Како одат годинава перцентилите? Имам другар што сака да се запише Скопје на ОМ до 92 запирка нешто. Математика имал 5ка со 66,... перцентили а мкд 4ка со 58 мислам..
Да, знам, јас бев ланската година. Ама оваа година во споредба со лани 5ка почнува од 60тина перцентили заразлика од лани што почнуваше од 80 сигурно.
Искрено, мислам дека е тешко да влезе во Скопје. Јас кога се запишував, се уште примаа 300 студенти, и мислам дека последниот беше со 91 бод (или евентуално 90 ако сум грешка). Сѐ зависи од конкуренција, ама ако е слично како лани, реалноста е таа..
Нема врска тоа, за ова пишував на претходната страна. Не е битно од колку почнува 5ка, битно е дека секоја година има деца со 5ки со 99, 98, 96, 94, перцентилен ранг.
Дали може да се извади потврда за студент без индекс, само со студентска легитимација? Знам дека бараат ама ако не е индексот во мене има ли шанси да не ми прават проблем?
Здраво на сите. Дали претходната година се пополни државната квота за општа медицина на УГД во првиот уписен рок? Со колку поени беше последниот влезен во државна квота?
Да, секогаш се полнат и државната и квотата со кофинансирање. Врска немам, околу 85-90 ако се сеќавам правилно. Секогаш се зезнуваат многу матуранти со тоа што аплицираат со првин на УКИМ каде ги одбиваат и после остануваат незапишани никаде бидејќи во УГД се упишал некој со 10 поени послаб од него. Лани на дентална на УГД во втор круг беа сите со над 90 поени, ми се чини дека овие се гореспоменатите студенти кои планираат да се префрлат на општа летово.
Me interesira vo vrska so stipendiite,dali site predmeti mora da se polozeni od prva godina ili ovie koi ne se uslovni ne igraat uloga?Bidejki moze da nemam ocenka po nekoj predmet bidejki ke polagam vo septemrvi, a vekje moze da e pominat rokot za prijavuvanje stipendija?
Мислам дека само еден или два предмети имаме право да не ги положиме за да фатиме услов за стипендија.
Без гајле, аплицирањето е во октомври, тоа што ќе положиш во септември ќе ти го внесат, ако нешто не ти е случајно внесено ќе замолиш на катедра и ќе ти ја внесат, за стипендија никој не прави проблем.
За трета група 80% од предметите треба да ти се положени (за вие што сте прва без 3 може, дека 15 предмети треба да имате, а 12 положени).
Дали некој знае на УППИ образецот дали треба да се напише и предметот Спорт ии здравје (15 предмети) или да се пишат само тие шо се полагаат (14)?
Знае некој колку се плаќа уверение за положени испити за медф и дали ја има некој уплатницата да ми ја прати?