Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. ШтоАко

ШтоАко Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    31
    Колку бодови имате вие што планирате да се запишете?

2. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Од колегите на ОМ кои ислушале патологија 1 , совет од каде учевте пример поглавјето патологија на клетка во учебникот Избрани поглавја од патологија 1 е многу чудно напишано 10000 пати го прочитав и некако се ми е измешано , во презентацијата на проф. Нели Башеска има некои екстра информации се на се се губам низ материјалов а и на јутуб нема баш многу видеа за клеточна патологија. Дали можеби во Робинс е објаснето поубаво и поразбирливо или некоја екстра литература да препорачате.

Нас ни препорачуваат литература во која буквално нема ништо а на испит даваат секакви детални прашања плус есеи. Многу кредити ни носи (10,5) па страв ми е да го оставам за август иако имам уште 1 недела да го спремам само општа патологија делов.
    Секаков совет е добредојден , ви благодарам. Исто доколку имате некакви белешки/планови за клеточна патологија доколку може да ми испратите во ЛП.

3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.738
    Јас конкретно од Избрани поглавја го учев, немав некој проблем, а и на усно не бев прашана за тоа ни јас ни колегите со мене.

4. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Во Робинс е одлично објаснето. Јас од таму читав, има некои плус информации ама ако имаш читано од скриптата ќе знаеш што е битно.

На floppy77 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Скриптата и мене не ми се допаѓаше за патологија 1. Јас би ти рекла да си читнеш од Основни на патологија според Робинс, многу поубаво е се разјаснето, особено делот за клетка првата тема во Робинс е подетално и поубаво се опишано. Скриптата е како скратена верзија на овој малиот Робинс, најповршното е извадено, ама ништо саглам нема објаснето во неа.

6. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Jaс учев од скриптата прво, па потоа ја поминав презентацијата од проф. Башеска, за да си надополнам тоа што фалеше. Доволно ми беше и за колоквиум, и за испит. Можеш да прочиташ и од малиот Робинс, можеби од таму ќе ти биде полесно.

7. lady0813

lady0813 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    18
    Мило ми е ❤️
    Секоја чест што си пријавила комисиски, многу студенти од страв дека уште 2 анатомии ги чекаат од истите професори не би пријавиле

8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.738
    Никогаш не губиш ништо, зошто да не искористиш шанса особено ако си сигурна во знаењето.

На lady0813 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.283
    Допаѓања:
    7.810
    Јас Стратевска ја обжалив :sweat::sweat: Таа ме имаше паднато Анатомија 1 :D Пострашно од тоа мислам дека немаше хаха :D
    Мечка страв, мене не страв :D

На lady0813 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Atticus

Atticus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    112
    Може ли некој од постарите да ми пише, ми треба мала помош за предметот прва медицинска пожош?

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.570
    Оваа година штом примаат исто како лани, а матурата е подобра од лани, значи пак би биле примени од 96-7-100...Што мислите? :?:

12. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.738
    Не знам лани како било оценувањето, ама годинава што знам македонски има 5ка со 70,01 перецентилен ранг, што пример ние кога бевме последните 5ки беа некаде со 88-89.
    Така што тоа подобра може да биде високи оценки, но не и висок перцентилен ранг, а тоа подобра кога кажуваат ги гледаат оценките.
    Ама во секој случај мислам дека нема да е нешто многу различно.

На Lavender4 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Имате оцени радиологија во iknow тие што полагавте сесијава во прв рок? :)

14. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Јас не. :(

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    И јас уште немам внесена оцена, затоа прашував, а во индекс си ја земав оцената одма. Ај може чекаат со оценкиве од 2 рок да ги стават. :?::D

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Знам дека сум напорен , некој/а колега/колешка доколку ги знае прашањава да ми ги одговори бидејќи некако ме збунуваат и не можам да ги одговорам.

Што е точно:
    -при бременост настанува физиолошка естроген-стимулирана хиперплазија и хипертрофија на мазната мускулатура на матката
    -осификантниот миозит е пример за дистрофична клцификација
    -епителните промени при хуман папилома вирусниот цервицит се пример за хиперплазија
    -ткаењето на дојката при лактација хипертрофира под дејство на пролактиот и естрогенот

Oвде би имало три точни одговори првото , третото и четвртото колку што знам. Не би требало да е само еден?

За дисеминираната интраваскуларна коагулација (ДИК) не е карактеристично:
    -тромбо-хеморагично заболување кое најчесто ја засега аортата
    -најчесто е хронично заболување со индолентен клеточен тек
    -фиброзни тромби во микроциркулацијата
    -сите наброени

Oвде со сигурност знам дека не е точно првото бидејќи ја зафаќа микроциркулацијата но што значи ова "индолентен клеточен тек" и дали можеби точно би било последното дека сите наброени не се точни?

.Сите долунаброени ултрструктурни промени се присутни кај реверзибилното клеточно оштетување, освен: -промени на плазматската мембрана како откапување , зарамнување и губење на микровилите -митохондријални промени вклучувајќи оток и појава на крупни флокулентни, морфни дензитети во митохондријалниот матрикс
    -интрацитоплазмтски миелински фигури
    -промена на јадрото со расчленувње на грануларните и фиброларните елементи

Од сите понудени одговори на ова прашање сите ги има и на слајдовите и во учебникот дека спаѓаат во ултраструкурни промени при реверзибилно оштетување , не можам да одредам кое е неточно. :whew::whew:

17. Volsebna lamba

Volsebna lamba Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    1
    sakate da kazete deka lani 5 bese od 89 percentil
    nekako ovaa godina so 70

18. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.738
    2019, за лани не знам

На medicinar123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Искуство кај проф.Куновска пато2? Ми личи на многу строга

20. toxe

toxe Нов член

Се зачлени на:
    4 јули 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    99,267
    Што мислите со овие поени која квота е?Бидејќи другарка лани имаше слични поени влезе на приватна