Секое искуство на факултетов е индивидуално, на некој ќе му се посреќи и ќе му одат повеќе работи од ракав, а друг ќе искуси се и сешто. Но, во секој случај реалноста е дека факултетов бара многу посветеност, учење, жртва и трпение, а и подготвеност да се прифати секоја можна ситуација, дека не секогаш оди се по нашиот план. Можам да се сложам дека поради онлајн наставата и полагањата изгуби на квалитет, но можам да кажам дека некои онлајн полагања прескапо ги плативме со одредени завршни испити. Но, ерата на онлајнот заврши. Така што се што беше олеснително, сега веќе нема да биде. Со онлајн полагањата на краток рок имавме бенефит, затоа што завршните испите беа со физичко или усно, каде се бараше интегративно знаење, па така и колоквиумскиот дел мораше да се знае, па ако не си научил за колоквиум, мораш да научиш за испит. Исто е и на прашања ако одиш и со физичко присуство, знањето пак се бара на завршен, ако не заглавиш на првата, ќе заглавиш на последната препрека. Тоа предавањата и дел од вежбите што беа онлајн, се доби шанса да се работи во слободно време, но во реални услови тоа е потешко изводливо, голем дел од времето се помунва на факултет. Годините ниту за упис, ниту за работа се проблем, но сметам дека секој што планира да се запише треба да е запознаен со начинот на функционирање на факултетов, а и понатака по негово завршување, дека не заавршува се тука, во најмала рака следуваат 6 месеци стаж, па лиценца, па 6 месеци платена пракса, па конкурси за специјализации, па специјализации, па надоградувања, итн.
Секој што добил диплома на медицина колку само да се каже,кога ќе дојде вработување ,ќе биде баш голем проблем,никој не би држел вработен што не знае да работи и ќе биде на исто ниво..Уствари ова е за сите струки.
Здраво! Како иден студент, имам неколку прашања во врска со книгите, скриптите и сите оние ситници при почеток на факултетов. Доколку некој може да одвои неколку минути, пишете ми ЛП. МНОГУ ВИ БЛАГОДАРАМ!
Како некоја што завршила и е на специјализација, да појаснам нешто. За таа што сакаше на 26 год да се запише, 6 години општа, конкурс за специјализации може и да нема секогаш. Сам си ја плаќаш приватната, пошто знаеме како оди вработувањето кај нас. 2 години после завршување чекав конкурс за приватна спец. И сега да треба пак да студирам никогаш нема. Оставете хуманост и желба, не се исплати тој труд за во нашата држава. Не сакам да ве демовитирам,ама сами ќе си видите.
Израснав со родители доктори и истиов муабет од нив го слушав цел живот "сега да сум млад никогаш не би го учел ова". Тешка професија, многу жртви бара, години и години да вложиш, цел живот само работа да ти е. Јас кога ќе слушнев 6 години факултет дека трае ми се лошеше, јака ви душа на сите што студирате.
Специјализациите се од 4 до 6 год. со тоа што не секогаш ќе земеш по желба, ако имаш среќа прво да се вработиш па да те прати институцијата да бидеш државна спец. Тоа е плус еден факултет, специјализираш и земаш плата како вработен на клиника пример за 38000. А да не збориме за колективи, какви се вработија и со кого ќе треба да работиш.
Физио2 некој да полагал завршен усно минатите 2 сесии? Јас минатата година положив, не знам како е сега, дали нешто се сменило. Другар ќе полагал, го интересира теорија највеќе што ве прашувале, вежби 2 се полагаат само? Мене доста полесно од физио1 ми беше тој предмет, но можеби така ми се посреќило, а и во корона поразлично беше малку.
Одма враќаат индексот после упис на семестар? Потврда исто сакав да извадам, да не вадел некој и потврда деновиве, дали ја даваат одма?
Jac во јануари полагав, влечевме една вежба мислам, плус проф си прашуваше мислам едно прашање од теорија. Рефлексите обавезно од теорија, мускулно вретено, Голџи тетивно телце, сетила…
Само една вежба е секаде или зависи од професорот? Не можам да се сетам, се мислам 2 полагав јас, но може и со физио1 да мешам нешто.
Е не знам тоа, јас кај Иванка бев. Освен тие две, прашуваше и плус по некое прашање. Августот кај Сунчица исто влечевме една вежба + теорија прашуваше. Манчевска знам дека повеќе бара, другите не знам.
Дали имате проблем при отварање на линковите за распоред за предавања од медф странава, само за прва и втора ми ги отвара а другиве не, и кај вас ли е така?