Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Iris009

Iris009 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    159
    Obicno ne se idi, no sepak prasaj kaj sekretarkata da si potpolno siguren.

2. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    sega ne sum,planiram naredna god,posto godinava na PMF trebam da diplomiram ali se kaam so tuka se zapisav,a medicina cel zivot mi bilo son,a ne te razbrav za delot plus za licenca za kakva licenca mislis i dali e potesko da se dobie ili sto toa ne go razbrav

3. Arjanit2021

Arjanit2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    915
    Otkako ke zavrsis medicina mislam deka bese godina dena da volontiras na nekoja bolnica za da dobies licenca od komorata za da mozes da rabotis

На SaritaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ginluvr

ginluvr Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    16
    Ако си во можност, бидејќи многу сакаш би ти рекла да пробаш, нема што да изгубиш (евентуално време:rofl:). Крај краева, ако видиш дека не иде можеш да прекинеш и нема да се каеш што не си пробала. Како што кажаа многумина претходно, размисли само многу добро бидејќи одзема добар дел од времето факултетов и нема можност за работа настрана.

На Iris009 и SaritaGirl им се допаѓа ова.
  5. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    6.738
    Од лекарска комора, кога ќе завршиш 6та година, имаш 6 месеци неплатен стаж, полагаш за лиценца, па потоа доаѓаат уште 6 месеци платена пракса, за да можеш специјализација да запишеш.
    Ако грешам нека ме поправи некој

На MakeDamnSure и floppy77 им се допаѓа ова.
  6. Book Lover 19

Book Lover 19 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    80
    DISCLAIMER, Не сакам да ти го кршам срцето, ке бидам брутално honest,
    ти веќе значи имаш (ке имаш скоро) една диплома која ти гарантира работно место,си била студент итн.
    значи имаш инвестирано повеќе години во една струка и сакаш времето и парите да ги фрлаш во канта.. океј
    со тоа што велиш, медицината ми е сон..не дека не ти верувам но ич не ги разбирам луѓето кои велат -медицината ми е сон, passion, не би живеела без факултетов,некогаш ми личи дека луѓето се влубени во идејата да студираш медицина/да станеш доктор отколку самата работа,многумина колеги/колешки од вакој тип што се што јас ги познавам не даваат труд односно сум приметила дека не се интересирани многу за предметите/вежбите, само им интересира да стават во инста секој ден слики со мантил, или некое quote за медицината,океј разбирам дека треба да се сака нешто за да се работи за тоа нешто ама wtf?
    Овие две години што бев на факултет едно нешто имам приметено, два работи се важни ,колку работиш да станеш добар доктор и времето кое го вложуваш, океј мотивацијата и желбата ке ти служи неккои макс 10% но повеќе не, а и да не заборавам многу е важно колку имаш капацитет, кај нас треба да се учи 200% од материјалот за да положиш и тогаш може да не положиш некој предмет.
    Не е толку wow факултетот како што изгледа од надвор, мотивација и желба не се доволни, ти кажувам бидјеки имав другарка која 4 години во средно зборуваше за тоа колку ја сака медицината, како ке стане специјалист хирург и така натаму но потоа факултетот го остави веднаш во прва година,не е само желбата дечки доволна многу ми е жал што го кажувам ова
    27 години се многу реално , тие се години кои треба да ги вложуваш да креираш семејство,да се вработиш,малку доцна е ,и финанциски многу патиме ние од медф,имам 20 години и не земам стипендија, тешко е треба да се работи само преку лето бидејки кога има предавања и испити нема шанси да работиш некаде, 27 години ако би имало и да сум без работа и студент многу тешко ментално би ми делувало
    ти знаеш сепак, тоа е твоја одлука,ако нависитна мислиш дека вреди пробај

На Dorisce, ginluvr, MakeDamnSure и 4 други им се допаѓа ова.
  7. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    aha 5 god bilo, mislev 3 godini e specijalizacijata zatoa pisav +3

8. Iris009

Iris009 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    159
    Da megutoa ne ti e zadolzitelno specijalizacijata, mozes i opst lekar da si ostanes.

9. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    ok znaci spored tebe e poradi motivacija, i kapicitet deka moze da e precka,ali mene konkretno me interesirase za godinite ,i ja ne vo idejata tuku vo samata rabota ednostavno koga i da vidam lekari mene mi se vrakja zelbata za da ucam medicina bukvalno i knigi od povrzani so medicina uste od osnovno koa sum bukvalno kupuvam i gi citav posto merak mi bese ali poradi X pricini ete ne se zapisav na toj faks tuku na skroz drug konkretno Informatika na PMF,ama previse sakam medicina,i samo toa me maci dali se godinite precka, a IT ne me ni interesira iako e daleku poplateno od medicina,iako rabotam kako programer ama ednostavno mi e kako nekoja praznina i dupka deka sum utnala skroz profesija

da ali ako se nafatam vekje na medicina bi sakala da specijaliziram ne da sum opst

Последна измена од модератор: 23 септември 2022
  10. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    149
    Физиологија 1 се учи исклучиво од Гајтон така ли? Веќе завршена колешка ми ја даде книгата Физиологија на органски системи, порано учеле од таа, ја има исто наведено во задолжителна литература ама да си прашам дали ќе ми има улога ако знае некој:D

11. Martin19

Martin19 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    23
    Dali treba za tret semestar izboren predmet da se prijavuva? Ili od koj semestar se pocnuva so izborni?

