Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.104
    Допаѓања:
    328.749
    Tokmu nekoj od ovie so 40 poeni utre ke bide podobar lekar od nekoj sto mu bile site 5 ki.

Bidejki rabotam opkruzena so mn lekari te uveruvam deka ima takvi koi i specijalizirale vo rok i vo strsnstvo skoluvani ,im umiraat pacienti od dadena pogresna dijagnoza.
    A ima i takvi koi bile pokazuvani so prst koga se upisale na fakultet a denes se najbarani vo svojata bransa.

Nisto neka ne ve cudi.
    Nekoj moze da go zagree stolceto i tek doprva na faks da pokaze kolku znaenje ima

На glosipgirl, Annath, Mr. Right и 2 други им се допаѓа ова.
  2. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    @joy1 Држи вода и твоето, може ете некој со такви оценки па ке си се пронајде во медицина и ке го даде максимумот.
    Стварно нема правило дека тие со 5ки ке се најуспешни...

3. Venecijanka

Venecijanka Нов член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Општа медицина прва година

4. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Има тука колешки од општа ке ти кажат :)

5. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Во ред, да, ова кое ти го кажуваш има вистина, особено што и јас веќе со години сум на клиника и имам видено сѐ и сешто, но јас и не реков дека некој кој дошол од средно со сите петки ќе биде најдобар во својата професија. Напротив, имам колеги кои кога се запишуваа беа меѓу првите 10 примени во државна квота, нели, со сите петки, дипломи и секакви глупости, па сега се испозаглавени, презапишуваат предмети, не знаат главата кај им е. Значи, тоа не е никаков показател.
    Ама не е показател ни тоа некој со едвај двојки да заврши средно, и од истиот тој да се очекува дека одеднаш ќе направи „бум“ и ќе стане најдобар меѓу најдобрите. Едноставно, сѐ е до потенцијал, капацитет, култура и амбициозност на личноста, и не за џабе некои луѓе воопшто не би требало да бидат примени на овој смер, за сѐ си постојат граници, нели?
    Инаку, ова што ти го кажуваш е исто како и она дека некој „со вујко владика“ (читај: купишта доктори во фамилија) многу побргу и полесно ќе заврши факултет и ќе најде работа, отколку некој кој е единствен од својата фамилија навлезен во медицината. И сега, кој ќе биде подобар - оној кој е од генерации доктори, или оној кој е прв од своите? Сѐ е индивидуално. :)

Прва и втора година општа медицина нема пракса на клиники. Има вежби, но на институти: анатомија, хистологија, физиологија, итн., но нема допир со пациенти.

6. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    85
    каква е процедурата за да се запишам вонрендно во штип ???
    прочитав негде дека требало некоја лекарска потврда,кај се вади тоаа???
    и дали треба е-пријава за во штип??????????????????

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.104
    Допаѓања:
    328.749
    Za vonredno treba ili potvrda deka si vo raboten odnos ili potvrda od lekar deka imas zdravstven problem i nemozes redovno da ides na casovi

8. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    85
    a jas bidejki nemam zdravstven problem,planiram da se vrabotam pa zatoa sakam da idam vonrendno sto da pravam????

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.104
    Допаѓања:
    328.749
    Od firmata treba obrazec m1/m2 deka si vo raboten odnos.Bez toa sansi nemas.Jas sega koga se upisuvav edna dojde bez toj dokument.Ja diskfalifikuvaa odma.
    Pa prasaj ti vo dekanatot dur imas vreme

10. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    До поискусните колешки на медицински - Имам другарка што треба да ја запишам сега ама има оставено пола од три предмети т.е. има положено само по еден колоквиум од два за тие три предмети. Не и се паднати туку замина во страснтво да работи преку лето и не ја фати јунска сесија да ги доположи. Патем предметите не се условни за трет семестар. Прашањето ми е дали треба да и ги запишам тие предмети како неположени или нешто слично во пријавата за семестар? Фала :)

11. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Секако ќе ги пишеш во неположени, бидејќи непристапување на испит се рачуна како паднат испит без разлика. Од деканат ќе си видат дека не се услов и ќе си регулираат самите што и како.

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Дечки да ве прашам, дали имате група на фејс што е од факултетов кај што си поставувате прашања за испити/предмети и сл? Какко на флф што е ЕКТС група на пр?

13. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Да, си имаат секој смер посебно, обично ја праат откако ќе почнете со предавања зашто не се знаете. Обично се пример Смс редовни 2015/2016
    Општа медицина
    Смс вонредни и слично така.

Тие се тајни групи (зборам за веќе постоечките), и не може од еден смер да сте во група на друг смер, бидејќи пример во нашата се прегледуваат реквестите по список и не се прима никој заради безбедносни причини,освен од постарите генерации кои преслушуваат или полагаат предмети со вас :D за другите мислам и не праат толку мерки.

14. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    @srcence1607
    Да, знам за тоа за смерови ама еве пр, имаме општа група од флф и од сите катедри сме таму, обично прашуваме за испити за некој избирен а е задолжителен за др катедра. На ваква мислев:
    https://www.facebook.com/groups/131290600220107/

15. nina.m18

nina.m18 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Како се поднесува молба до некој факултет, наместо во државна во приватна квота?

16. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Нее, нема вакво нешто кај нас. Не се водете за ништо буквално според другите факултети затоа што ние сме у друга галаксија тотално. Се е различно од цел Уким. Кај нас се сите поделени.

Плус за такви ствари како изборни/задолжителни и слично се имаш на страната на медф. Ќе отвориш во наставна програма и ти дава под секој смер-> курикулум, предметни програми за задожителни предмети, предметни програми за изборни предмети. Секој предмет е посебно наведен и во детали објаснет, така да се можеш сама да си видиш. Ваква група е тотален хаос :D

17. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    @srcence1607 фала ти многу, знам за предметите, се ми е исчитано више, почнав и за др смерови да читам што и какви предмети имаат :D

18. marijaz

marijaz Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    190
    Да Ве прашам нешто, сега за да запишам 3 семестар односно 2 година што ми е друго потребно да доставам освен платено рата од 200 евра ?

19. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Па има истакнато на страната на медицински http://www.medf.ukim.edu.mk/upload_vesti/dok/851_317714568.pdf
    ти треба пријава за заверка на летен семестар со таксена марка од 50 денари и пријава за запишување на летен семестар со таксена марка од 50 денари и индекс да носиш секако кој треба да го оставиш да ти го изработат т.е. да го заверат летниот и да го запишат зимскиот семестар со потпис и печат од деканат и кој ќе си го земеш следниот ден.

На marijaz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. *Amethyst*

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Девојки да ве прашам сега, треба ли да чекам кога ке има известување дека се отворени профили за нови студенти? И што е тоа евалуација? Како се прави и зошто?