Help! Здраво, дали може некој да ми помогне кои теми од Џекова, Биохемија 1 прв колоквиум треба да се учат? Исто дали за прв колоквиум има и некој дополнителен материјал од други книги.
Колеги знае ли некој како е со стажирање после дипломирањето? Стажот за до лиценца платен е и има ли пак стажирање после земањето лиценца до вработување/специјализација?
Стажот после дипломирање ти започнува денот по датумот на уверението за сите положени испити шо го издава факултетот. Трае 6 месеци и не е платен, после тоа се полага државен испит и се стекнуваш со лиценца за работа. После тоа, постои уште еден 6 месечен стаж, неопходен за специјализација, чиешто постоење е неизвесно. Имаше гласини дека се во план да го укинат или да го модифицираат…
Katedrata za medicinska fizika (ako na toa se misli) se naogja vo institutskata zgrada, od vlezot karshi ministerstvo za zdravatvo se odi po skalite najgore na tret kat (nad histologija), od skalite odma pravo e, vo istiot hodnik kade shto e socijalna medicina
Некој што има положено биохемија 1, ако може да даде совет од каде е најдобро да се учи поглавјето за аминокиселини,пептиди и протеини? Во книгата на Харпер и во Џекова има сосема различни информации освен оние основните, а покрај тоа има и работи кои што ги нема предадено професорката ниту пак ги има во нивните презентации и е хаотично
Јас би ти препорачал тој дел да го учиш од Џекова, бидејќи книгата е многу убаво и разбирливо напишана. Плус читај и од презентации за некои дополнителни инфо. Ако сè уште овој дел го предава проф. Лабудовиќ, знам дека она бараше освен Џекова и некои податоци од харпер ама сите тие и беа вметнати во презентациите. Така што мој совет ти е Џекова+презентации.
Дали има некој што имал празна година/семестар зошто не фатил услов? Да прашам дали работевте за тоа време и ако да што? Како што знам не смееме да сме пријавени, треба на црно негде да работам. Или се посветивте само на учење тие месеци, си спремавте испити и си гледавте да си положите се што ви останало, да се одморите и спремите за наредната година? Немам многу испити, 5 само за цела година. Дома ми викаат да не работам, така може целосно ќе сум откажала факултет, ќе сум видела свои пари и не ќе сум сакала после веќе да студирам... Да сум си учела да положам се и одморела, уште долго време ме чекало за студирање, да сум си искористела времето за да си соберам енергија за до крај. Само јас се чувствувам како ништо да не правам, па не знам што е попаметно.
А која година ќе бидеш по паузирањето? Мој совет ти е да ги исчистиш предметите овој семестар, па за следен може да работиш дури и да ти остане предмет или два, ама овој семестар учи само
Пак трета, не можам да слушам неколку предмети уште од трета само (патологиите и клиничко, фарма и трансфузиологија исто мислам). Овој семестар секако одам на факултет за неколку предмети само. Следниот нема да одам.
Не знам кој го измислува тоа дека не смееш да бидеш пријавен и да студираш, има еден куп студенти што и студираат и работат. На медицински ретко некој се вработува затоа што не се стигнува и работа и факултет, а не затоа што не може да те пријават. Овој семестар затоа што имаш предмети за слушање, рачунај ќе имаш и вежби, сигурно и колоквиуми по тие предмети ќе ти биде исполнето времето, а од наредниот семестар ако ти е потполно празен зошто да не работиш, но гледај да си ги положиш испитите.
Dali ima nekoj od stranava diplomiran medicinar ili nekoj sto ima polozeno anatomija? Mi treba nesto pomos okolu anatomija, ako sakate i ke vi platam za pomosta. Blagodaram.