Радиологија како предмет дали е обемен за учење и колку внимание бара за посвета исто од кои материјали се спрема предметот и какви се професорите, искуство ако може да споделите
Како предмет не е толку обемен, не е тежок за спремање ама дали ќе положиш ти е чиста лотарија. Зависи од професорот кај кој се паднеш зошто некои бараат само презентација а други бараат знаење за специјалист. Се спрема од презентации зошто нема книги. Може да се најде една српска книга ама доста е обемна и не ги бараат тие работи што таму ги има. Најубаво уште од сам старт да си седнеш и да си учиш читање рендген слики, а теорија се учи лесно.
Dali ovde ima akuserki zapisani vo prva godina vo Skopje? Da napravime grupa ili grupen chat nekade za polesno komuniciranje.
Предметот како предмет не е претежок или нешто така, ама немаат литература и учебни материјали, освен нивните презентации. Има во копирница една српска книга и практикум, но најдобро е да ги слушаш сниманите вежби ( особено за да научиш да гледаш снимки) и предавања. Од катедрата не се баш ажурни, лани ни каснеа и со предавања и со вежби. А инаку генерално вака не е тежок предметот, мене интересен ми беше.
Преинтересен предмет дефинитивно, штета што нема книга и онака повеќе да беше се средено околу предметот. Не е тежок предметот инаку, се положува, само тоа е зезнато шо нема книга и конкретно материјал. Снимени вежби, предавања, презентации, на интернет има еден сајт што може да ви разјасни било какви прашања што ги имате, а ги нема во презентации, а има и слики доста како примери што може да ви послужат. Јас од тука читкав по нешто https://radiopaedia.org/
Тоа сега е библиотеката, а најверојатно и тука ќе остане. Читална нема, а не знам ни дали ќе има за скоро време зашто како да разбрав дека поранешната библиотека/читална ќе се пренаменува во нешто друго. Резил најголем овој факултет да нема читална шо ќе работи 24/7, а камоли воопшто да нема. Остај тоа, никој од координаторите или било кој од студентското собрание немам видено да се побуни или да покрене иницијатива.
Здраво. Дали при премин од општа медицина на три годишни студии, гледаат дали е потполнета квотата , или без проблем може да се премина од една на друга студиска програма(за медицински факултет во Скопје)
Јас сум општа медицина стара генерација, сакам да се префрлам на рендген. Касно одлучив, па затоа прашувам дали гледаат дали е потполнета квотата на рендген. Исто дали знаеш која е процедурата?
A za medicinska sestra kakvo iskustvo imate?Dali e obemno,teshko,dali bara posvetenost,na shto treba da se obrne vnimanie,kakvi se profesorite,od koi materijali se uci,nekoi soveti?
Не знам како е процедурата, но знам дека без проблем можеш да се префрлиш од општа на тригодишните студии.
Ako si vo skopje ukim za opsta medicina nema vonredno taka da ili ke pauziras edna godina ili nekako ke vidis na vezbi da zamenis ili nekoj od kolegite da zema potpis zatebe cat pat ke se pojavis, da ne sedis dzabe cela godina a za sesija bebe ke pogolemo ke polagas nesto. Sepak zavisi i koja godina si megjutoa predavanja ke te kuca nekoj na vezbi ke vidite kako ke e. So srekja Za trigodisnite ima vonredno slobodno koga ke zapises semestar sega kazi ke te prefrlat ne e problem. sumata za cel godina e (24600 t.e 12 300 za semestar za vonredni)
Знае ли некоја да ми каже како оди запишувањето нов семестар кога квадрираш година, поконкретно ме интересира во однос на плаќањето?
Беше претходно пишувано али еве пак. Зависи кој семестар квадрираш, ако си 3ти, а не си положил условни за ги слушаш сите предмети од 3ти го плаќаш трети и плус ако нешто презапишуваш....значи првите 3 години без разлика дали си фатил услов за сите предмети или не, си плаќаш регуларно, и плус ако нешто презапишуваш....ако повторно си 5ти семестар, а претходно си го платил, не го плаќаш, туку само плаќаш нешто ако презапишуваш...
Nekoj koj polagal Biohemija 1 da kaze kako se odviva ispitot? Prakticno dali se bara da se izveduva nekoja vezba ili samo da se kaze? Usmeno dali se bara znaenje isto i od kolokviumite, ili samo od zavrsniot del?
Здраво колеги. Дали се сеќавате од прилика колку ќе кошта за сите книги од петти семестар печатени плус практикумите кои мора оригинал. За да си испланирам.
Ја има ли биохемија 1 во пдф? Може ли да каже некој во 2ра година освен практикум биохемија треба ли некој друг оригинал?