Zavisi. Dali si vo dobra finansiska sostojba? Fakultetot bara potpolno vnimanie i nema da mozes da rabotis stranicno. Dali stvarno go sakas e drugoto prasanje. Dokolku da togas ke imas sila da ides napred duri i pri paganje ispiti, a vsusnost toa e najvaznoto. Da padnes no pritoa da si imas sila za ponatamu, vo ovoj fakultet.
Според мене, технички не е касно, но јас не би се осудила. Ќе ти бара премногу жртвување, 6 години се минимум, ама не можеш да знаеш со сигурност дали ќе успееш да завршиш се во рок, плус после шеста имаш стажирање па лиценца итн. Ако не си 100 посто сигурна дека сакаш да се жртвуваш и да бидеш посветена на факултетот, тогаш не се нафаќај
Mislev konkretno dali godinite se precka,posto otkako znam za sebe sakav medicina ali ne se zapisav na toj faks,i mislev dali ke e problem za vo idnina naogjanje rabota posto dodeka zavrsam 6 god +3 i dali bi vrabotile nekoj koj zavrsil duri na 35-37 god,a inace previse sakam medicina i premnogu se kaam sto ne se zapisav na toj faks tuku studirav skroz drugo nesto
Имам видено случаеви и на 30 шо се запишувале и се вработувале без проблем ако мисли за тоа . Како што ти кажа девојката погоре ако навистина сакаш зошто да не и онака ќе поминат наредниве 6 години.
Fakultetot za opst lekar trae samo 6 godini. Dokolku zavrsis 6 godini si zimas diploma toa ti e. A dokolku sakas specijalizacija togas ne 3 tuku poveke godini ke bide potrebno zavisno od toa sto sakas da specijaliziras.
За ништо не е доцна, но како што пишаа и погоре, факултетот бара жртва, внимание, посветеност, живици, сепак 6 години се во идеален случај, никогаш не знаеш дали секој услов на време ќе го фатиш, плус и финансискиот аспект е важен, сега кога се враќаме со физичко присуство нема многу време за работа и студирање паралелно, а стипендиите не покриваат нешто многу. Вработувањето е најмал проблем, никој не се замара многу со годините.
Реално, според мене е касно. Касно е да запишеш и на 20 јас ако се прашувам. Во рок од 6 години ретко кој завршува, а специјализација не добиваш одма само што ќе завршиш. Факултетот бара голема посветеност, а капацитетот за учење на 19 год и на 27 не е баш ист. Можам самата да си направам споредба дека порано многу повеќе памтев, имав поголема концентрација, поголема трпеливост за разлика од сега. Ова го кажувам од аспект за спремање на испити, бркање рокови, не мислам за лабаво учење, читкање и тн.
Се согласувам. Кога почнавме во прва година колку бев посветен, помлад и поинтересно ми беше, сега како оди времето се повеќе ми е смачено и ме мрзи, други работи сакам да правам. Здосадува, долго трае факултетот. На 30г со ова да се замарам нема шанси. Тогаш други работи сакаш, не со исфрустирани професори што ги чекаш 3 саати за испит да се расправаш и да седиш во амфитеатар со мали деца тукушто излезени од средношколски клупи.
Zelbata koja ja osekas mozes samo ti sama da ja procenis kolku e golema. Toa ti e najvaznoto. Koga imas zelba da znaes i da ucis nesto, uspehot e recisi sekogas garantiran. Za godinite nemaj gajle. Ama nikoj ne moze da odluci na tvoe mesto, vikam samo ti mozes da procenis najrealno.
Не е касно, познавам постари колеги од тебе мислам постари над 40 години кои биле запишани и сега се вратија на факултетот, ако имаш желба зошто да не, ништо не е невозможно доколку сакаш да успееш. Пробај за да не ти биде криво цел живот, вака ако не оди секогаш имаш можност да се откажеш. Нема никој да ти ги гледа годините за вработување таман работа
Ako imas vostinska motivacija zosto da ne, se nadevam deka si vekje zapisana deka rokot pomina mislam ukim. Mnogu se 6g plus za licenca i retko ooj zavrsuva 6/6 treba mn posvetenost trud koncentracija baska ako imas familija dete ili ako planiras ke bide mnogu potesko vo ogled na godinite. No ako vistina sakas ne misli 2pati zapisi se i teraj
Дали некој знае колку чини апаратура за да се отвори ординација за физиотерапевт,братучет имам сака да запише тоа и да си работи сам ,за опремување колку чини?
Da ne znaete vo eden semestar dali moze da se zapisat 2 izborni, ili 1 moze samo. Ako e 1 togas pri edna godina 2 maksimalno moze taka?
Здравоо…Сакам да прашам дали доколку полагам патофиза 1 завршен во јануари ќе имам шанса да полагам патологија 1 во јануари?
24 сум со уште 5 предмети до дипломирање, ама едвај ги учам мозокот не ми прима информации веќе. Дефинитивно не е исто како на 19 или 20 години. Очигледно е нормална појава кај сите, не само кај мене
Во семестар може два изборни. Имаш шанса, патофиза 1 не е услов за да се слуша и полага патологија 1.
Мислам дека поверојатно е да имате burnout а не дека сте стари и не ви прима мозокот информации на....24 години. Инаку за членката што знам, 27 не е рано секако, ама не е ни прекасно ако имаш услови, финансии(нема да можеш паралелно да работиш), ако немаш други обврски....а тоа 6+3 не знам точно од каде ти е, 6 години е општа медицина и стануваш дипломиран доктор по општа медицина, потоа можеш да специјализираш ако сакаш, но секоја специјализација ти е минимум 5 години.