Znaci na opsta godisno dipolomiraat 80-100 studenti maksimum. Se zapisuvaat po 300,350 no popatno se gubat... Ili gi eliminiraat, ili sami se otkazuvaat I se otpisuvaat ili kvadriraat so godini.
@srcence1607 Не мислиш дека со ова можеби и квалитетот на самите студии ке го намалат? Или можеби ова им е финта за прва год, само да соберат пари па после ке ги елиминираат послабите... ?
Дефинитивно е така, самите студенти ќе се откажат зборам за овие слабиве зашто тежок притисок и напор е на општа што не е баш лесен за совладување. Дефинитивно или сами ќе се откажат или самиот факултет ќе ги елиминира Секој втор више сака доктор да биде и после убивале пациенти.. Тука е гнилото, не се криви децата, крив е тој што ги прима и ги учи колку фактички да убие човек, а не да го излечи. Капацитетите им се толкави.
Има ли некој што знае како треба да се потпони делот во индексот: (За стручни мед. сестри и општа мед ми треба): * Студиска програма ? *Насока/оддел/модул ? *Стручен назив стекнат по завршување на студии ? Благодарам.
Имаш индекс више? - Насока - Стручни мед. сестри. -Стручен назив ти е - стручна медицинска сестра е сега студиска програма тоа не знМ ке видам утре. Него у истата зграда кај што оставивме документи таму треба да идеме утре за пријавување, така?
Да ве прашам, при толку учење успевате некако да најдетеслободен одмор на лето и да се одморите малце или тешко?
Таму треба да, во деканатот кај студентски прашања. Тие шалтерите се студентски прашања таму во иднина ќе заверувате и запишувате семестри, ќе си прашувате се што ве интересира поврзано со студирање итн.
Да, не сум имала проблем со мтаријали досега. Самите професори ќе ви кажат кои учебници ви требаат и каде може да ги најдете. Кај мене некои професори дури и самите ни даваа материјали да копираме бидејќи ги немало во книжарата каде вообичаено се наоѓаат (патем тоа е книжара што ја викаме Жетвар, таму имате материјали за учење, прашања за испити, пријави и сл. а истата се наоѓа позади средно медицинско, кој и да прашате во околината ќе ве посочи). Досега не се случило некој професор да бара оригнал книги ама го очекувам и тоа.
За медицински сестри ќе напишеш вака Студиска програма: тригодишни стручни студии Насока/оддел/модул: стручни медицински сестри/техничари Стручен назив стекнат по завршување на студии: дипломирана медицинска сестра / дипломиран медицински техничар За општа медицина ќе напишеш: Студиска програма: Медицински- шестгодишни Насока/оддел/модул: Општа медицина-нова Стручен назив по завршување на студии: доктор на општа медицина @BlueBirdy26 На општа не постои такво нешто како одмор @*Amethyst* За тригодишните мислам дека сите материјали им се достапни у Жетвар, обично знам дека они од таму купуваат, а има и по страната професорите што прикачуваат презентации и такви ствари.
Nikoj ne gleda sto i kako e popolneto vo indeks. Jas vo mojot indeks imam zapisano studiska programa - opsta medicina, modul - EKTS, naziv - doktor na medicina. Za programa i modul i vo listite za prijavi na ispiti/semestri go pisuvam sekogas istoto i nikoj ne pravi problem.
Сакам да прашам студенти на логопедија, видов имаат максиофацијална хирургија и некои слични предмети, дали на праксата се изведуваат некои операции? Уште минатата година сакав да се запишам на логопедија, ама ме уплашија овие предмети кога ги видов.
Abe dobro ne rekov za problem ili slicno, napisav kako sto treba, ne rekov deka ke im prai problem ili slicno. Mene vaka mi e pisano vo mojot indeks I taka si gi pisuvam I prijavite spored toa sto procitav na listite na stranata
Na institutot za sudska medicina, sto e najgore vo sklop na drzavna. Ako odis odnadvor togas go pominuvas glavniot vlez, gi pominuvas i gore avtobuskite stanici, i skroz najgore ima edna zelena kapija - tuka e institutot. Ako odis odvnatre kje ti e potesko za snaogjanje bidejkji ima edni mali tesni skalicki zad kardiologija koi vodat nagore do sudska, ama moze da ti se poteski za naogjanje. P.S.: izvini me za latinicava, telefonot nesto mi zabega.