Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. medstudents

medstudents Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    64
    Јас искрено ти препорачувам, ако ти е останато само практичното и ако убаво имаш учено, да си го завршиш во предсесија, многу ќе ти олесни за во сесија и ќе имаш повеќе време за другите предмети.
    Што се однесува до материјалот, кај некој си влечеш испитно прашање а некој професор може и самиот да ти го постави, генерално се држат до нив.
    Јас ништо не бев прашана надвор од тоа и многу брзо и лесно поминав.

На Atticus му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    20
    Кај Матвеева стриктно по испитни прашања беше, си влечевме 3 прашања (или 4, не се сеќавам). Исто било и кај Наќева. А кај другите професори не знам.

На Atticus му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SallyFinklestein

SallyFinklestein Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Има ли некој до сега што го има запишано изборниот “Квантна и интегративна медицина” и како се добива оценка по предметов?

4. besilka2012xxx

besilka2012xxx Нов член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    pedijatrija-dusko-mardesic2003 nekoj da ne ja ima pdf ili kade da ja najdam?

5. medlove

medlove Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    22
    Луѓе хелпп
    Како спремавте Хумана Генетика ако може да ми каже некој,не сум од актуелната генерација од постарата сум и исто така некој совет за Биохемија 2 ?
    Плис,помош од типот за колку време ги спремавте,од кој материјал ,дали презентации итн ;(

6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Делот од Петличковски го спремав од презентации, а другото од книга. Практикумите од вежбите што ги држеа онлајн скоро сите беа снимани, едниот практикум е потежок, другиот е сличен со материјалот.
    А биохемија 2, бара континуирано повторување на наученото, секој процес, циклус треба убаво да го разбереш прво, па потоа да го научиш, слики, видеа, цртање, шеми, тие ќе ти се од помош при учење.

На medlove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mr.mersault

mr.mersault Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    21
    ко прво зависи колку имаш да полагаш, еден колоквиум? два? повторно и тоа зависи од тоа дали веќе го имаш учено материјалот. ако имаш на пример торакс и абдомен а веќе ти се учени тогаш ќе можеш едвај да стигнеш ама само тоа да го учиш по 8-10 сати дневно. абдомен е лесен ама преобемен, 200 страни и повеќе, торакс е потежок ама малце пократок. се стига за месец дена. карлица е најкратка ама е подетална од другиве ама сепак се само околу 150 страни. сите 3 за еден месец мислам дека е невозможно да се научат и да се полагаат. 2 е веќе друга приказна а испитот анатомија е можеби озбилни 10 пати полесен од колоквиумите. така да, колку и да имаш, само седи пред книгата по цел ден и нешто ќе остане во глава :D

На Fluke18 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. HappyHamster

HappyHamster Нов член

Се зачлени на:
    24 април 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Дали некој одвас има искуство со смер физиотерапевт на факуктетот во Скопје? Искуство со материјал за учење професорите или слично? Дали е тешко?

9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    6.383
    Дали можеби некој од вас знае да ми даде меил од директорот на пулмологија, проф.д-р Докиќ ?

10. medstudents

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    64
    Дали според вас, попаметно е да се полага биохемија 2 завршен испит во јунска или во септемвриска сесија, дали се постигнува ако се почне со учење после трета колоквиумска или малку време е?

11. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Зависи што имаш положено и што планираш да полагаш во јунска и кога би било усното.
    Ако од трета колоквиумска до полагањето имаш 2-3 недели интензивно учење биохемија, да се стигнува.

12. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Според мене секој испит е индивидуален како и секој студент.Временски може некој да учи ист предмет 2 месеци,а некој 2 недели па на крај да положи тој со помалку време учење.Среќата е исто пресудна.Учете колку што мислите дека ви е доволно,подолго време не значи и квалитет на наученото.Квалитет пред квантитет.Гледајте вам како ви одговара,не ставајте си притисок дека ако некој спремал подолго и автоматски вие да се исфрлате од игра.Секој е приказна за себе,тоа ќе го увидете во текот на студиите поготово после трета година.Со среќа како и да е.:)

13. medstudents

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    64
    Се согласувам, сепак колку повеќе искуства слушнам подобра проценка би добила за тоа колку време би ми било потребно, затоа и прашав.
    Во секој случај фала ви☺️

14. NYC

NYC Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    107
    Здраво на сите, дали може да споделите совети околу спремање и полагање на испитот по интерна медицина? Фала ви однапред❤

15. koni4_

koni4_ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    5
    Изнајмувам череп и нога
    Кој е заинтересиран нека ми пише

На Fluke18 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    20
    Дали за втор колоквиум Микро1 треба да се учат лековите кои спаѓаат во одредена група, пример дека во аминогликозиди спаѓаат стептомицин, неомицин, канамицин итн.? Или само општо за групата, антимикробен спектар и сл. Ви благодарам.

17. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    2.317
    Треба све

На sn0wflake му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    22
    Ако некој има прашања биохемија за тригодишните студии, нека ми прати во ДМ. ФАЛА МНОГУ :l:

19. drFoxFire

drFoxFire Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    42
    Некој од 3та, ако може да ми каже за Микро, дали доколку на вежбите имаш помалку од 8 (од максимум 10) поени, не можеш да одиш на завршен испит? (бидејќи така пишува во предметната програма, а на почетокот на предавањата ни беше објаснето дека битно е квизот да се реши само да се евидентира присуството, а поените се за нас, а во програмата е сосем друга слика)

20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.438
    Допаѓања:
    12.216
    Можиш да одиш на завршен, како што ви кажаја на вежби така е:)

На drFoxFire и Lollipop_123 им се допаѓа ова.