Мислам дека може, ама не е повеќе како порано директно да продолжиш во четврта, туку ќе треба некои предмети да полагаш во зависност од програмата.
А во кој распоред а во која група е одговорено, кога неа и признал координаторот дека само неа не можел да ја најде а на другите им пишале поединечно во приватна порака. Се работи за студентка од постара генерација
Во Општа медицина сум во Тетово. А да те прашам и за диплома,ако ги имам 3 год во Тетово и 3 год во Скопје каква диплома ке имам на крај?
Ах бе колега, не е важна каква диплома ќе земете, дали од Скопје, дали од Тетово, дали од Штип, важно е какво знаење ќе имате. За 3-4 години од сега треба луѓе да лечите не лубеници на пазар да продавате.
Нема збор!За тоа ми се допаѓа клиничките да ги слушнам во Скопје,мислам дека и ти знаеш каква разлика е меѓу Тетово и Скопје!
Еве го распоредот, јасно ги пишува датумите за радиологија: http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2022/04/Трета-година-ОМ.pdf Групата е на Фејсбук е генерациска, а во неа се и постарите колеги кои имаат за полагање предемти од соодветната година, во неа се легитимно и навремено беше пренесено. И не координаторот на никој во посебна порака не не извести кога полагаме, си објави список, сите можевме да видиме. Пак ќе кажам другарка ти е неажурна, да сакала да полага милион начини ќе најдела и ќе полагала. Крај краева ако не сакала колега да праша, на катедра ќе идела и ќе прашала.
Јас и да сум и да не сум, не се чувствувам виновна, кога се си е јавно и транспарентно. Кој те лаже дека немаше? Над 100 колеги полагаа на 1ви.
A zosto ne zapisa od prva vo Skopje ako ti e do znaenjeto dojdeno? Ne se ni ovoa debili so studirat i ucat po cel den na medicinski od Skopje. Sporedbeno medicina vo Tetovo i medicina vo Skopje e nezamislivo, pa sea nekoj so studiral vo Tetovo i lagano gi pominal site anatomii, fiziologii, patologii da doagja i da prima diploma od Skopje. A, ne e ni do diplomata ubavo ti kazaa pogore znaenjeto ke ti bide tanko vo sporedba so nekoj koj studira tuka od pocetok. Ne e moe da sudam no, jas bi ostavil sekoj da si zavrsi tamu kaj sto si pocnal.
малку повесела тема, односно прашање, има некој што бил на летново школо од емса во охрид што ке биде? како е ? се надевам дека не е досадно хахах
Треба да имаш силни, пресилни врски да го направиш тоа, и пари многу да даваш, и не знам дали може дирекно во клиника, некои предмети и од преклиничните треба да ги полагаш, ако сакаш да имаш добра експериенција за работа запиши се од почеток во скопје уким , немој да мислиш дека е многу лесно да се направи трансфер, а како што гледам тебе да ти беше важна експериенцијата ке се запишеше од почеток во скопје, луѓето едвај влегуваме во факултет а вие мислите дека све е лесно тоа , значи седи и мисли се добро бидејки не се работите лесни како што изгледаат, јас познавам луѓе што имаат направено трансфер ама до сега никој не познавам дирекно во клиника да оди од тетово.. а и сите што имаат направено трансфер се заглавени со предмети куп, алал да ти е за овие зборови
така е сосема ама па и ги разбирам, скроз ментално здрави студенти коишто ја знаат основата на овие предмети што ги наброи (ваљда ја знаат основата, сепак е факултет, нели?(озбилно прашуувам)), без било какви психо-шизо-садо-мазо напади (се шегувам...до негде) доаѓаат и учат од едни од најдобрите лекари во државата, ако ги бива, професорите ке видат, а ако не ги бива и плус не се измачувале од учење, тоа професориве ќе го видат (се надевам) и нема да ги пуштат да поминат.
Здраво девојки! Завршив со средното, па сега сум во дилема дали да одберам аналитичка биохемија, општа медицина, стоматологија или фармација. Ја сакам медицината исто колку што ја сакам хемијата. Секој кој има некое искуство или совет, ве молам споделите! Ве сакам на сите!