Не знам точно колку беа, ама мислам дека се околу 50 евра (ова со практикуми кои мора да бидат оригинал).
Биохемија 1 не е се од Џекова има делови од други книги кои ќе ги најдеш во скриптара, ќе ви кажат на предавања, а во пдф од Џекова не знам дали можи да се најди, освен практикум друго ништо нема во оригинал
Здраво...Јас студирам на Медицински не знаев каде да го поставам прашањево и затоа создадов нова тема запишав изборен предмет од универзитетска листа предметот е од Институт за специјална едукација и рехабилитација при Филозофски конкретно Детска и младинска психопатологија па некој/а од форумов кој студира при факултетов би ми значело ако ме информира дали предметот ќе се одржува или не, и доколку се одржува некои информации како кога, каде, околу предавања, вежби? Однапред ви благодарам
Дали треба да запишам предмети за прв семестар на iknow? Од студентски прашања рекоа дека тие ќе средат , но нема сеуште.
Fala ti mnogu Na medicinski sum 3 god, me interesira dali ako idam na predavanje bi praele problem za potpisi
Колеги и колешки од постарите години, кажете ни на нас што ќе почнуваме 3та година нешто околу предметите за 5ти семестар (Патологија, Патофиза 2, Микро 2, Клиничко, Радиологија, Нуклеарна...). Од каде се спремаат, полесен/потежок, што бараат повеќе итн... Исто така ме интересира и за опремата на вежби, покрај мантил кој што бара (стетоскоп, униформа)? Навистина ќе ни биде од корист.
Здраво, најпрво во врска со предметите. Според мене најважни предмети и на коишто треба бајаги да се обрне внимание се патофиза, патологија и микро 2. Знаењето од овие предмети верувај премногу ќе ти олесни понатаму за интерна, хирургија, инфективно итн. Патофиза и микро има книги од самите професори напишани, а за патологија се спрема комбинирано од робинс и скриптите што ги има по копирници. Конкретно за патологија во тек на предавање ќе воочите од каде е подобро кој дел да се спрема (пример за патологија на клетка има материјал од проф. Башеска, проф. Магдалена најчесто предава според робинс итн). Нуклеарна има исто така книга и е малку специфичен предметот во смисла дека е скоро сè ново што ќе слушнеш. За нуклеарна нема колоквиуми туку се оди директно на испит којшто можеш и понатаму да го полагаш бидејќи не ти е услов за 4-та. За клиничко има скрипта од проф. Вавлукис и ние од таму го спремавме испитот, плус за клиничко ќе ти послужи и знаењето од патофиза и патологија конкретно околу некоја состојба/болест ако бидеш прашана. За вежбите треба мантил и стетоскоп ова за на интерни клиники, додека за на хирургија си бараат и униформа мислам. За ова најдобро ќе го прашате асистентот кај кого сте распределени. Мој најдобронамерен совет ти е да почнеш поскоро со учење патофиза, патологија и микро2 за да не ти се трупа материјал и да имаш време да ти "легне" материјалот. Патологија исто ќе имате и патохистолошки вежби што ќе ти помогне во сфаќање на одредена дијагноза т.е тоа што го гледаш под микроскоп како резултат на што се случило (пр. Казеозен гранулом кај туберкулоза-како изгледа, зошто се создал, патофизиологијата позади него). Среќно
Sto mislite koi studenti polesno minat tie koisto se zapisani medicina vo Bugarija ili pak Skopje/Stip? I koga bi birale megu Skopje/Stip koj e povekeperspektiven
Полесно поминват во Бугарија и Штип, поперспективен не знам ваљда Скопје барем за специјализација, од Штип тие што се им кратат поени, за вработвање и тие од Штип и тие од Скопје се вработваат. Али мислам дека и Штип сега се кренати критериумите не е како порано
Kolegi, dali znaete nekoe mesto kade moze da se kupi obrazec za zaverka i upis na semestar, koe e otvoreno utre? Trio znaete dali raboti utre?