Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    Хемија од се по нешто прашуваат, те поврзуваат, буквално од секоја тема по нешто

2. kahve

kahve Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    34
    Имал ли некој искуство или пак знае дали би правеле проблем микро катедрата доколку го однесеме покасно индексот за потпис?

3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    Не прават проблем

На kahve му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Некој од постарите колеги што ислушал и положил Патологија 2 да сподели некакво искуство на што обрнува внимание Башеска на усно и/или какви прашања дава на писмените тестови од делот за дојка / гинеколошка патологија.
    Имаме друг предмет кој не е баш патологија ама проф. си предава и тоа па ме интересира дали има дел кој го фаворизира , нешто што е круцијално да го знаеш и највеќе прашања се од тој дел пример цервикална интраепителна неоплазија?
    Дали многу го тупат со овие абнормалностиве на епителни клетки , атипични сквамозни клетки , абнормалности на жлездени клетки и други суб-класификации бидејќи ми е ту-мач да го читам а знам дека дава прашања исто како од презентацијата. Некој совет како ги учите нејзините делови пошто реално сите други професори имаат пократки и поконцизни презентации ама нејзините ми се да се изгубам низ материјалот. Исто и за дојка дали обрнува внимание на бенигните епителни лезии или на карциномите повеќе човек да не знае што да прочита попрво.

Btw, не сум општа медицина ама презентацијата сигурен сум дека е една за сите.

5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    5.389
    Јас кај Башеска имам полагано, и никој не знае да ти каже конкретно што прашува, бидејќи може да те праша буквално се, и од колоквиум, и од испит, стварно не се знае кај неа. Го тупи со терминологија, сака секој термин да го имаш сфатено и да знаеш што значи, а инаку вака во однос фина е.

А на тестот, од делот за дојка, кај нас буквално имаше делови извадени делови, копи пејст, и да дополниш пример.

На floppy77, Lollipop_123 и Larson им се допаѓа ова.
  6. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Тешко нас... за како некој што нема слушано патологија во детали овие презентации од Башеска се како 10 отскочни даски. Учам а не знам што учам XD

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ilajla666

Ilajla666 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.348
    Ако некој полага завршен испит микро 1 да ми пише ..

На mija01 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. medstudents

medstudents Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    66
    Колеги доколку можете споделете искуство од усните испити микро2 и пато1, кај кои професори сте полагале, кој тип на прашања имавте и на што повеќе да обрнеме внимание:)

9. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    12.265
    Кај неа се треба да ти е научено буквално како она што предава

10. moon14

moon14 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    30
    patologija 1 polagav kaj prof.Rubens.. isprasuva 4prasanja od teorija i 3 od praktikum (ili obratno, ne se sekavam tocno) ..prekrasno polaganje, prvo raskazuvas toa sto imas da kazes, te nadopolnuva, te potsetuva .. i dokolku na nekoi blic prasanja kiksnes, ti postavuva uste edno extra ( za ako sakas 10ka) .. sekoj sto polagal kaj profesorot e prezadovolen

На medstudents му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    7.746
    Јас полагав кај Проф. Петрушевска. Прашува од материјалот за испит најмногу, едно прашање е од материјалот за колоквиум. Најчесто нешто од скриптата на Башеска. Предобра Проф. Сите со полагале кај неа се задоволни. И ако знаеш секако и убави оценки дава

На medstudents му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Peppermintka

Peppermintka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.904
    За земање оценки од патофиза катедрата уште е термин секој први понеделник во месецот?
    Ако ја имам само електронски оценката, а во индекс ја земам на пролет, нема да прават проблем за упис дека последна сесија му е на пф1? Никако да стигнам да го однесам индексот натаму, се за нешто друго ми треба, а и сега нема да можам во февруари да го однесам..

13. MedStud

MedStud Нов член

Се зачлени на:
    19 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здравоо, сакам да ве прашам искуства за анатомија 1. Ги имам паднато сите колоквиуми и сега за поправен ги пријавив 3те а сакам само 2 да спремам. Нога со или рака или глава. Не знам што е попаметно. Ако може мислења и искуства од постарите

14. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    Да, стандардно е тоа за патофиза, за упис нема да имаш проблем важно на едно место ти ја има.
    Ќе се цитирам неодамна пишав на друг член.
    Како што имам пишано посигурната опција е подобра, односно да полагаш онолку колку што имаш 100% спремно, ако тоа се 2, подобро да одиш на 2 сигурни, отколку на 3 недоволно спремни и да ризикуваш, па да се случи ниту еден да не положиш. Затоа што анатомија е, треба да ти е убаво спремен материјалот за да положиш, особено за тестот.
    Во твојот случај, ако нога ти е најспремна, јас би ја комбинирала со глава од причина што посвеж е материјалот од декември, а и пообемна е, па да се решиш што побрзо од неа. Ама сепак зависи од тебе, односно што ти е тебе подобро спремано за колоквиум и во моментов кој од нив ти е подобро спремен.

На Peppermintka, Marijamaca2402, MedStud и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MedStud

MedStud Нов член

Се зачлени на:
    19 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Фала ти премногу, но јас 3те ги пријавив веќе, нема 3 да ги спремам не знам зошто и ги пријавив дали нешто губам така ако отидам со пријавени 3 а не положам 3 туку пример еве 2, ќе ми ги важат ли?

16. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    5.389
    Зависи колку ти се учени, и кој дел ти е тебе полесен.
    Ќе ти ги важат, не мораш сите 3 да ги положиш за да ти се важат.

На MedStud му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Сигурно во колоквиумска ти се учени, сега 2 спреми убаво, третиот може да го полагаш чисто да не ја губиш шансата, да видиш што прашања даваат, па за следна сесија да знаеш

На MedStud му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    12.265
    Полагај тоа што ти е учено, ти се важат положените, тоа што ти е подобро совладано тоа полагај

На Lollipop_123 и MedStud им се допаѓа ова.
  19. Ilajla666

Ilajla666 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.348
    Некој да каже како испрашуваат на завршен физио 1 , и дали е цел практикум за испит практичен ?

20. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    5.389
    Мислам дека не беа скроз сите вежби, имаше испитни. Јас влечев вежба (не се сеќавам дали една или две), и професорката ми даде и ЕКГ и од тоа ме праша нешто, мислам да покажам некој забец, и ме праша како се прикажува миокарден инфаркт на ЕКГ. Мене не ми побара електрична оска, но знам дека другите професорки барале.