А кај се наоѓа таа книжара Жетвар? О.о П.с. Конкретно за таа Стратеска Анѓа ако не се лажам немам чуено баш убави муабети... :/ Него да ви кажам мое патешествие денес Пошто со месеци уназад ја исчитувам темава за ете поубаво да се запознам со овој факултет и студиите, и имав налетано на едно мислење кај што една феминка се жали оти немало Вц на факултетов (а мислев дека сите амфитеатри се у една зграда) и јас цела таква со таа помисла си испив сабајле само една чаша вода пред да тргнам (а ја у принцип пијам минимум 2л вода од кои 1л ми е до 12саат на пладне) и со таа мисла дека нема кај да идам у вц, само со една чаша вода си поминав од сабајле до 16ч. Мислев ги имав чуено бубрезите како ме молеа да им дам барем уште една чаша вода
Сега како да ти објаснам. Позади средното медицинско има паркинг нели, тука на паркингот има една пекара што се вика Жетвар, има огромна табла не можеш да ја утнеш, епа одма до таа пекара се наоѓа фотокопирницата. Ваљда ме сфати. Е за сите амфитеатри на медицински во една зграда мало морген хахахах никогаш не било и никогаш нема да биде.
Па не знаев мада реално поубаво би било да се на едно место, и поголеми да се Да инаку знам за кој паркинг збориш, ке ја најдам. Фала ви премногу. Златни сте
Еве бе јас ќе кажам добар муабет за неа: за сите три анатомии ниеднаш не се погодив кај нејзе - златната таа, и бескрајно сум и благодарна за тоа.
Добро бе тој Дончо и компанијата негова нормални се со цената на книгата 950ден? Па не е базичен прдмет тоа па ај ке ми треба у живот да се потсеќам и сл. О.о ако имам скрипта и кога ке дојде време за пишување на оценка ке ми ја бара ли? Зашто знам на др фак. така прават професорите -_- И ова, тоа со картички куцање, кога треба да се куцнеме, пр имам два различни поредмета последователно у ист амфитеатар, и сега и за двата треба да ја поминувам картичката? Гледам другиве на секое едно влегување и излегување ја штракаат картичката...
Kazav i prethodno, ne ja kupuvajte original knigata. Na pocetok na predavanja ve zaplasuvaat kolku da ispokradat pari da go kupite originalot, a posle nit go baraat nit nisto, si odis si polagas i cao prijatno, totalno e nebitno dali imas original kniga ili skripta. A kartickata treba da ja kucas na sekoj saat.
Znaci na sekoj cas treba da se kucas. Primer ako imas 2 casa anatomija, na dvata treba da se iskucas pred da pocnat a ne samo na prviot. I taka za site
Како може да бидат исти Inferior и Superior, кога се комплетно спротивни, inferior e долнo (во други контексти: потиснато исфрлено) а superior е горно (во други контексти може да биде и: возвишено, супериорно) Инаку *Amethyst*, во основната/општа книга по анатомија од Карговска имаш 3-4 странички на почетокот каде што ти се објаснети основните поими, одеднаш ако ги учиш ќе ти се испомешаат со пракса ќе ти станат секојдневие бидејќи во медицината секако ќе ги среќаваш тие основни латински изрази, а за учење ти препорачувам да си поработиш на просторна ориентираност, за која ти е задолжително поседување на атлас. Ако немаш или ако не си во план да купуваш побарај си на интернет пдф атласи, ги има и од Синелников и од Нетер и слични на нив. Имаш и 3д интерактивни програмчиња и страни, побарај ги може ќе ти бидат од помош. Мене лично за анатомија кецот многу ми беше полезно принтање на празни неозначени слики од коски/нерви/крвни садови, и потоа ги означував, на крај со свои зборови си објаснував што каде е и за што е.
@Оленка* само што испринтав еден атлас, преку нет го симнав и еве го тука е до мене. ЈАс сум на 3годишните студии, секако анатомија не се учи без слики и атлас. Патем за тие поими, мислам дека и професорката спомна дека се синоними. МАда гледам дека посебно ги употребува.
А прво да го прочиташе делот „ова и“ па да враќаше? Никому не му фали мозок за да вели дека superior и inferior имаат исто значење, девојката праша дали фактички proximalis и distalis имаат ист превод на македонски како и superior и inferior.
Девојки ке може превод на мкд и за овие зборчиња. Го гледам атласот знам за што станува збор ама некако мед. терминологија на мкд слабо ми оди за сега, па ако би сакале да ми помогнете со преводот. femoris- (pr. collum femoris, caput (глава) femoris) Os coccygis- condylus medialis et lateralis (кон средина и латерално, no condylus e? ) и epicondylus- articulares talocruralis- (у случај да е грешка со пишувањето ова е од лекција за зглобови на карличен појас) Fibula radiale - фибула е потенката коска, но, radiale e? Sternum- sternoclavicularis- extremites sternalis- suclus costae- oх ја се извинувам, ако не ви е проблем дајте ми превод.
Os coccygis- тртична коска Condylus medialis et lateralis- внатрешен и надворешен кондил- претпоставувам стснуба збор за фемур според кондилот. Кондили ти се како две топчести ииспакнувања на долниот крај на бутнатс коска. Тие се зглобни површини кои се зглобуваат со тибиата и фибулата од потколеницата. Епикондилот ти е истото само се наоѓа на долниот крај на рамената коска (humerus). Art.talocrurales - не може да е поврзано со карличен појас пошо е зглоб на коските од потколеница со коренот на стапалото. Fibule radiale не постои. Има caput fibulae и caput radii. Тоа ти се делови од 2 различни коски. Радиалис е на подлактица, фибула на потколеница. Sternum - Градна коска Sternoclavicularis- мускулот е во прашање претпоставувам или зглобот помеѓу градната коска (sternum) и клучната коска (clavicula). Extremitas sternalis- сигурно се мисли на стерналниот крај од ребрата, т.е предниот крај од реброто кое се зглобува со градната коска (sternum). Sulcus costae- бразда на реброто. Се наоѓа од задната страна и тука поминуаат ребрените (костални) вена,артерија и нерв. На секое ребро го има.
Значи луцање за секој час засебно??? Ете денес имавме биофизика 2 часа и проф.направи пауза ама по паузата никој не се укуца пак а требаше?
Мора секој саат да се куцате, во 8, па во 9, па во 10, итн., сѐ додека имате предавања, без разлика што истиот предмет го слушате неколку саати по ред. Ако пример имате три саати анатомија, од 8 до 11, а вие се куцнете само во 8, ќе ви се рачуна дека сте присуствувале само од 8 до 9, иако вие сте седеле цело време, па затоа мора да се куцнете и во 9, и во 10.
Благодарам за советите,ама ова со картицава им е голема глупост. И самите професори ни рекоа дека ако не сакаме да слушаме нешто и да не правиме гужва слободно може да не укуцува друг студент. Така да џабе фрлале пари за картици како опрема кога можело да се вложи на пример во тоалети асални до секоја предавална а за редовност да си остане стариот начин на прозивање/запишување.Барем јас мислам вака.
Не се согласувам баш. Поготово ние што сме општа медицина од погорните години, и што имаме мал милион обврски, заморувачки е, да бидеме реални, па уште да морам да седам на секое можно предавање ќе поцркам, секој ден од 8 сабајле до 5-6 навечер. Вака ќе ја дадам картицата некому да ме куца, и така ќе ми се рачуна дека „сум била“ на тоа предавање. И онака предавањата во 95% од случаите не ми се ич од помош при учење и полагање, само џабе време би ми одземале кога би морала постојано да присуствувам на нив.