Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    so 4.65 ke bides privatna ili drzavna na medicina?

2. Iris009

Iris009 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    159
    I isto bi ti preporacila da frlis oko na ova : http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2019/10/Informator-2019-20-конечен.pdf. Programata za opsta medicina. Imas poveke detali, i sama ke si procenis.

На SaritaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.461
    На 27години никогаш не би упишала медицина, затоа што во наредните 6ипол години ќе мораш постојано да учиш, да го ставиш социјалниот живот на нула речиси, да немаш време за работа.... А со тоа и ќе немаш финансии, бар јас вака размислувам. Е сега ако освен учење не сакаш ништо од горенаведеното да правиш и ако си имаш кеш за наредните 6ипол, 7 години тогаш слободно.

За на медицински у Скопје мораш да си 5.00 сите 4 години и матурите да ти се 5ки сите предмети

Последна измена од модератор: 23 септември 2022
    На MakeDamnSure, SaritaGirl и Radler им се допаѓа ова.
  4. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Лично искуство, зошто би пишувал во темава да не бев студент, другите факултети не ме интересираат.
    Арогантно делуваше делот со студенти што кукале и се жалеле дека е тешко. Вистината е таа, секојдневие и реалност ни е тоа што го напишавме.

Последниве 2 години само со 5.00 се запишуваат, смалена е многу квотата на примени студенти.

На SaritaGirl и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    ja rekov kukanje deka i na moj faks ima znaci toa bese vo smisla deka sekade sekoj si se zali od svojot faks,i procitaj dobro na toj del napisav deka kaj mene isto se zalat i kukaat a realno zavrsavam na faks koj ne go sakam znaci kade ne sum imala zelba a site isto se zalaat,znaci poentata mi bese deka ako sum gotva so faks na koj i kaj mene kolegi se zalat deka e pretesko a ne me vlecel ni malce deka sigurno ke e poinaku so nesto sto go sakam,a deka zalenje na studenti ima na sekoj faks , i na praven ,i na elektro istoto go zborat toa jas go rekov,vo nitu edna arogantna smisla ne bese kazano tuku vo smisla deka ako sum gotova so faks kade gi slusam istite muabeti a ne e faks sto premnogu go sakam sigurno ke e drugo na medicina toa bese toa nitu malce ne bese arogantno

6. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    16.489
    Нека се проба.
    Јас си го кажав моето мислење, на 27 години ни во лудило не би се запишала.

На Adary.16 и Radler им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.461
    Не е до жалењето, до посветеноста е, работата е што овде мораш да си посветена и како што пишав погоре ако сакаш да се фокусираше наредните години само на факсот нели ако сакаш да завршиш во оптимално време тогаш упиши се. Само медицина не е Грејс анатоми серија има мнооогу позади тоа.:D

На SaritaGirl и Radler им се допаѓа ова.
  8. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Во ред, можеби е недоразбирање од моја страна, се измачив да сфатам што сакаш да кажеш, нема голема буква, нема интерпункциски знак никаде.

На Meddy, Adary.16, s1832 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.192
    Пак ќе кажам не е касно за ништо, подобро да се проба, да се види отколку да ти е криво цел живот. Знам постари од тебе што се вратиле на медицина и баш добро им оди, дека бара време да се совлада материјал и тоа е точно, значи девојчето има професија со која можи да работи од дома, хонорарно и да заработува дур студира, за предавања ти треба 30% ќе ги направиш, не мора секој ден да одиш на сите. Можиш вежби понекогаш и да замениш, ќе си се организираш. Пмф исто така е прилично тежок факултет, неа не и е непознато студирањето. А тоа фамилија, деца...тоа е индивидуално, еве можи не ми е цел мене да имам дете и шо сега, ќе го сфатиме тоа трагично. Некој на 24 сака фамилија некој на 34 не е спремен. А тоа за концентрација ако некој над 40 се вратил на медицина и полага, зошто некој на 27 да не се запиши?

А што ако ви се случат работи во животот и сте немале време да се посветите на факултетот и на 27 години се враќате? Не му е на сите мед и млеко во животот за да заврши на 24, или да се упиши на 18. Некој нема финансии па решил да заработи за студии...и.т.н Ќе речите ааа сега касно е 27 си ами фамилија, ами деца...

На Majra, Glowy, ginluvr и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Јас би студирал нешто вонредно и пократко во тој случај ако мора да имам веќе факултет. Или не би студирал, ќе си работам со средно, не мора сите да сме со факултет. Не живееме вечно за да го фрлиме целиот живот и младоста на медицински факултет. Во ред ако некој го направи тој избор, за мене си кажувам. Животот не е само медицински факултет и титула доктор за на 30 години да немаш финансиска независност и да студираш. Најверојатно тие што не виделе самите како е и не успеале да реализираат нешто, после толку им е окупација и желба за студирање тука, а не дека е нешто толку посебно.

