На УКИМ, на општа, нема дипломски труд туку се дипломира со последниот положен испит. На тригодишните стручни студии има бранење дипломска. За Штип не знам како оди.
Дечки, имавме анатомија денес, професорка ми е Биљана Зафирова, вака изгледа кул и позитивна. Мене само паника ме фаќа дека се латински изрази, и брзо збори и објаснува... Како да го совладам тој предмет конкретно?
Дур не ја фатат будалите па да видиш како урла Епа нема конкретен начин, седнуваш и учиш. Секој латински израз е многу логичен, пола ти е објаснето само со латинскиот израз. Ќе си ги учиш, не е тешка таа анатомија башка е мала, брзо ќе ја совладаш. @GladIoGirll сигурно во Жетвар има, провери си.
А ке ви смета ако поставувам некои прашања, конкретно со предметов? Пр зборчињава: profundus- externus- (веројатно надворешно, според некоја логика на јазик) proximalis- distalis-
Како што кажа за различни работи се употребуваат, вака значат исто во зависност од оската и рамнината од која се гледа
Симнав анатомски атлас на англиски, некои 70стр. ке го испринтам утре. Слични слики има и со овие од презентациите. Ваљда не е проблем ако е на англиски, може ради терминологија за превод, ама не би требало да смета.
Devojki izvinete za latinicata, no ete i mene me primija na logopedi pa imam nekolku prasanja. - Trebase da imame predavanja anatomija na sudska medicina no imavme vo edna mala prostorija vo institut za anatomija i tamu nema kade da ja otkucam el.kartica. Dali moze prvo da ja otkucam na sudska medicina pa da odam na predavanje vo anatomija ili kako?? - Anatomija predava edna profesorka so plava kosa, sredno dolga mi licese ok, no rece kje se zamenuva so nekoja druga profesorka. Pa dali se dobri profesorite po anatomija ili se problematicni zosto predmetot mi lici kompliciran? - Ne ni kaza nisto potocno od koja kniga da ucime. Vie od koja kniga ucite, zosto ne sakam da gubam vreme sakam odma da pocnam da ucam?? - Koja cena e ucebnikot po promocija na zdravje i zdravstveno vospituvanje zosto kolku sto razbrav ne smee skripta, pretpostavuvam skripta za potpis kje pravi problem? - I jas vo prijavata za prv semestar ne napisav koi predmeti i izborni predmeti gi zemam zosto vidov deka nikoj toa ne go popolnuva. Dali ova moze da mi pravi problem, kako da go popravam? - Logopedi od koga pocnuvaat so vezbi, praksa?? Uste ednas se izvinuvam za latinicata.
Ќе пишам неколку општи прашања, ако се нафати некој да ми одговори 1.Каде се одржуваат вежби Статистика,Физиологија, Биохемија(ваљда кај хемија!?), имунологија? 2. Кои катедри од втора година бараат задолжително присуство на предавања (со потпишување или читање)? 3.Некоја насока за со книги, што ни е потребно (не збунија на предавања со повеќе опции)? 4.Дали е ок со куцање апаратчето од амфи 2?
Што и да ти олеснува тебе, земи си, било од нет или книжара, на кој било јазик. Професорите уво не ги боли ти од кај ќе учиш и на кој јазик, сеедно им е. Предавањата мора да ви се секогаш на исто место, бидејќи на тоа место ви се води електронската евиденција. Ти џабе ќе седиш на предавањето - ако не се откуцаш е исто ко да не си била, така да мора да се куцаш онаму каде што ви се води предавањето. Анатомија предаваат еден куп професорки, од кои пола се со плава средно долга коса хахаха ама нема врска, секоја си е приказна за себе, и околу предавањата нивни ич да не се секираш, поготово што ти не си општа па да ти е страв за анатомија, вас ви е анатомијата минијатурна. Не е битно од каде ќе учиш, професорките не се малтретираат тоа да го кажуваат, па види од колеги тие од каде ја земале својата скрипта (колку што знам тригодишните студии зимаат скрипти од фотокопирницата до Жетвар) и ќе учиш од таа. Промоција на здравје не треба оригинал, така сите смерови ги залажуваат на почеток колку да им се полни џебот, ама уствари не бараат оригинал книги на крај и не прават никакви проблеми, па би ти препорачала да не фрлаш џабе пари за оригинал. Во пријава за семестар никогаш не се пишуваат изборни предмети, тие си ги бираш во текот на семестарот и си ги внесуваш во индекс, па на крај во листот за заверка на семестарот ќе пишеш дека ги имаш земено и тие, покрај другите редовни. За последново не знам од кога почнувате со вежби, не сум тој смер, ама види ваљда имате некаков распоред негде, ако воопшто почнувате со вежби уште од почеток. Биохемија се одржуваат исто како кај хемија. Физиологија во ходникот што е одма спроти хемија (фактички тој доаѓа под хистологија). Статистика различно, зависи каде ќе ви каже асистентот да одите, но најчесто во зградата на Студентскиот Сојуз. Имунологија едниот дел во истото зградиче како генетика, а другиот дел во амфитеатарот на Инфективно мислам дека беше. Имунологија после секое предавање доаѓаше секретарката и прозиваше, така што беше задолжително да бидеш на предавања, дури и да не се куцаш, зошто ги гледаат само списоците од кои прозиваат, а другите предмети е доволно само да бидеш куцната, не мора да си на предавања. Не знам што точно прашуваш за книгиве, ама никој никогаш не купува оригинали, сите купуваат скрипти од фотокопирницата што е после Хипократ, нема други опции. Ако мислиш за дали евидентира точно апаратчето, да, исправно е.
@MagsDestiny да те прашам главно скрипти се нарачуваат од кај копирниците едната до Жетвар другата после Хипократ, ги имаат копирнициве на залиха скриптиве?
Тригодишните студии купуваат од таа до Жетвар, а општа медицина зимаме од таа што е под Хипократ. За таа кај Жетвар не знам како е, а за оваа под Хипократ дечките си имаат понекогаш готови скрипти и одма ти даваат, а кога е голема побарувачка за одредена скрипта си имаат по еден нивен примерок и го ставаат одма на копирање, ќе си почекаш минута-две дури да се ископира и си купуваш.
@MagsDestiny taa prof so ja opisuva @zaki96 e Stratevska denes bevme so koleski I bas gi sobra za predavanje logopedi.