Од колегите на ОМ кои ислушале патологија 1 , совет од каде учевте пример поглавјето патологија на клетка во учебникот Избрани поглавја од патологија 1 е многу чудно напишано 10000 пати го прочитав и некако се ми е измешано , во презентацијата на проф. Нели Башеска има некои екстра информации се на се се губам низ материјалов а и на јутуб нема баш многу видеа за клеточна патологија. Дали можеби во Робинс е објаснето поубаво и поразбирливо или некоја екстра литература да препорачате. Нас ни препорачуваат литература во која буквално нема ништо а на испит даваат секакви детални прашања плус есеи. Многу кредити ни носи (10,5) па страв ми е да го оставам за август иако имам уште 1 недела да го спремам само општа патологија делов. Секаков совет е добредојден , ви благодарам. Исто доколку имате некакви белешки/планови за клеточна патологија доколку може да ми испратите во ЛП.
Јас конкретно од Избрани поглавја го учев, немав некој проблем, а и на усно не бев прашана за тоа ни јас ни колегите со мене.
Во Робинс е одлично објаснето. Јас од таму читав, има некои плус информации ама ако имаш читано од скриптата ќе знаеш што е битно.
Скриптата и мене не ми се допаѓаше за патологија 1. Јас би ти рекла да си читнеш од Основни на патологија според Робинс, многу поубаво е се разјаснето, особено делот за клетка првата тема во Робинс е подетално и поубаво се опишано. Скриптата е како скратена верзија на овој малиот Робинс, најповршното е извадено, ама ништо саглам нема објаснето во неа.
Jaс учев од скриптата прво, па потоа ја поминав презентацијата од проф. Башеска, за да си надополнам тоа што фалеше. Доволно ми беше и за колоквиум, и за испит. Можеш да прочиташ и од малиот Робинс, можеби од таму ќе ти биде полесно.
Мило ми е ❤️ Секоја чест што си пријавила комисиски, многу студенти од страв дека уште 2 анатомии ги чекаат од истите професори не би пријавиле
Јас Стратевска ја обжалив Таа ме имаше паднато Анатомија 1 Пострашно од тоа мислам дека немаше хаха Мечка страв, мене не страв
Оваа година штом примаат исто како лани, а матурата е подобра од лани, значи пак би биле примени од 96-7-100...Што мислите?
Не знам лани како било оценувањето, ама годинава што знам македонски има 5ка со 70,01 перецентилен ранг, што пример ние кога бевме последните 5ки беа некаде со 88-89. Така што тоа подобра може да биде високи оценки, но не и висок перцентилен ранг, а тоа подобра кога кажуваат ги гледаат оценките. Ама во секој случај мислам дека нема да е нешто многу различно.
И јас уште немам внесена оцена, затоа прашував, а во индекс си ја земав оцената одма. Ај може чекаат со оценкиве од 2 рок да ги стават.
Знам дека сум напорен , некој/а колега/колешка доколку ги знае прашањава да ми ги одговори бидејќи некако ме збунуваат и не можам да ги одговорам. Што е точно: -при бременост настанува физиолошка естроген-стимулирана хиперплазија и хипертрофија на мазната мускулатура на матката -осификантниот миозит е пример за дистрофична клцификација -епителните промени при хуман папилома вирусниот цервицит се пример за хиперплазија -ткаењето на дојката при лактација хипертрофира под дејство на пролактиот и естрогенот Oвде би имало три точни одговори првото , третото и четвртото колку што знам. Не би требало да е само еден? За дисеминираната интраваскуларна коагулација (ДИК) не е карактеристично: -тромбо-хеморагично заболување кое најчесто ја засега аортата -најчесто е хронично заболување со индолентен клеточен тек -фиброзни тромби во микроциркулацијата -сите наброени Oвде со сигурност знам дека не е точно првото бидејќи ја зафаќа микроциркулацијата но што значи ова "индолентен клеточен тек" и дали можеби точно би било последното дека сите наброени не се точни? .Сите долунаброени ултрструктурни промени се присутни кај реверзибилното клеточно оштетување, освен: -промени на плазматската мембрана како откапување , зарамнување и губење на микровилите -митохондријални промени вклучувајќи оток и појава на крупни флокулентни, морфни дензитети во митохондријалниот матрикс -интрацитоплазмтски миелински фигури -промена на јадрото со расчленувње на грануларните и фиброларните елементи Од сите понудени одговори на ова прашање сите ги има и на слајдовите и во учебникот дека спаѓаат во ултраструкурни промени при реверзибилно оштетување , не можам да одредам кое е неточно.
99,267 Што мислите со овие поени која квота е?Бидејќи другарка лани имаше слични поени влезе на приватна