Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Book Lover 19

Book Lover 19 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    80
    многу ми е жал што имаш 78 поени,мислам ни во скопје ни во штип евентуално ако имаш среќа во штип да те примат ,и јас имав екстерни/во основно и голем стрес беа ,некогаш животот не е ист за сите, моја генерација кога се регистиравме во медф сите 5,00 бевме бидејки не полагавме ни матура(ковид кога беше актуален)
    знам дека е нефер но таква среќа имавме...

На SaritaGirl и Anie93 им се допаѓа ова.
  2. ^BadGirl007^

^BadGirl007^ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    500
    @SaritaGirl За две години ќе се навикнеш на програмерска плата и може да се премислиш. 8) Нема многу да изгубиш ако пробаш барем една година. Подобра опција би била Словенија, но за таму ти требаат финансии, освен ако не си од Скопје, па сличен да ти е трошокот. И секако треба да си спремна да учиш и само учиш, без можност за сопствена заработка, освен ако успееш да работиш на мали проектчиња.

На SaritaGirl и MakeDamnSure им се допаѓа ова.
  3. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    ima programa vo Slovenija kade za zemji kako MKD,Srbija,CG,Bosna studiite se besplatni normalno zavisi i dali ke te primat posto ima konkurencija,a toa ke se naviknam na programerska plata ama koga i da vidam doktori ili da citam nesto povrzano so medicina previse mi e krivo sto na vreme ne se zapisav na medicina,previse sakam medicina

4. Themoonlover

Themoonlover Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Vo Stip posleden so 90 bese mislam :(

5. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    7.742
    Вака, не е касно.
    Треба навистина да сакаш, и да си свесна дека наредните 6-7 години ќе ги вложиш во факултетот.
    Ако имаш дечко/маж, битно е и неговата поддршка. Има колешки кои останаа бремени, па пак завршија факс и со деца (Софијанова родила во 2ра и 5та година од студии две деца, па пак успеала и да го заврши факултетот и да специјализира). За специјализација не ја мисли толку. Запишуваат и на покасни години, зависи како ќе фатат за државна специјализација.
    Јас стажирам моментално, и три години уназад работам и full-time работа истовремено. Значи се' се може, ако се сака. Но ова подразбира и откажување многу често од некои удобности, како излегување често и слилно.

На Majra и SaritaGirl им се допаѓа ова.
  6. SaritaGirl

SaritaGirl Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    A za specijalizacija dali vsusnost toa e 6ta godina,koga imas tie prakticni predmeti ili ponataka,kako ide toa?I sto podrazbiras pod toa zavisi kako ke fatat za drzavna specijalizacija,znaci kako e celata procedura

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.461
    После 6та година имаш стаж од 6месеци па полагаш за лиценца. После тоа имаш уште 6месеци платена пракса која ти е услов за спец. На нејзе се пријавуваш и те викаат кога ќе одредат од министерство. Се чека обично 3-4месеци. После излегуваат конкурси за специјализација не можеш ти кога сакаш туку кога ќе има конкурс. И според успехот од факултет те рангираат тоа е за приватна спец.
    Ако си вработена на клиника или во здравствен дом тогаш може да добиеш државна спец најчесто тоа што ќе ти понудат и ќе ти ја дадат за време кога тие сакаат(за тоа мора врски)никој не може да влезе на клиника рендом

На Glowy и SaritaGirl им се допаѓа ова.
  8. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    891
    Sofijanova ima tatko doktor,toa e dobar becgraund za bilo sto,i neizmerna podrska od nego,i e razvedena odamna mislam,imalo nekoj daca da i cuva.Kako uspevas da rabotis full-time,toa e 8 saati i da ucis na medicina vo isto vreme,znam deka nema vonredno tamu,plese objasni ?

На mira.mira и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    7.742
    Што да ти кажам нз. Добро менаџирање на време, и семејство кое те поддржува. Верена сум, и дечко ми ми помага ептен многу. И за домашни обврски, и за психичка поддршка. Брат ми ми е број два поддршка, бидејќи и со работа ми помага, и за завршување обврски за било што во било кое време. Родителите во друг град живеат, и кога си одам на викенди ме оставаат да си ги наполнам батериите.
    Тешко е, не викам не. Ама дисциплина, добро менаџирање и одговорност ми се едни од најдобрите особини сега.

Инаку, познавам колешки кои нивните родители не се доктори, па пак завршија факултет со дете. Мајка ми се запиша на факултет кога јас бев 16 м, брат ми 4 м бебе. И го заврши на време, без ниту еднаш паднат испит. :)

На Dorisce, Majra, FridaodaMk и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    891
    Браво за мајка ти ,ама некој ве чувал и тебе и бато за да учи,еве ти си имала пример,ама 8 часа работа секој ден од понеделник до петок ,па не верувам дека е можно,без љутиш.?

На ElenaOfRivendell, Glowy, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    16.487
    Порано кога студирале и сега не е исто.
    Кога имаш време да работиш full-time 4, 5 и 6та година, да следиш предавања, да одиш на колоквиумски, да се спремаш за сесија и плус на стаж 6та година??
    Да не учев на факултетов некако ќе разберев, ама некој работи што ги кажувате едноставно немаат смисла.

На Meddy, Alm., Anie93 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Задолжително ли е присуство на Анатомија 1?

13. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.192
    Прв пат слушаш?

14. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Да

15. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.192
    Задолжително е присуство на вежби и предавања

16. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Значи ако пропуштам еден ден ќе биде проблем?

17. FridaodaMk

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.192
    Не нема да е проблем, треба да потпис 30% да имаш од предавања, и можеш 2 вежби да отсуствуваш

На avefemına му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zigzag224

zigzag224 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    126
    За предавања анатомија не правеа проблем, секако сите бодови ќе ги имате.
    За вежби имате право на 1-2 отсуства.

На avefemına му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.659
    Допаѓања:
    39.522
    Клонирање? :?: Барем потписи не знам како земала....

На MakeDamnSure и mira.mira им се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    16.487
    Во некој паралелен универзум можеби.
    Гледам пишале дека 30% треба да имаш од предавање, порано беше 60% од предавања присуство, сега ако нешто не сменето за време на коронава. Ама и 30% да имаш присуство, вежбите само да ги одиш ти одзема време, плус ако си од 12 на вежби да речеме, сигурно нема да почнеш од 12, може да ти одложи да дојдеш за еден саат, може да ти рече да дојдеш на дежурство и тоа не е една вежба што треба да ја одржиш денес, плус предавањата, а каде е спремањето за полагање. Па да земеш еден предмет да го научиш инфективно, дерма ти одзема многу време. Само тој да го спремаш во сесија не можеш да стигнеш или па правила не важаш за сите исто :wasntme:.

На floppy77, MakeDamnSure, ElenaOfRivendell и 4 други им се допаѓа ова.