Јас искрено ти препорачувам, ако ти е останато само практичното и ако убаво имаш учено, да си го завршиш во предсесија, многу ќе ти олесни за во сесија и ќе имаш повеќе време за другите предмети. Што се однесува до материјалот, кај некој си влечеш испитно прашање а некој професор може и самиот да ти го постави, генерално се држат до нив. Јас ништо не бев прашана надвор од тоа и многу брзо и лесно поминав.
Кај Матвеева стриктно по испитни прашања беше, си влечевме 3 прашања (или 4, не се сеќавам). Исто било и кај Наќева. А кај другите професори не знам.
Има ли некој до сега што го има запишано изборниот “Квантна и интегративна медицина” и како се добива оценка по предметов?
Луѓе хелпп Како спремавте Хумана Генетика ако може да ми каже некој,не сум од актуелната генерација од постарата сум и исто така некој совет за Биохемија 2 ? Плис,помош од типот за колку време ги спремавте,од кој материјал ,дали презентации итн
Делот од Петличковски го спремав од презентации, а другото од книга. Практикумите од вежбите што ги држеа онлајн скоро сите беа снимани, едниот практикум е потежок, другиот е сличен со материјалот. А биохемија 2, бара континуирано повторување на наученото, секој процес, циклус треба убаво да го разбереш прво, па потоа да го научиш, слики, видеа, цртање, шеми, тие ќе ти се од помош при учење.
ко прво зависи колку имаш да полагаш, еден колоквиум? два? повторно и тоа зависи од тоа дали веќе го имаш учено материјалот. ако имаш на пример торакс и абдомен а веќе ти се учени тогаш ќе можеш едвај да стигнеш ама само тоа да го учиш по 8-10 сати дневно. абдомен е лесен ама преобемен, 200 страни и повеќе, торакс е потежок ама малце пократок. се стига за месец дена. карлица е најкратка ама е подетална од другиве ама сепак се само околу 150 страни. сите 3 за еден месец мислам дека е невозможно да се научат и да се полагаат. 2 е веќе друга приказна а испитот анатомија е можеби озбилни 10 пати полесен од колоквиумите. така да, колку и да имаш, само седи пред книгата по цел ден и нешто ќе остане во глава
Дали некој одвас има искуство со смер физиотерапевт на факуктетот во Скопје? Искуство со материјал за учење професорите или слично? Дали е тешко?
Дали според вас, попаметно е да се полага биохемија 2 завршен испит во јунска или во септемвриска сесија, дали се постигнува ако се почне со учење после трета колоквиумска или малку време е?
Зависи што имаш положено и што планираш да полагаш во јунска и кога би било усното. Ако од трета колоквиумска до полагањето имаш 2-3 недели интензивно учење биохемија, да се стигнува.
Според мене секој испит е индивидуален како и секој студент.Временски може некој да учи ист предмет 2 месеци,а некој 2 недели па на крај да положи тој со помалку време учење.Среќата е исто пресудна.Учете колку што мислите дека ви е доволно,подолго време не значи и квалитет на наученото.Квалитет пред квантитет.Гледајте вам како ви одговара,не ставајте си притисок дека ако некој спремал подолго и автоматски вие да се исфрлате од игра.Секој е приказна за себе,тоа ќе го увидете во текот на студиите поготово после трета година.Со среќа како и да е.
Се согласувам, сепак колку повеќе искуства слушнам подобра проценка би добила за тоа колку време би ми било потребно, затоа и прашав. Во секој случај фала ви☺️
Здраво на сите, дали може да споделите совети околу спремање и полагање на испитот по интерна медицина? Фала ви однапред❤
Дали за втор колоквиум Микро1 треба да се учат лековите кои спаѓаат во одредена група, пример дека во аминогликозиди спаѓаат стептомицин, неомицин, канамицин итн.? Или само општо за групата, антимикробен спектар и сл. Ви благодарам.
Некој од 3та, ако може да ми каже за Микро, дали доколку на вежбите имаш помалку од 8 (од максимум 10) поени, не можеш да одиш на завршен испит? (бидејќи така пишува во предметната програма, а на почетокот на предавањата ни беше објаснето дека битно е квизот да се реши само да се евидентира присуството, а поените се за нас, а во програмата е сосем друга слика)