Медицински факултет

Discussion in 'Образование' started by Victorya, Nov 24, 2010.

1. medstudents

medstudents Истакнат член

Јас искрено ти препорачувам, ако ти е останато само практичното и ако убаво имаш учено, да си го завршиш во предсесија, многу ќе ти олесни за во сесија и ќе имаш повеќе време за другите предмети.
    Што се однесува до материјалот, кај некој си влечеш испитно прашање а некој професор може и самиот да ти го постави, генерално се држат до нив.
    Јас ништо не бев прашана надвор од тоа и многу брзо и лесно поминав.

Atticus likes this.
  2. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Кај Матвеева стриктно по испитни прашања беше, си влечевме 3 прашања (или 4, не се сеќавам). Исто било и кај Наќева. А кај другите професори не знам.

Atticus likes this.
  3. SallyFinklestein

SallyFinklestein Истакнат член

Има ли некој до сега што го има запишано изборниот “Квантна и интегративна медицина” и како се добива оценка по предметов?

4. besilka2012xxx

besilka2012xxx Нов член

pedijatrija-dusko-mardesic2003 nekoj da ne ja ima pdf ili kade da ja najdam?

5. medlove

medlove Истакнат член

Луѓе хелпп
    Како спремавте Хумана Генетика ако може да ми каже некој,не сум од актуелната генерација од постарата сум и исто така некој совет за Биохемија 2 ?
    Плис,помош од типот за колку време ги спремавте,од кој материјал ,дали презентации итн ;(

6. Glowy

Glowy Популарен член

Делот од Петличковски го спремав од презентации, а другото од книга. Практикумите од вежбите што ги држеа онлајн скоро сите беа снимани, едниот практикум е потежок, другиот е сличен со материјалот.
    А биохемија 2, бара континуирано повторување на наученото, секој процес, циклус треба убаво да го разбереш прво, па потоа да го научиш, слики, видеа, цртање, шеми, тие ќе ти се од помош при учење.

medlove likes this.
  7. mr.mersault

mr.mersault Активен член

ко прво зависи колку имаш да полагаш, еден колоквиум? два? повторно и тоа зависи од тоа дали веќе го имаш учено материјалот. ако имаш на пример торакс и абдомен а веќе ти се учени тогаш ќе можеш едвај да стигнеш ама само тоа да го учиш по 8-10 сати дневно. абдомен е лесен ама преобемен, 200 страни и повеќе, торакс е потежок ама малце пократок. се стига за месец дена. карлица е најкратка ама е подетална од другиве ама сепак се само околу 150 страни. сите 3 за еден месец мислам дека е невозможно да се научат и да се полагаат. 2 е веќе друга приказна а испитот анатомија е можеби озбилни 10 пати полесен од колоквиумите. така да, колку и да имаш, само седи пред книгата по цел ден и нешто ќе остане во глава :D

Fluke18 likes this.
  8. HappyHamster

HappyHamster Нов член

Дали некој одвас има искуство со смер физиотерапевт на факуктетот во Скопје? Искуство со материјал за учење професорите или слично? Дали е тешко?

9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Дали можеби некој од вас знае да ми даде меил од директорот на пулмологија, проф.д-р Докиќ ?

10. medstudents

Дали според вас, попаметно е да се полага биохемија 2 завршен испит во јунска или во септемвриска сесија, дали се постигнува ако се почне со учење после трета колоквиумска или малку време е?

11. Glowy

Glowy Популарен член

Зависи што имаш положено и што планираш да полагаш во јунска и кога би било усното.
    Ако од трета колоквиумска до полагањето имаш 2-3 недели интензивно учење биохемија, да се стигнува.

12. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Според мене секој испит е индивидуален како и секој студент.Временски може некој да учи ист предмет 2 месеци,а некој 2 недели па на крај да положи тој со помалку време учење.Среќата е исто пресудна.Учете колку што мислите дека ви е доволно,подолго време не значи и квалитет на наученото.Квалитет пред квантитет.Гледајте вам како ви одговара,не ставајте си притисок дека ако некој спремал подолго и автоматски вие да се исфрлате од игра.Секој е приказна за себе,тоа ќе го увидете во текот на студиите поготово после трета година.Со среќа како и да е.:)

medlove likes this.
  13. medstudents

Се согласувам, сепак колку повеќе искуства слушнам подобра проценка би добила за тоа колку време би ми било потребно, затоа и прашав.
    Во секој случај фала ви☺️

medlove likes this.
  14. NYC

NYC Истакнат член

Здраво на сите, дали може да споделите совети околу спремање и полагање на испитот по интерна медицина? Фала ви однапред❤

15. koni4_

koni4_ Истакнат член

Изнајмувам череп и нога
    Кој е заинтересиран нека ми пише

Fluke18 likes this.
  16. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Дали за втор колоквиум Микро1 треба да се учат лековите кои спаѓаат во одредена група, пример дека во аминогликозиди спаѓаат стептомицин, неомицин, канамицин итн.? Или само општо за групата, антимикробен спектар и сл. Ви благодарам.

17. Lavender4

Lavender4 Популарен член

Треба све

sn0wflake likes this.
  18. Jennz

Jennz Истакнат член

Ако некој има прашања биохемија за тригодишните студии, нека ми прати во ДМ. ФАЛА МНОГУ :l:

19. drFoxFire

drFoxFire Истакнат член

Некој од 3та, ако може да ми каже за Микро, дали доколку на вежбите имаш помалку од 8 (од максимум 10) поени, не можеш да одиш на завршен испит? (бидејќи така пишува во предметната програма, а на почетокот на предавањата ни беше објаснето дека битно е квизот да се реши само да се евидентира присуството, а поените се за нас, а во програмата е сосем друга слика)

20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Можиш да одиш на завршен, како што ви кажаја на вежби така е:)

drFoxFire and Lollipop_123 like this.