Здраво, дали некој може да ми каже како оди префрлувањето од еден на друг факултет, кои документи треба да приложам и што како?
За сите кои сакаат да конкурираат годинава на ОМ Скопје , без разлика колку поени имаат , освен 99,НЕШТО. Ништо не се знае, после генерацијата 2001 е многу построго , и во Штип има критериум под 80бода немаат право да конкурираат(што секако го поддржувам ) но најдобро е да се спроведат приемни особено на Медицински Факултет, затоа што многу стварно многу добри деца извисуваат како и лани, ова со матуриве ниту ми било јасно ниту ќе ми биде , овој ранг е чиста глупост. Ранг-скрати ми поени. Па сите знаеме како се препишува на матура , кај мене лично во мојата училница , скоро сите препишуваа од еден и сите имаа сосема различен ранг ,оцена и сл. Искрен совет до сите што ќе конкурирате на Општа Скопје, имајте резервен план, бидете спремни на се, и на врскаџии што ќе влезат пред вас со помалку поени. Ако не сте сигурни со поените конкурирајте во прв рок Општа во Штип бидејќи и таму квотата се исполнува во прв рок. Ви посакувам среќа.
Искрено би ти препорачал Штип, тешко со тие поени во Скопје, барем според последните неколку години. Па доколку имаш голема желба за Скопје, направи напори за преместување.
Штип дефинитивно, со 90 поени се влегваше кога на матура не се препишуваше и кога прошируваја квота, последниве години е со над 97 за Скопје
Штип, реално немаш шанси Скопје, само ќе ја пропуштиш шансата Штип. Дури и 300 кога последно пред три години, последниот беше со 91, а сега со 200 со 97 е последниот. Шанса имаш само ако си во некоја од дополнителните квоти, освен националности таа лесно се полни со повисоки поени.
Skopje e ogromen rizik jas imam nad 97 i nema da konkuriram Skopje . A i Stip odma se polnat taka da posle mozes da ostanes ni vamu ni tamu
Lani posledniot sto go primija imase malku pomalku od mene , a i godinava konkurencijata ke bide golema taka da nisto ne se znae . A da bidam iskrena ne mi menuva mnogu dali ke sum Stip ili Skopje mene celta mi e ista
Здраво дечки, гледам многу често се поставуваат прашања за тоа како оди запишувањево во прва година, не знам зошто на сите страни различно пишува но на многумина не ни е јасно... јас како што сфатив, ПРЕД 30ти треба ЕЛЕКТРОНСКИ да се пријавиме на IKnow, НА 30ти или 31ви ЛИЧНО да ги однесеме свидетелствата дипломата итн. и ОТКАКО ке излезат листите со примени повторно ЛИЧНО да носиме тоа што треба, така ли??
А Штип со колку поени е примен последниот лани и дали воопшто има втор рок за уписи или веќе со првиот е пополнето
Лани мислам во прв рок се пополна и Штип. Се сеќавам овде на темава се пишуваше како останале извисени затоа што и таму немаше место после прв рок.
Девојчиња, другарка од средно пред 5 години се имаше запишано на општа. Го имаше оставено во мирување факултетот, во странство беше неколку години. Годинава сакала пак да се врати на факултет, испитите од првите 3 семестри што и биле положени ќе и важат или се од почеток требала да полага? Мисли ќе и важат, но некој да не имал искуство да и пренесам? Ќе одела до факултет на крај од месец, не е во државата моментално.