Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Rirri

Rirri Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2011
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    181
    Има пракса во Штип .

2. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @Arja @srcence1607 :/ мене тоа ми е многу битна работа, искрено не сакам да се разочарам од ваков пристап. :/

3. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Имам другарка што учи за мед.сестра моментално знам дека одеа на пракса ама не сум во контакт со неа веќе инаку би ја распрашала како поминуваше на пракса она :/

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    Ке дознам и од други колешки од други год. што се. Само не смеам да дозволам ова да делува на мене и на мојата желба!
    Фала @Arja :)

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Едно е ти да имаш желба за учење, ама и многу зависи од вработените каде што ќе бидеш на пракса.
    Јас учев средно медицинско за сестра, и друго е кабинетски кога учиш на сунѓери и фантоми да боцкаш, а друго е на жив човек кога ќе дојде време. Ајде за мускулно боцкање ништо страшно, ама за во вена боцкање и вадење крв е сепак малку „пострашно“ првиот пат, па така додека бев на пракса еднаш и за прв пат требаше да извадам крв од вена, да не наведувам на која клиника беше, кога ја замолив сестрата да дојде со мене таа не сакаше да си ги остави списанието и кафето, не сакаше ниту дури да се заврти накај мене и да ме удостои со поглед, туку само од зад грб ми рече: „абе оди боцкај таму како знаеш, ако не погодиш од прва - ќе погодиш од некој следен пат“, и не дојде ни да го види пациентот. Со други зборови, ми рече да си играм пикадо со раката на дечкото кој чекаше да му се извади крв, па така сама си се научив и си вадев цел ден крв и ја испраќав на лабораторија. (facepalm)
    Работата е во тоа што добри 85% од сестрите по нашиве клиники се мислат дека се повисоко и од Бога, и дека штом тие завршиле школо и ја научиле таа рутина, дека повеќе немаат обврска да го пренесуваат знаењето на други, па се крајно арогантни и бесчувствителни. :^)

На srcence1607 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @MagsDestiny Фала што го сподели искуството. Не ме ни чуди,таква држава сме... Ама ке гледам кај што ке можам да крадам знаење.

7. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Исто како Магс и јас завршив за сестра во истото школо и го иам истото искуство на клиникиве, затоа и ти го кажав да не очекуваш дека вработениве се многу желни да те научат и да ти покажат и да те дочекаат со рсширени раце пошто ти многу сакаш да научиш.
    Голем дел од другарките и се запишани на вишата така и знам што зборам со потписите :D

Мораш да ја научиш прво теоријата која покасно треба да ја примениш во пракса. Така да, посвети се на тоа и да ги положуваш испитите, а со праксата ќе се снајдеш, не е толку вау.

8. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    Фала ви девојки, тоа е реалноста кај нас. Сепак мое е да е да стекнам знаење и сериозно да си сфатам тоа. Ни прва ни последна, ете како вие што сте тргнале напред и сте научиле покрај такви ситуаци па и јас исто. :)
    Фала ви за споделеното :) :l:

9. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Јас научив затоа што имав покрај огромната желба, одлична теоретска основа и притоа одлична професорка по пракса во кабинет која не поткова тие што бевме "појаките " од групата така добро што и не ни беше баш битна несериозноста а и помошта од персоналот. Се си имавме работено сами и без никакви грешки во било која клиничка област. Така да, ќе скапираш како одат работите со текот на времето и сама ќе си поврзуваш дали нешто смееш да направиш/што/како/зашто. И притоа не де прашува било која сестра за помош и да ти покаже, зашто ги има многуу несериозни, незаинтересирани и неписмени што може да те наведе на погрешно, не дај боже и да те наместат.

10. nikolija26

nikolija26 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2014
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    590
    Не се сите такви и јас имам пример одев на пракса во болница во Куманово и многу ретко се случува сестра да ти се обрати така или да не сака да ти покаже.
    Ама џабе тоа кога некој не ни сака да знае, се е до желба.

11. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Абе остај, овие сестриве на Клиникиве во Скопје се "примариуси" што ти е :rofl:

На nikolija26 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nikolija26

nikolija26 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2014
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    590
    A за во Скопје ни најмалку не ми е чудно, а има и бетер од оваа што сте пишале, од лично искуство секој пат кога ќе појдам на лекар, ама буквално секој пат. СРАМОТА:x

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    85
    За во штип???

14. nikolija26

nikolija26 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2014
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    590
    Значи оваа што го напишав е за во Скопје мислев дека таму сакаш прочитав дека таму си аплицирала.
    А за во Штип не знам за сигурно да ти кажам :)

15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Немам коментар!Запрепрастена сум со поените! Јас кога се запишував имав 93 поени мислам и мислев дека нема да ме примат со тие поени во Скопје и се запишав во Штип. 60 поени????Дали се нормални???

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @LoveHope ке ги тргнат сигурно овие, не би требало оволку ниско да падне факултетов. Мислам дека ради пари е направено ова, вака прават и др факултети.

17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Немам видено никакви листи, тука што прочитав... Значи одамна има грешки околу начинот на студирање на медицински и тоа кој се не студира, фали уште ова. Не ги потценувам студентите со тие поени но сепак...

18. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    ^ Јас кога ги видов овогодишните листи не знаев дали да се смеам или да се чудам. Според ова излегува дека во наредниве години може да почнаат да примаат и студенти со по 40 поени, оние кои едвај завршиле со двојки средно, и таквите ќе ги спремаат да бидат одговорни лекари, да спасуваат животи - bitch please.
    Туку, сѐ се врти околу парите. Голем дел од овие т.н. студенти ќе се откажат, друг дел ќе ги испопаѓаат предметите а за презапишување се доплаќа... на крај пак ќе останат оние истрајните, ама за на почеток битно факултетот си ги лапнал парите, друго не е битно.
    Резил. Ете толку.

На *Amethyst* и srcence1607 им се допаѓа ова.
  19. Venecijanka

Venecijanka Нов член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Ќе може некој да ми објасни подетално кога се започнува со пракса по клиники

20. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    @Venecijanka за која год и кој смер прашуваш?