Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. nyss004

nyss004 Нов член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali znae nekoj kade mozam da iznajmuvam cerep??

2. darleen

darleen Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    71
    Што се случило?

3. Идемејако

Идемејако Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    66
    Neznaeme nisto samo taka slusnavme deka ne e

4. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Не е точно, ми кажаа дека вчера Аце испрашувал.

На Lollipop_123 и Идемејако им се допаѓа ова.
  5. Freedomsense

Freedomsense Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Zdravo decki, vcera prisustvuvav na otvoreniot den na UKIM potocno na medicinskiot univerzitet i recisi site mi ostavija vpecatok kako da se arogantni osven docentkata Gabi koja bese srce. Dogodina ke bidam iden student, pa me zanima od vasa perspektiva najiskreno kako go dozivuvate Medf Skopje. Kako se odvivaat predavanjata vezbite, kakvi se asistentite, profesorite, dali se obzirni i kako se odvivaat ispitite i kolokviumite. Sekakvo razmisluvanje e dobredojdeno

6. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Асистенти и професори има многу, а со тоа и ги има со секакви карактери. Никој не може да ти каже генерален впечаток, бидејќи стварно ги има од секаков сој. Сум имала и такви кои ни викале дека ништо не не бива, но сум имала и такви кои заслужуваат едно големо браво, и ми е мерак да одам на нивните вежби.

На floppy77, Lollipop_123 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Дрски се и со дигнат нос во облаци 80%. Ако немаш врски треба многу да се бориш за да успееш ама не е невозможно. Треба да си јак карактер, добро да работиш под притисок, да не потпаѓаш под лошо влијание на се што ќе гледаш на факултетов од неправди и врски. Ќе те исчеличи многу факултетот и додека дипломираш целосно нова личност ќе станеш заради сите тие борби што се доживуваат таму.

На floppy77 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.448
    Има милион професори и асистенти, сите се различни. Не знам како се одвивал отворениот ден, ама сигурно си видела само едно мало делче. Не е точно дека сите се арогантни, има скроз океј луѓе, нормално како и во секоја друга професија.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Индивидуално е искрено... има различни професори и асистенти сите со различен калибар. Според мене доколку планираш да се запишеш општа медицина тогаш спреми се да жртвуваш добар дел од слободното време кое го имаш сега бидејќи факултетот е захтевен и професорите не толерираат не знаење и од старт ќе имаш обемна теориска материја која треба да ја совладаш за краток временски период. Првите години се понапорни бидејќи се релативно базирани на теоретска настава со многу малку вежби. Ако планираш да се запишеш на ТСС би ти препорачал да не се запишуваш бидејќи се залудно потрошени три години. Јас се запишав на насоката медицинско-лабораториска дијагностика пред 3 години и да можам да го вратам времето не би се запишал. Причината е тоа што овие 3 години јас не стекнав никакво практично знаење кое се разликува од она на тие што завршиле средно медицинско. Праксата е оскудна и повеќе е играчки и гледање отколку вистинска обука. Според програма пишува дека треба да имаш 30 часови пракса но во реалноста никој не ни ги одржува нити пак се интересира да организира нешто. Лабораториите по институтите се тесни и од што не можат да направат добар распоред се пикаме по 15 луѓе во просторија 2x2 кај што нема место да се свртиш а не па да работиш нешто и на крај те носат во некоја просторија кај што се чува ѓубре и смрди на хемикалии како формалин на прљава маса да направиш размаска 10 минути и ајде пријатно. Толку се каам што се запишав на струкава што мислам дека залудно ми пројдоа 3 години. Btw факултетот ги акредитира стручните студии копирајќи ги стручните школи и програми од Хрватска/Србија и ништо во реалноста не е како што пишува во програмите.

http://medf.ukim.edu.mk/предметни-програми-за-задолжителни-п-3/

https://www.zvu.hr/wp-content/uploads/LA-2.pdf

Типичен пример за copy-paste
    https://prnt.sc/2IN-xitzVc4o - Македонска програма
    https://prnt.sc/7fBq2tEIFRtj - Хрватска програма

Како заклучок: Факултетов само ако сакаш општа медицина , тригодишните стручни студии се залудно губење време и се сведуваат на бубање теорија и некоја си смешна пракса која повеќе е бубање практикуми и вежби на памет отколку некакво работење или организација.

Последна измена: 3 декември 2022
    На Angie1432, ElenaOfRivendell, Lollipop_123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Radler

Radler Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.629
    Цел факултет е истото, не само кај вас.
    Струките ни се убави, други работи не чинат. Македонија, што да очекуваш тука другар.
    Во странство ќе ни се исплати барем факултетот.

11. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.979
    Знам , само штанцаат студиски програми и постдипломски студии и разни други глупости за да перат пари а во суштина немаат услови за изведување на настава. Јас разбирам дека ова е Македонија и можностите се тие ама веќе ако знаат дека немаат услови за такви програми ич нека не акредитираат копирани програми кои во пракса немаат услови да се реализираат. Секаде низ светот па и на балканов (освен ние) си постојат соодветни простории и вежбални за сите програми и струки да имаат можност за некаква индивидуална практична работа само кај нас е еден човек ќе сработи 5 мин другите гледај и бубај после на памет практикум и пријатно. На една рака можам да ги издвојам катедрите кои имаат посветени професори и асистенти што се трудат максимално да пружат некое практично знаење. Другото е се колку да се рече дека си го слушал предметот. Несфатливо ми е да се акредитираат различни програми а вежби по соодветните предмети да се држат во собчиња кај што јадат вработените или кај што се чува отпаден биолошки материјал и смрди... па ни во Бангладеш немаат такви услови како тука.

На Radler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. moon14

moon14 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    30
    Gi ima li objaveno nekade?

На Andromeda1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.559
    Не знам за годинава дали се објавени, ама предходно јас кога аплицирав се објавуваат резз јавно во некој од весниците. И плус колеги пратија слика од весникот во генерациска група.

На Andromeda1, Lollipop_123 и moon14 им се допаѓа ова.
  14. mmmmm17

mmmmm17 Нов член

Се зачлени на:
    23 септември 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Dali moze nekoj da spodeli iskustva od prakticniot za tkiva histo 1, dali lesno se prepoznavaat preparatite, dali sami postavuvame vidno pole?

15. Book Lover 19

Book Lover 19 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    80
    Дали некој има видео снимани од вежбите Биохемија кога се држеле онлине? ако има некој ве молам да ми пиши би била многу благодарна

16. efrosinija

efrosinija Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2016
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    96
    Дали може некој со сигурност да ми каже со колку посто од предавањата по радиологија се зема потпис?
    Некои кажуваат со 30% некои со 60%.. Што е точно?

17. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    6.732
    Според програмава 30%
    http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/...ogija-OM-2017-2018-III-godina-V-semestar-.pdf

На efrosinija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sn0wflake

sn0wflake Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    20
    :hai::hai::hai:. Дали некој се сеќава од каков тип ви беа прашањата од колоквиумот по Патологија, со физичко присуство?

19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    12.756
    Јас кога полагав со физичко присуство беа само на заокружување, со шо од делот од Башеска понудените одговори беа многуу слични меѓу себе.

На sn0wflake и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  20. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    А вака во глобала имаше пролазност на колоквиумот или слабо? Какo ситуацијана со анатомија тестовине;(