно како литература го има Кјуби, ама е многу детален и бара време да се разбере, па да се научи. Најголем дел спремаат од презентации и предавања, како и од видеата од алхемичари на Јутуб и со тоа се положува тест, дури имаше колеги и супер поени што извадија, а за усно никој не се пожали.

Радиологија нема литература, таа српската што ја препорачуваат од катедра е стара, презентации некои се убави некои не, предавањата не беа ништо посебно. Повеќе мислам дека положување радиологија е среќа отколку знаење.

На Lollipop_123, Jennyyyy, Lavender4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    20
    Имунологија колоквиумите (1и2) последниов пат не беа многу тешки, воглавно повеќето прашања беа основни работи. Имунологија најдобро научив со гледање видеа на YouTube за материјалот што требаше да го учам (особено добар канал е Ninja Nerd - посебна плејлиста за Имунологија има и тие неколку видеа се многу добри за првиот колоквиум. Прво изгледај ги нив и потоа разгледај ги и презентациите и матеиријалот од Кјуби (јас од Кјуби не ни ги прочитав сите делови, туку само оние кои беа споменати во презентација и изгледаа побитно). Исто така пребарувај и на Google и за некои работи многу повеќе ќе ти се разјасни отколку од книгата само).

На Jennyyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    20
    Совети за да се положи Хигиена прв колоквиум? Премногу материјал, а премалку време бидејќи го оставив најпоследно за учење. Help :doh:
    И некој ако знае колку презентации вкупно треба да се бидејќи не знам дали сите се објавени на teams ..

20. Babybabygirl

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Колку потписи треба да имаме клиничко од интерна медицина