Медицински факултет

Discussion in 'Образование' started by Victorya, Nov 24, 2010.

1. Glowy

Glowy Популарен член

Секое искуство на факултетов е индивидуално, на некој ќе му се посреќи и ќе му одат повеќе работи од ракав, а друг ќе искуси се и сешто. Но, во секој случај реалноста е дека факултетов бара многу посветеност, учење, жртва и трпение, а и подготвеност да се прифати секоја можна ситуација, дека не секогаш оди се по нашиот план.
    Можам да се сложам дека поради онлајн наставата и полагањата изгуби на квалитет, но можам да кажам дека некои онлајн полагања прескапо ги плативме со одредени завршни испити. Но, ерата на онлајнот заврши. Така што се што беше олеснително, сега веќе нема да биде. Со онлајн полагањата на краток рок имавме бенефит, затоа што завршните испите беа со физичко или усно, каде се бараше интегративно знаење, па така и колоквиумскиот дел мораше да се знае, па ако не си научил за колоквиум, мораш да научиш за испит. Исто е и на прашања ако одиш и со физичко присуство, знањето пак се бара на завршен, ако не заглавиш на првата, ќе заглавиш на последната препрека. Тоа предавањата и дел од вежбите што беа онлајн, се доби шанса да се работи во слободно време, но во реални услови тоа е потешко изводливо, голем дел од времето се помунва на факултет.
    Годините ниту за упис, ниту за работа се проблем, но сметам дека секој што планира да се запише треба да е запознаен со начинот на функционирање на факултетов, а и понатака по негово завршување, дека не заавршува се тука, во најмала рака следуваат 6 месеци стаж, па лиценца, па 6 месеци платена пракса, па конкурси за специјализации, па специјализации, па надоградувања, итн.

floppy77, ginluvr, drFoxFire and 8 others like this.
  2. ani23

ani23 Популарен член

Секој што добил диплома на медицина колку само да се каже,кога ќе дојде вработување ,ќе биде баш голем проблем,никој не би држел вработен што не знае да работи и ќе биде на исто ниво..Уствари ова е за сите струки.

floppy77 and SaritaGirl like this.
  3. Demon11

Demon11 Истакнат член

Здраво!
    Како иден студент, имам неколку прашања во врска со книгите, скриптите и сите оние ситници при почеток на факултетов.
    Доколку некој може да одвои неколку минути, пишете ми ЛП.
    МНОГУ ВИ БЛАГОДАРАМ!

4. Dance32

Dance32 Нов член

Како некоја што завршила и е на специјализација, да појаснам нешто. За таа што сакаше на 26 год да се запише, 6 години општа, конкурс за специјализации може и да нема секогаш. Сам си ја плаќаш приватната, пошто знаеме како оди вработувањето кај нас. 2 години после завршување чекав конкурс за приватна спец. И сега да треба пак да студирам никогаш нема. Оставете хуманост и желба, не се исплати тој труд за во нашата држава. Не сакам да ве демовитирам,ама сами ќе си видите.

Meddy, floppy77, LadyR and 3 others like this.
  5. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Израснав со родители доктори и истиов муабет од нив го слушав цел живот "сега да сум млад никогаш не би го учел ова".
    Тешка професија, многу жртви бара, години и години да вложиш, цел живот само работа да ти е. Јас кога ќе слушнев 6 години факултет дека трае ми се лошеше, јака ви душа на сите што студирате.

MakeDamnSure, floppy77 and Dance32 like this.
  6. Dance32

Dance32 Нов член

Специјализациите се од 4 до 6 год. со тоа што не секогаш ќе земеш по желба, ако имаш среќа прво да се вработиш па да те прати институцијата да бидеш државна спец. Тоа е плус еден факултет, специјализираш и земаш плата како вработен на клиника пример за 38000. А да не збориме за колективи, какви се вработија и со кого ќе треба да работиш.

7. ///ANDANA///

///ANDANA/// Нов член

Здраво, дали некој знае кога е вториот уписен рок за вонредни студенти?

8. Radler

Radler Истакнат член

Физио2 некој да полагал завршен усно минатите 2 сесии? Јас минатата година положив, не знам како е сега, дали нешто се сменило. Другар ќе полагал, го интересира теорија највеќе што ве прашувале, вежби 2 се полагаат само?
    Мене доста полесно од физио1 ми беше тој предмет, но можеби така ми се посреќило, а и во корона поразлично беше малку.

9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Одма враќаат индексот после упис на семестар? Потврда исто сакав да извадам, да не вадел некој и потврда деновиве, дали ја даваат одма?

10. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Помина вториот уписен рок

11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Jac во јануари полагав, влечевме една вежба мислам, плус проф си прашуваше мислам едно прашање од теорија. Рефлексите обавезно од теорија, мускулно вретено, Голџи тетивно телце, сетила…

Radler likes this.
  12. ///ANDANA///

///ANDANA/// Нов член

Мислев откако ке бидеме примени, кога треба да ги доставиме документите, индекс и слично

13. Radler

Radler Истакнат член

Само една вежба е секаде или зависи од професорот? Не можам да се сетам, се мислам 2 полагав јас, но може и со физио1 да мешам нешто.

14. ElenaOfRivendell

Е не знам тоа, јас кај Иванка бев. Освен тие две, прашуваше и плус по некое прашање.
    Августот кај Сунчица исто влечевме една вежба + теорија прашуваше.
    Манчевска знам дека повеќе бара, другите не знам.

Radler likes this.
  15. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Би требало да има известување на страната на факултетот

16. Ana03

Ana03 Нов член

Здраво дечки има ли некој што почнува прва година дентална медицина во штип?

17. darleen

darleen Истакнат член

Дали го враќаат индексот на студентски при упис одма или ќе стои неколку дена?

18. ElenaOfRivendell

За семестар? Одма ти го даваат.

darleen likes this.
  19. babybells

babybells Истакнат член

Дали имате проблем при отварање на линковите за распоред за предавања од медф странава, само за прва и втора ми ги отвара а другиве не, и кај вас ли е така?

20. medstudents

medstudents Истакнат член

Кај мене сите се отвараат, пробај покасно, може менувале нешто во меѓувреме.

babybells likes this.