После упис на празен семестар, на ајноу ми излегува известување дека поради неисполнување на услови за 50% од кредитите од претходниот семестар треба да се премине во кофинансирање. Дали од нареден семестар преминувам во приватна квота или тоа може само како што имам слушнато - со презапишување на предмет по 3ти пат?
А што е тоа празен семестар всушност? Дали тоа значи дека сите предмети од летен семестар веќе ти се положени, само што немаш услов земено, фактички не полагаш? Нели треба само она што го презапишуваш да се плати, а доколку немаш ништо за презапишување, тогаш не плаќаш ништо
Положени сите предмети од летен семестар или ти останало нешто што важи 6 сесии и не го презапишуваш, а од зимски си презапишал условен и не можеш заради тој предмет од зимски семестар да напредуваш во погорни семестри . Се плаќало за да си регистриран како студент во системот, каде има нешто бесплатно во нашата држава. Ако презапишував ќе платев само тоа (така ми беше во октомври), вака за празен зошто не плаќаш за презапишување, мораш пак нешто да платиш за да имаат ќар дека сепак си им студент. Нема ништо без пари.
Ако немаш положено 50% од предметите од летен семестар за нареден летен, пример ако имаш 5 предмети во семестар, а 3 не ти се положени, т.е треба да ги презапишеш значи дека ќе те префрлат во приватна квота, за жал... Оваа глупост ми се случи и мене годинава, но поради презапишување на предмет од втора година (т.е како што викаш ти- по трет пат го слушам). Јас сум на фармација ама правилото со овие глупости, важи за жал на сите факултети при УКИМ...
Имам и јануарска сесија пред мене за да ги положам тие од летниот. Ако е вака не треба уште сега да ми излегува известувањето.
kako prasuvat prakticno vo mikroskop histologia,prasanjata dali se vo detali ili opsto da prepoznaeme preparat i na primer kakov epitel ima ?
Зависи од проф., секако треба да го препознаеш ткивото, епителот и сл., мене со стрелка ми покажуваше работи на препаратот, и требаше да и кажам што е тоа. Кај проф. Лена ова.
Најубаво да си прашаш во деканат. Знам дека треба да пријавиш во службен весник, со документот што ти го даваат од таму и нов индекс го носиш во деканат. За објава во весник се плаќа нешто околу 300 денари, а за факултетот не знам дали треба.
Da da te sfativ, no ako si probala da zapises semestar bidejki uste ne si gi polagala i nemas ocenki vneseni ti javuva taka.
Nekoj sovet okolu polaganje na usniot ispit po patologija 2? Sto najmnogu prasuvaat, dali se fokusiraat mnogu na histoloskiot del? Falaa.