На MakeDamnSure, Anie93 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  11. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    Skroz si vo pravo,mene i zatoa mi bese prasanjeto kako bi se gledalo od strana na tie sto trebat da te vrabotat deka so tolku god ti prv pat rabotis vo medicina primer 32 zavrsis opsta medicina i posle specijalizacija itn i konkretno toa mi bese a deka postojat razni slucaevi kade nekoj od nista bukvalno slucaevi od nikoj i nisto stanal nesto so trud posvetenost deka normalno sekoj si go kreira svojot zivot i pat,i sekogas se slucuvaat nepredvideni raboti,ama toa nekako kako bariera se gleda vozdrasta,zatoa sto nekoj so 19 da se zapise a nekoj so 27 t.e i da e 26 ama pak e golema razlika

Vikas zivotot ne e samo titula medicina,ok ne e nego e toa sto sakas da go rabotis da go rabotis da si ispolnet i zadovolen so profesijata,vo zivotot sekoj si go kreira sam svojot pat ,uspeh i celi i ako zivotot ne e da se realiziras kako licnost i da se ostvaris spored tebe koja e togas smislata?I vikas so sredno bi si rabotel ako nemas finansii znaci ti od nesto od start bi se otkazal a koja e celta toa sto ponataka bez toa da si ostvaren kako licnost?

12. kahve

kahve Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    34
    Ама чекајте бе дечки
    Девојката пиша дека од средно имала 4.65, а од матура дали сите оцени ти се 5ки? Дека ако матура ти се сите петки и висок ранг тогаш можеби некако ќе можеш да влезеш можеби (има калкулатор се пресметува вкупно колку поени имаш од матура плус средно) веројатно не знаеш дека од скоро е преполовен бројот на примени. Значи вкупно примаат само 200 луѓе. Јас мислам дека барем за скопје особено ако не ти се сите 5ки и со висок ранг од матура, многу тешко дека воопшто ќе влезеш, односно откако ќе пресметаш на тој калкулатор ќе видиш која бројка ти излева, треба да ти е минимум 97 поени за да влезеш. Во штип пак се послаби критериуми во било која смисла, ама исто и таму има мале измени, ако порано си можел да се запишеш со 70 поени, сега веќе ставиле дека мора да имаш минимум 80поени. Исто во штип беше полесно што имаше казнени некои сесии на медицински ама еве оваа сесија ми кажаа не им дозволиле, така да јас имам чувство, можеби грешам ама дека од година во година се воведува нешто што додатно отежнува.
    Така да најдобро пресметај си колку поени имаш, дури и да немаш доволно за скопје (а се надевам дека че имаш), за штип сигурно ќе имаш повеќе од 80

На Glowy, MakeDamnSure и Radler им се допаѓа ова.
  13. Идемејако

Идемејако Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    66
    Vaka citam i mislam deka toj sto ke te vraboti ne ti gi gleda godinite tuku znaenjeto,sposobnosta,filingot da bidesh dobar doktor.Sto ako zavrsis so 26 a ne ti ide od raka profesijata?
    Ti fala bogu si svesna deka ova e medicinski i najtezok faks mozebi i svesna si u koi vodi vlagash.Zapisi se i teraj pa imas moznost i da se otpises niso strasno.Ne znaci ako se zapises deka meguvreme nemozesh da se mazhish.Ova e svet so cuda i neznaesh kaj ke te vodi.
    I da,ne e bitno da zavrsish faks bitno e da rabotish toa sto interesira.Slusaj samo sopstven filing.

На SaritaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    od matura da ali od eksternoto testiranje sto bese toa mi go namali prosekot,i koa se zapisav na PMF 78 boda imav ali gi racunaa i tie od eksterno

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.659
    Допаѓања:
    39.525
    Тој што те вработува ти ги гледа врските.

На Lavender4, MakeDamnSure, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.659
    Допаѓања:
    39.525
    Со тие бодови нема шанси. Освен ако не преполагаш матура па да собереш бодови барем за Штип, не знам дали може така.

17. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Тешко, последниот примен е со 96/97 бода последнава година.

18. Iris009

Iris009 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    159
    Spored odgovorite mi deluvas kako da se kaes sto si zapisil medicina, posto ti odzema vreme za svojot licen zivot, i prosto kazano ne mozes da gi izbalansiras. Ne vikam deka ne ti se validni custvata, ama ako vaka prodolzis uste poveke ke si patis. Ili ke se soglasis so toa sto treba da zrtvuvas mnogu raboti za medicina, ili ke se otkazis i ke prodolzis nesto drugo, ama vaka pesimisticki uste poveke ke si nastetis sebesi i ke odolgovlekuvas. Ne vikam da si optimisticen so zatvoreni oci, ama zalenjeto ti trosi mnogu energija, ne si ni svesen=)

На Majra, Angie1432 и SaritaGirl им се допаѓа ова.
  19. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Доволно е жртвувано Ирис. Членката хипотетички прашува, ни поени има, ни се запишала, хипотетички зборам и јас. На 26-27 факултет ќе завршам, нема јас на тие години да почнам да студирам. Да требаше да почнам тогаш, кажав лично како ќе постапев.
    Ве молам малку поразбирливо да пишувате, очи истеравме.

На Sabrina444, dahlia_desire, Adary.16 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. kahve

kahve Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    34
    Да се рачунаат и тие од екстерно на генерациите кои ги фати екстерното, што значи дека и кога ќе се запишеш на медицина ќе ти ги гледаат матурата екстерното и сите оцени од средно. Со 78поени на медицина нема шанси во скопје