Ja aplicirav za besplatni studii vo Slovenija i imase da si izberes nekolku opcii kao ako na medicina ne te zemat nekoj drug faks si biras i ja samo medicina birav i ok mi pisaa meil ali toa rekov deka sum zainteresirana za naredna godina i rekoa zavisi toa od broj na prijaveni kandidati ,ali sega deka ima slobodno znaci so uspehot sum mozela na medicina ali realno godinava nemozev posto ne sum skroz gotova so ispitive na PMF,samo mene me macese edna stvar dali ako sum dobar student i sve ok ke se problem godinite mene toa mi bese a ne dali ke uspeam
Ако не си задоволен од факултетот млад си имаш избор да го мениш. Не можиш да судиш, има деца капацитети од сиромашни фамилии. Знаеш колку има такви меѓу нас, што работеле пред да се запишат, што сите испити ги земаат во рок, знат многу поќе од врскаџиите? Нив ќе им кажиш ами зошто ако немаш финансии си се запишал. Не им е до титулата туку до желбата. Оти знаеш има факултети и со 4 години каде што можат да се снајдат, помалку години помалку трошок. Не можиш така да гледаш на работите. Не му е на секој за титулата, има луѓе што се запишале од љубов кон таа професија. Има колеги што паднале испит 10 пати и пак на крај го положиле....има колеги што решиле на 30 да запишат и го завршиле
Не, на 30 години не би се запишал прв пат, тоа мислев. И јас сум дел од тие студенти што ги опиша. За медицина касно е да почнеш допрва на 27. До 30 некако да дипломираш можеби и може, но другото, нема ни стаж за пензија доволно да фатиш. Каде е специјализација, стажирање, многу голема процедура е.
Не живееш во Македонија или се зафркаваш со нас? Работа тука се знае како се наоѓа. Можеш и диплома да си купиш и да те вработат одма, Македонија е ова.
За многу помала пензија. Не е исто стаж од скоро 40 години (да работиш од 25+ до пензија) и стаж од 30 години неполни (да завршиш до 35 и повеќе со се специјализација). После и на старост да немаш доволно, цел живот жртвуван заради медицински факултет. Делува апсурдно.
Јас не го сфатив како жалење, туку споделување на искуство, за тоа колку е трнлив патот, бидејќи девојката побара мислење Конкретно за словенија медицина, покрај успехот од средно и конкуренција за да те примат ќе ти бараат и положен словенски јазик, ова е сигурно така, за некои смерови не бараат ама за медицина е еден од условите да те примат.
Pisav i pogore nebitni se godini bitno e so imas u mozok.Hirurzite po 50god sto use rabotat kako imaat i koncentracija i pametenje na damnesnoto ucenje.Sekoj si znae za sebe
Планирај уште 6 години плус од факултет во просек. Додека завршиш со неплатен стаж, земеш лиценца, дочекаш конкурс за специјализација...
Jas ti pisuvam vo vrska so tvojot stav za fakultetot i nacinot na koj ki iskazuvas tvoite iskustva, ne vo vrska so devojkata. Ke si zavrsis, ama so vakov mentalitet ke bides isfrustriran lekar, koj misli deka pacientite mu dolzat zatoa sto si imal prepreki pri tvoeto studiranje. Ova ti e konstruktivno mislenje, ne mora da me napagas, ne e nisto licno protiv tebe, tuku bas naprotiv, za podobruvanje na tvoj stav, a so toa i na tvojata mentalna blagosostojba.
Не оди само со стаж, оди и со плата зависи колку плата си земал, зависи во моментот како е регулирано во пензискиот фонд. И ти сега можиш да се вработиш, ќе плаќаш придонеси на некоја фирма и ќе се водиш како вработен, за се има начин
Znaci ne e primer posle 6 god otkoga ke zavrsis i tuka isto neli posledna godina imas praksa,posle toa koa si na doktorski upisan ne pravis paralelno specijalizacija i studii? Kako funckionira vsusnost?
Точно, мамините и татините деца гледаш ги одмор Турција, зимување Копаоник, во меѓувреме Велигден Истанбул, викендите журки, а се им е положено со високи оцени, сите услови фатени.. Кој мултиталент се - успешни во секој сфера, ма немој.. А ние останатите не сме мрднале од дома, другари губев секојдневно, немав време даа ги видам и пак години губење, обвинување сам себе. Плаќај кирија секој месец сметки над 100 евра отишле леко леко. Практикуми оригинал не ти знам шо другоо Муабетот ми е овој факултет за едни мајка, за другите маќеа и полошо. Буквално два различни света.
Арно викаш, да се вратам и јас на читанката. Ред солзи, ред мрсули, ред читање па кога ќе завршам можам да си пуштам, The good doctor, The Resident, Gray's Anatomy да се вратам во реалноста .