12. darleen

darleen Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    71
    Можеш кој било семестар да земеш изборен, освен секако прв семестар.

13. drFoxFire

drFoxFire Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    42
    Дали некој ќе може да напиште кои книги и практикуми требаат за 5 семестар и од каде може да се купат? Фала ви однапред :l:

14. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    891
    Ne slusaj ovie sto ti vikaat NE-tesko bilo ,deca treba da ragas,ti si znes sto sakas da pravis,duri i samo da ti se uci bez da rabotis toa teraj si.Znam mnogu koi rado bi ucele nego rabotele,na kraj nisto nema da izgubis vo sekoj slucaj .PROBAJ ZA DA NE SE KAES EDEN DEN.

На SaritaGirl, Snow-Star и Iris009 им се допаѓа ова.
  15. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Верувај, едно е да ја гледаш вака на слики работата на докторите и да си викаш шо убаво би било да станеш лекар, ама друго е кога ќе запловиш во водите на факултетов. Со ваква иста желба се па да речам добри 50-60% од студентите кои се запишуваат на медицински факултет, ама дел од нив се отпишуваат уште после прв или втор семестар. Не е доволна само желба, факултетов е многу многу повеќе од тоа. Во позадина на ваквата убава слика со бели мантили и стетоскопи на колегите по клиниките на вежби стојат вежби од сабајле од 8 до вечер до 6-7 саат, учење до 4-5 саат сабајле, а станување во 7 за на факултет (ова темпо не е само во испитна сесија како на другиве факултети, туку ти е секојдневно темпо во текот на цел семестар), испити од по 1000, 2000, 3000 страни, колоквиуми од по 500-600 страни кои имаш време само 3 недели да ги спремиш (а замисли 3 вакви колоквиуми за 3 недели), запоставување на социјалниот живот, излегувања, другари. Колку и да велиме медицинарите дека сепак сме студенти, ни требаат излегувања, дружења, сепак огромен дел од нас во поголем дел од студиите се изолираат од се друго наоколу само за да му се посветат на факултетот и за да можеме да фатиме чекор со брзото темпо на факултетот. Не сакам да те одвратам од мислата да се запшеш на медицина, ама само желба и мотивација верувај дека не се доволни. Ова не важи само за тебе, туку и за сите идни студенти на медицина. Запрашајте се дали сте во можност да се сносите со ваквото темпо на еден факултет и ако сметате дека можете, тек тогаш почнете да размислувате да се запишете на медицина. :)

На Meddy, SallyFinklestein, Alm. и 6 други им се допаѓа ова.
  16. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    Vo red znaci tempoto,naporot vlozen e samo problem,a toa deka so 27 sakam da se zapisam ne?

17. Iris009

Iris009 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    159
    Jas razbiram da im vikate vaka na srednoskolski deca koi nemaat poim kako idat rabotite, ama devojkava ke diplomira od PMF ne e deka nema aber od toa sto znaci odgovornost. Samo treba da i napomenime deka ke nema vreme da raboti paralelno, za drugo veruvam deka e svesna.

18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.660
    Допаѓања:
    39.529
    Сарита запиши се, ако гледаш дека не иде ќе се отпишеш. Што има везе што имаш 27, не си ни прва ни последна што се запишала на медицина после 25 години. Да, не си најмлада, ама не е пречка за да бидеш добар доктор, ниту пак си престарена. Башка си програмер, секако на улица нема да останеш.

На Meddy, Waverly Raven, Alm. и 6 други им се допаѓа ова.
  19. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    891
    Mlada si devojko,i godinite ne te kocat.

20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.536
    Ќе влезам падобрански за да кажам неколку работи, затоа што некои прикаски од горе не ми лежат.

Знаете кога е касно? Кога си на крајот од животот и сфаќаш дека не си задоволен од начинот на кој си го живеел.

На 27 години било касно... види молим те. А кој го кажува тоа? Студент од 20-22 години без ден работно искуство. Деца требало, пари требале, не можеш да учиш тогаш... булшит.

Пари требале и требаат секогаш, невообичаено кај македонските студенти е да работат додека студираат, и тоа ги ограничува уште повеќе да се развиваат. Кога некој чека да за ваврши на 24 за да почне да работи и да прави пари, ака да живее (слободно), што друго и да се очекува де.

А за семејство, па тоа е заблудена општествена норма која сапрајз-сазпрајз, не е цел на секој жив човек.

Кој што сака нека запише, и нека не бара одобрување од никој.
    А според логиката на здрав разум, човек на 27 знае повеќе што сака, и соодветно повеќе може да се залага за да си ја исполни целта од умислено 20+ годишњаче кое мисли дека после факултет доаѓа животот, а пази, и задолжително деца и фамилија + расходи. Јер пред тоа мама и тати покривале.

Летото има бригади, можете да отидете на страна и да правите кинти за да се издржувате до следното лето. Начини безброј, исто колку изговори и оправдувања, а пази и малоумни ограничувања. Секој да живее со сопствените избори.

На medlove, Filil, Adary.16 и 4 други им се допаѓа ова.