Колку станици од прилика е учебникот избрани поглавја од патологија 1 ? И дали некој знае дали постои соодветна литература за патологија за ТСС (освен учебникот за фармацевти од пред 20 години напишан).
Интерна медицина не се спрема за еден месец. Треба да си издвоиш поприлично убав период, заради тоа што е клучен предмет во цела медицина. Ако го спремиш добро предметот, ќе ти биде многу полесно после и за хирургија. Во мое време, учев од хрватската верзија Mihič, сега не знам како е и до кај се нашите со книгата по интерна медицина. Веќе би требало повеќе болести физиолошки, патофизиолошки и патогенетски да ти се познати, а до некаде и самата симптоматологија, останува да совладаш дијагностицирање, диференцијална дијагноза, третман и евентуални компликации. Најинтересн предмет од цела медицина, и има многу видеа на интернет кои може паралелно да ги гледаш. Еден од нив е и Armando Hasudungan.
Здраво. Само што го разгледував документот со услови за одредени предмети, па забележав дека за запишување на четврта година потребни се повеќе предмети како услов да се положени. Што се случува ако не се положи некој предмет? Не се учат други предмети туку се полага само тој што се паднал или?
Нема да можеш да запишеш 4та година, ќе ја квадрираш 3та и ќе го полагаш предметот, па дури откако ќе го положиш, ќе можеш да запишеш 4та.
Само на епидемиологија мислам дека симнуваат, фармакологија неколку пати кажаа дека не воделе евиденција и трансфузиологија на некоја група кажале исто дека не воделе евиденција
Во врска со презентациите по епидемиологија, ако имаме испратено некоја презентација покасно дали на крај прават проблем за потпис иако сите други ги имаме испратено на време, ако знае некој од постарите генерации?
Zdravo sakam ovaa godina da se zapisa na medicinski fakultet imam 93 poeni i sum od romska nacionalnost kolkavi se sansite da me primat da se obiduvam ili ne?
Ако има квота за националности ќе те примат со тие поени, но ако нема, немаш шанса лани беа над 97,98..
Според мене, не се надевајте многу многу на таа квота со националност, зашто таму со врски се најголем дел, ако не и сите.
Како ги пресмета 93 поени? Како што знам од успех во 4-те години носат макс. 60поена а останатите 40 се добиваат од државна матура
Се пресметувaат според перцентилите и оценката која ќе се добие на екстерните, од тоа зависат најмногу бодовите, плус оценките од интерните предмети и проектната се бодуваат според оценката и тоа дали се соодветни за факултетот. Мислам дека е тешко да се одреди однапред колку поени ќе се има на крај бидејќи перцентилите не може да се одредат однапред, дур не излезат резултати. https://ffosz.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2021/05/konkurs-i-ciklus-2021-22.pdf Eве тука е ланскиот конкурс, може подетално да се види како оди бодувањето.
И мене ме интересира ова, плус што беше со муабетот на почеток за максимум пет отсуства од предавања...дали стварно за тоа би правеле проблем?